Avrupa Birliği, Airbnb gibi platformlardaki kiralamaların şeffaflığını artırmak için veri paylaşım planını düzenliyor

Kişiden kişiye kiralama platformları, son dönemde fazlasıyla popüler hale dönüştü. Bu platformlara olan talep nedeniyle Avrupa Komisyonu, bazı endişeleri gidermek amacıyla, şeffaflığı ve zorunlu veri paylaşımını artırmaya odaklanan kurallar ortaya koydu.
Avrupa Birliği, Airbnb gibi platformlardaki kiralamaların şeffaflığını artırmak için veri paylaşım planını düzenliyor

P2P kiralama platformları, son dönemde fazlasıyla popüler hale dönüştü. Birçok ülkeden birçok kişi, tatillerini planlarken Airbnb tarzı kiralama platformlarına yöneliyor. Bu platformlara olan talep nedeniyle Avrupa Komisyonu, bazı endişeleri gidermek amacıyla, şeffaflığı ve zorunlu veri paylaşımını artırmaya odaklanan kurallar ortaya koydu.

Paylaşılan bilgilere göre yeni kurallar, ana bilgisayarlardan ve online platformlardan veri toplama ve paylaşımını iyileştirecek. Bu da kısa vadeli kiralama sektörüyle ilgili zorlukları ve fırsatları ele almak için etkili ve orantılı yerel stratejiler hakkında bilgi verecek. 

Yeni teklif kapsamında paylaşılması gereken bilgiler: Misafir sayısı, kayıt numarası, URL'ler...

P2P kiralama platformlarının teklif kapsamında paylaşması gereken veriler arasında kalış ve misafir sayısı ile ilgili veriler, kayıt numarası ve talepte bulunan makamın bölgesinde bulunan kısa süreli kiralık ilanların web adresi yer alıyor. Komisyon, bu bilgilerin kayıt dışı girişlerin tanımlanmasını sağlayacağını ve kayıt gerekliliklerinin uygulanmasına yardımcı olarak şeffaflığı daha da artıracağını belirtiyor. Komisyona göre, söz konusu teklif kamu makamlarının kısa süreli kiralık konaklama için kendi yerel kurallarını belirleme yeteneklerini etkilemeyecek.

Tüm bunların yanı sıra Dijital Hizmetler Yasası gibi diğer kuralların, P2P kiralama platformları için de geçerli olabileceğine dair bilgiler paylaşılıyor. Bu da halihazırda şeffaflığı artıracak bir uygulama olacaktır. 

Avrupa Birliği'nin bu son kararı, akıllara Disney+'ın orijinal içeriği Barbarian'ı hatırlatıyor. Filmin açılış sahnesinde iki kişinin farklı P2P platformlardan aynı evi kiraladığını öğreniyorduk ve olaylar bundan sonra şekillenmeye başlıyordu. Yani aslında Avrupa Birliği, yeni kurallar ile bu gibi olayların önüne geçebilecek ve hem kendileri hem de bu evlerde kalacak kişiler için şeffaflığı artıracak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.