Trendyol, yeni e-ticaret yasası nedeniyle Trendyol Cüzdan para yükleme dahil birkaç hizmetini durdurdu [Güncellendi]

Trendyol, “7416 sayılı Kanun ile değiştirilen 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” nedeniyle Trendyol Cüzdan hizmetine devam etmeme kararı aldı.
Trendyol, yeni e-ticaret yasası nedeniyle Trendyol Cüzdan para yükleme dahil birkaç hizmetini durdurdu [Güncellendi]

Geçtiğimiz haftalarda Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek olan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanuna ilişkin yönetmelik çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirttiği haberini paylaşmıştık. Bu kapsamda yeni yasanın ilk etkileri hissedilmeye başlanmış ve Miles&Smiles, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikler nedeniyle Trendyol ile iş birliğine bir süreliğine ara verdiğini açıklamıştı.

Yeni yasanın tek etkisi tabii ki bu değil. Kullanıcı tarafında, gün geçtikçe yeni yeni başka etkileri de görmeye başladık. Son dönemde Trendyol'un Cüzdan hizmetini kullanmak isteyip bu konuda bazı sıkıntılar yaşayanlar muhakkak olmuştur. Herhangi bir resmi açıklama yapılmasa bile bu hizmetin kullanımında bazı değişikler yaşandığını gördük. Örneğin; bir süre öncesine kadar Trendyol Market'ten alışveriş yapıldığında belirli bir ücret Cüzdan'da tutuluyor ve fazla olan kısım yine Cüzdan'a yatırılıyordu. Son dönemde platformdaki market alışverişleri için sadece kredi kartı ile ödeme kabul edilmeye başlanmıştı.

Konuyu merak ederek bir müşteri temsilcisine ulaştığımızda şu yanıtı aldık:

“7416 sayılı Kanun ile değiştirilen 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” pazarlama/indirim bütçelerimize ve sunmak istediğimiz bazı ekstra hizmetlere çeşitli kısıtlamalar getirdi. Bu kapsamda Kanun gereği Trendyol Cüzdan hizmetlerine devam etmemiz mümkün olmadığından, üzülerek son verdiğimizi belirtmek isteriz. Buna bağlı olarak platformumuzdaki alışverişlerinize sadece banka ve kredi kartlarınızla devam edebilirsiniz.

Kısacası Trendyol'un yeni e-ticaret yasası kapsamında Cüzdan hizmetini durdurduğunu, Cüzdan'a artık sadece hediye çekleri ile yükleme yapılabildiğini görüyoruz. 

Peki, yeni e-ticaret yasası nedeniyle neden bu tarz hizmetlerde iptaller yaşanıyor? Kanunda, yıllık net işlem hacmi 30 milyar TL’nin ve işlem sayısı 100 bin adedin üzerindeki e-ticaret platformlarının, 1 Ocak 2023’ten itibaren, yalnızca belirli oranlar ile sınırlı şekilde reklam harcaması yapmaları ve promosyon, ödül, puan, kupon, hediye çeki ve benzeri imkânları sunmaları, ayrıca satıcılarının alternatif kanallardan ürün satmasını veya reklam yapmasını kısıtlayacak uygulamalardan kaçınmaları öngörülüyor. Reklam harcamalarının satış hacmi üzerinde gözlemlenebilen olumlu bir etki yarattığı ve daha yüksek maliyetlere katlanabilen büyük e-ticaret platformlarının daha fazla promosyon, hediye çeki ve benzeri imkanları sunma gücü olduğu belirtiliyor.

Yeni kanun, belirli bir pazar gücüne sahip e-ticaret platformlarının reklam harcamaları ile promosyon, hediye çeki vb. uygulamalarını sınırlandırılarak, pazarda tekelleşmenin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Konuyla ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz. 

Güncelleme

Trendyol bize konuyla ilgili ulaşarak aşağıdaki açıklamayı iletti:

Trendyol olarak Trendyol Cüzdan hizmetini durdurduğumuz bilgisi gerçeği yansıtmamaktadır. E-ticaret yasası nedeniyle Trendyol Cüzdan uygulamamızda düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda da Cüzdan ile ilgili bazı özellikler askıya alınmıştır. Trendyol Cüzdan’da bakiyesi olan müşterilerimiz ödemelerini Cüzdan üzerinden yapabiliyor. Aynı şekilde müşterilerimiz Cüzdanlarına daha önceden aldıkları hediye çekleri ile de bakiye yükleyebiliyor. Müşteriler, sepet tutarı için Cüzdanlarında yetersiz bakiye olması durumunda kalan bakiyeyi kart ile cüzdanlarına yükleme yaparak alışverişlerini tamamlayabiliyor. Mevcut durumda, Cüzdanlarında bakiye bulunmayan kullanıcılar için Cüzdan ödeme seçeneği olarak gözükmüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.