Tüm detaylarıyla Elon Musk ve Apple arasında neler oluyor?

Elon Musk'ın Apple'ın reklamları durduğunu açıklaması, Twitter'da Apple ve Google etkisi, App Store'un Twitter'ı kaldırma tehdidi, Tesla'nın telefon çıkarma ihtimali, Marc Andreessen'in ifade özgürlüğü çıkışı
Tüm detaylarıyla Elon Musk ve Apple arasında neler oluyor?

Apple ve Elon Musk arasındaki sular durulmuyor. Son zamanlarda silikon vadisinin iki dev ismi arasında yaşanan ve Twitter'ın merkezde yer aldığı bu tartışmanın öne çıkan noktalarına birlikte bakalım.

Apple Twitter reklamlarını durdurdu iddiası

Hatırlarsanız, doğrulanmış hesap rozetinin ücretli bir şekilde sunulması, Eli Lily ve Nintendo gibi hesapların taklit edilmesine ve akabinde General Mills, Audi, Volkswagen gibi şirketlerin ve Omnicom Media Group gibi reklam şirketlerinin platformdaki reklamlarını durdurmasına yol açmıştı. Elon Musk'ın paylaşımına göre Twitter reklamlarını durduran şirketler arasına Apple da katıldı. 

Musk, paylaştığı bir gönderi ile Apple'ın büyük oranda Twitter'da reklam vermeyi durdurduğunu belirtti ve şirketi ifade özgürlüğünden hoşlanmamakla suçladı. 

Twitter'da Apple ve Google etkisi 

Elon Musk'ın tweetinde "ifade özgürlüğü" kavramını kullanması aslında Twitter’ın eski Güven ve Emniyet Başkanı Yoel Roth'un The New Yok Times'a yaptığı açıklamalara gönderme olabilir.

Roth, Apple ve Google'ın uygulama mağazalarının Twitter'ın sitesinde izin verdiği şeyleri yönettiğini öne sürmüştü. Yoel Roth, Elon Musk'ın Twitter'ı moderasyondan uzak ve sert bir ifade özgürlüğü platformuna dönüştürme isteğinin, Apple ve Google ile çatışmasına yol açtığını dile getirmişti. 

Tesla Pi Phone

Bütün bunlar üzerine Elon Musk'ın uzun süredir beklenen Tesla telefonunu hayata geçirme ihtimali gündeme geldi. Elon Musk eğer iş oraya gelirse kendi telefonunu yapacağını belirtti. 

Şu an için yalnızca gözdağı olarak görünen bu fikir, aslında pek çok şirkete kıyasla Tesla tarafından daha kolayca hayata geçirebilir. Kendi çip teknolojisine sahip olan Tesla, bir milyondan fazla kullancısı bulunan Linux OS'ten faydalanarak modern bir arayüz geliştirebilir. Eğer Google ve Apple Twitter'ı platformlarından kaldırma kararı alırsa, Android kullanıcıları için APK yayınlamak yeterli olacaktır. iPhone kullanıcıları ise tarayıcı üzerinden Twitter'a erişmeye devam edebilir. 

App Store'a Elon Musk eleştirisi 

Yine de bunların hepsi birer varsayım. Biz bu varsayımlarda bulunurken, Elon Musk, Apple ile kavgasını sürdürmeye devam ediyor. Bu bağlamda geçtiğimiz yıllardan beri devam eden geliştiriciler ve Apple arasındaki App Store'da bitmeyen komisyon kavgasına Elon Musk da katıldı.

Başlangıçta App Store'daki sansürü eleştiren ve hatta Epic Games'in meşhur videosunu paylaşan Musk, Apple'ın tüm sansür eylemlerini müşterilere açık bir şekilde paylaşması gerektiğini vurgulayan bir anket gerçekleştirdi. 

Apple Twitter'ı platformdan kaldırmakla tehdit ediyor iddiası

Musk bunlara ek olarak paylaştığı bir tweet ile Apple'ın App Store'da Twitter'ı kaldırmakla tehdit ettiğini açıkladı. Musk ayrıca ekledi: "Ancak bize nedenini söylemiyorlar." 

15 Kasım'da CBS'e verdiği bir röportajda Tim Cook'a App Store'dan Twitter'ın kaldırılması söz konusu mu diye sorulduğunda Tim Cook, Twitter'ın moderasyonu devam ettireceğini söylediğini vurguladı. Cook, "Açıkçası buna güveniyorum, çünkü kimse platformunda nefret söylemi istemez." ifadesini kullanmıştı. 

Ancak Elon Musk'ın Twitter moderasyon ilkelerini gevşetmesi ve askıya alınan hesapların engelini kaldırmak istemesi, Tim Cook'un açıklamasıyla çatışıyor.

Donald Trump'ın Twitter'a dönüşü 

Ayrıca Donald Trump'ın Elon Musk tarafından Twitter'da yapılan basit bir anket sonucunda platforma dönmesi de Apple'ın tavrını kesinleştirmiş olabilir. Zira 2024'te ABD başkanlığına aday olacağını açıkladıktan yalnızca bir kaç gün sonra Trump'ın platforma dönmesi dikkat çekti. Üstelik sorun sadece bu da değildi.

Donald Trump'ın platforma dönmesi kadar, dönüş şekli de ciddi bir şekilde eleştirildi. Zira Elon Musk, geçmişte platformdaki bu tarz kararların geniş kapsamda çeşitlilik içeren bakış açılarına sahip Twitter Moderasyon Konseyi tarafından alınacağını dile getirmişti. Ancak yaşanan durum, bu yaklaşımın aksine Elon Musk'ın sıkça beyan ettiği üzere bot ve spam hesaplarla mücadele eden bir platformda yapılan bir oylama ile karar alınması oldu. Sonrasında Musk, Konsey fikrinin büyük bir siyasi/sosyal aktivist grup koalisyonuna ait olduğunu açıkladı. Trump'ın platforma dönüşünden bir kaç gün sonra Apple'ın üst düzey yöneticilerinden Phil Schiller, Twitter hesabını kapattı

Bu tweetin akabinde Apple'ın yüzde 30 komisyon almasını eleştiren Musk, daha sonra başka bir tweet ile Twitter'daki ifade özgürlüğünün bastırılmasıyla ilgili dokümanların kamuya açık bir şekilde yayınlanacağını açıkladı. 

Ancak bu açıklama da tıpkı Konsey fikrinin büyük bir siyasi/sosyal aktivist grup koalisyonuna ait olduğunu açıklanması gibi, başkalarını hedef göstererek rafa kaldırılabilir. 

Marc Andreessen ve ifade özgürlüğü çıkışı

Bu arada Twitter alternatifi Post News'un, Andreessen Horowitz'den (a16z) yatırım aldığını sizlere aktarmıştık. Andreessen Horowitz'in kurucularından Marc Andreessen son bir kaç saattir ifade özgürlüğüne dair alıntılara içeren tweetler atmakta. Bu noktada Andreessen Horowitz'in geçmişte Twitter'ın yatırımcıları arasında yer aldığını hatırlatalım.  Elon Musk da bu tweetlerden birini retweetlemekten geri kalmadı. 

Twitter odağında başlayan Elon Musk ile Apple tartışmasının henüz sonuca ulaşmadığını söylemek mümkün. Tartışmanın akabinde yaşanan gelişmelerin nereye varacağını hep birlikte izleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.