1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek e-ticaret yönetmeliğine ilişkin çalışmalar bu ay tamamlanacak

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek olan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanuna ilişkin yönetmelik çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.
1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek e-ticaret yönetmeliğine ilişkin çalışmalar bu ay tamamlanacak

Daha önce, "Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile ilgili detayları sizlerle paylaşmıştık. Şimdi ise Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek olan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanuna ilişkin yönetmelik çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Mehmet Muş, bu ay içinde yönetmeliğin yayımlanacağını; 1 Ocak 2023'te ise yürürlüğe gireceğini söyledi. Muş, tekelleşmeyi engelleyen, birden fazla oyuncunun olduğu, esnafın hakkının korunduğu düzenleme olduğunu; 3 yıl içinde kademeli olarak düzenleme yürürlüğe girmiş olacağını söyledi. Ayrıca yıkıcı uygulamaların da önüne geçmiş olacağının altını çizdi.

Yeni yasa ile neler değişiyor?

Yeni kanun ile e-ticaret pazar yerinde kendisinin satış yapıp yapmadığına bakılmaksızın diğer elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkan sağlayan aracı hizmet sağlayıcılar "elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı" olarak tanımlanacak. İster e-ticaret pazar yerinde isterse kendine ait e-ticaret ortamında, kendi mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapan ya da sipariş alan hizmet sağlayıcılar ise "elektronik ticaret hizmet sağlayıcı" olarak tanımlanacak.

Net işlem hacmi 10 milyar liranın üzerinde olan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcı, e-ticaret hizmet sağlayıcının satışları ve elde ettiği verileri bedelsiz taşımasına ve bu veriler ile bunlardan elde ettiği işlenmiş verilere bedelsiz ve etkin şekilde erişim sağlamasına teknik imkan sunacak. Birden fazla e-ticaret ortamında faaliyet gösterilmesi halinde bu ortamlar arasında erişim imkanı sunulmayacak. Bağımsız denetim kuruluşunca hazırlanan denetim raporu, Ticaret Bakanlığına sunulacak.

Konuyla ilgili merak edilenlere buradan göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.