Yeni e-ticaret yasası, Resmi Gazete'de yayımlandı

Yeni e-ticaret yasası, 29 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Aslında bu yasanın etkileri, Resmi Gazete öncesinde de hissedilmeye başlanmıştı.
Yeni e-ticaret yasası, Resmi Gazete'de yayımlandı

Bir süredir e-ticaret platformlarının ve perakendecilerin gündeminde e-ticaret yasası var. Aslında sadece bu şirketlerin değil, bu şirketlerle ilişkili birçok sektörün gündeminde yer alan yasaya dair merak edilenleri temmuz ayında sizlere aktarmıştık. Bundan birkaç ay sonra Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek olan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanuna ilişkin yönetmelik çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirtmişti.

Şimdi ise yeni yasa, 29 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Aslında bu yasanın etkileri, Resmi Gazete öncesinde de hissedilmeye başlanmıştı. Miles&Smiles, belirli bir pazar gücüne sahip e-ticaret platformlarının reklam harcamaları ile promosyon, hediye çeki vb. uygulamalarını sınırlandırılarak, pazarda tekelleşmenin önüne geçmeyi amaçlayan kanun nedeniyle Trendyol iş birliğini askıya almıştı. Yine Trendyol, cüzdan hizmetlerinde değişikliğe gitmişti.

Bu arada hatırlatmadan geçmeyelim; yeni kanun ile e-ticaret pazar yerinde kendisinin satış yapıp yapmadığına bakılmaksızın diğer elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkan sağlayan aracı hizmet sağlayıcılar "elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı" olarak tanımlanacak. İster e-ticaret pazar yerinde isterse kendine ait e-ticaret ortamında, kendi mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapan ya da sipariş alan hizmet sağlayıcılar ise "elektronik ticaret hizmet sağlayıcı" olarak tanımlanacak.

Net işlem hacmi 10 milyar liranın üzerinde olan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcı, e-ticaret hizmet sağlayıcının satışları ve elde ettiği verileri bedelsiz taşımasına ve bu veriler ile bunlardan elde ettiği işlenmiş verilere bedelsiz ve etkin şekilde erişim sağlamasına teknik imkan sunacak. Birden fazla e-ticaret ortamında faaliyet gösterilmesi halinde bu ortamlar arasında erişim imkanı sunulmayacak. Bağımsız denetim kuruluşunca hazırlanan denetim raporu, Ticaret Bakanlığına sunulacak.

Konuyla ilgili detayları Resmi Gazete'de bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.