Tüketicilerin satın alma eğilimi Kasım ayında 4 kattan fazla yükseliş gösteriyor

Siber Pazartesi’de ürünü sepete atanların oranı yüzde 181 artarken, Black Friday’de bu metrik yüzde 155’te kalıyor. Bu da tüketicilerin satın alma için en doğru zamanı beklediğini gösteriyor.
Tüketicilerin satın alma eğilimi Kasım ayında 4 kattan fazla yükseliş gösteriyor

RTB House’un verilerine göre, tüketicilerin satın alma eğilimleri özellikle Black Friday döneminde artarken, alışveriş dönemi tüm Kasım ayına yayılıyor. RTB House’un geçen yıl elde ettiği verilere göre, dünya çapında satın alma eğilimi 19 Kasım’da artmaya başlarken Black Friday’de yüzde 444, Siber Pazartesi ise yüzde 127 oranında artış gösterdi.

Günlük ortalama sipariş Black Friday’den 2 hafta önce artmaya başladı. Günlük ortalama bir kullanıcı tarafından 5.49 kampanya sayfası görüntülendi. RTB House’un 2021 yılı Kasım ayı verilerine göre, CPM (Bin gösterim başına maliyet) 11-14 Kasım, 19-22 Kasım ve 26-29 Kasım tarihlerinde zirveye çıktı.

Tüketicilerin ürünleri sepete atma oranları 7 Kasım’dan itibaren artmaya başladı. Siber Pazartesi’de ürünü sepete atanların oranı yüzde 181 artarken, Kara Cuma’da bu metrik yüzde 155’te kalıyor. Bu da tüketicilerin satın alma için en doğru zamanı beklediğini gösteriyor.

Kasım ayı içerisinde yeni ilk siparişlerini veren kullanıcı sayısı ise 4,5 kat artış gösterdi. Bu noktada 30 gün içerisinde siteye tekrar gelmeyen ancak kampanya döneminde yeniden sipariş veren kullanıcıların sayısı 3,7 kat arttı.

Satış döneminde kullanıcıların tercihlerini en çok etkileyen faktörler, ücretsiz teslimat, indirim, kullanıcı dostu uygulama ve online satın alıp mağazadan teslim alma seçenekleri olarak öne çıkıyor.

RTB House Türkiye Ülke Müdürü Can Tunçer, satış potansiyelinin bu denli arttığı dönemde pazarlama uzmanlarının dijital pazarlamada dikkat etmesi gerekenleri paylaştı. Tunçer'in paylaştıklarına göre  Erişimi artırmak, kampanyaya erken başlamak, ortalama sipariş tutarını göz önünde bulundurmak ve ana kampanya dönemlerini kaçırmamak mühim. 

Tunçer, kampanya döneminde şirketlerin, erişimi artırmak için tıklama başı maliyetlerin (CPC) artmasını göze alması gerektiğini belirtiyor.  Bu noktada Tunçer, yeni trafik kampanyalarının önemine dikkat çekerken, markanızı daha önce görmüş olan kişilere yeniden ulaşmayı ihmal etmemeniz gerektiğini de dile getiriyor.  

Google verilerine göre, tüketicilerin yüzde 50’si stoklar tükenmeden indirimli ürünlere ulaşmak için Kasım ayı başında alışverişlerine başlıyor. 2021 verilerine göre RTB House müşterilerinin yüzde 70’i de kampanyalarına en az 1 hafta önceden başlıyorlar. Bu sayede erken fırsatlar ile daha fazla satış imkanı ve tüketicinin tüm indirim dönemi boyunca marka ile iletişimde kalması sağlanıyor.

Bununla beraber en çok tercih edilen promosyon kampanyalarının 1 ila 3 günlük açıldığı görülüyor. Bu kısa kampanyalar yüzde 95 oranında dönüşüm oranını artırmayı başarsa da 10 ila 14 günlük kampanyaların yüzde 280’e kadar dönüşümü artırdığı görülüyor. Kampanya süresi 15 ila 21 güne çıktığında ise ortalama elde edilen değer düşmeye başlıyor.

Bunlara ek olarak fiyatlarda indirime gidildiğinde kârlılık sorunları tüm işletmeleri düşündürüyor. Bunu aşmak için en fazla harcama yapabileceğini düşündüğünüz hedef kitle için alışveriş yaptıkça indirim oranını artırmak gibi taktikler ile ilerleyebilirsiniz. Bu taktikleri uygulayabilmek adına verinin gücü ve derin öğrenme gibi teknolojilerden faydalanılabileceğini belirtelim. 

Hemen her markada indirim görmeyi bekleyen kullanıcıların satın alma eğilimleri çok yüksek olacağı için bu dönemi kaçırmamak hem mevcut müşterilere hem de yeni potansiyel müşterilere yatırım yapmak gerekiyor. Bu sayede en kötü performans gösteren kampanyada bile yüzde 2’nin üzerinde yeni müşteri kazanımı sağlanabilirken, bu metrik yüzde 40’ların üzerine kadar çıkabiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.