Hayran odaklı deneyimsel pazarlamaya dair bilmeniz gereken her şey

Deneyimsel pazarlama, müşterilerinizin duyguları ile iletişim kurarak satışlarınızı arttırmada ve markanıza olan güveni güçlendirmedeki en iyi taktiklerden biri olabilir.
Hayran odaklı deneyimsel pazarlamaya dair bilmeniz gereken her şey

Günümüzde insanların dikkatini çekmek her zamankinden daha zor çünkü pek çok marka sizin dikkatinizi çekmek için çok farklı seviyelerde rekabet ediyor. Yaratıcı deneyimsel pazarlama kampanyaları düzenlemek, markanızı diğerlerinden farklılaştırabilir. Deneyimsel olaylar eğlenceli, kalıcı anılar yaratmaya yardımcı olacaktır.

Geleneksel reklamcılığın yani gazete reklamları, reklamlar, reklam panolarının tümü, sosyal medya pazarlaması veya etkileyici pazarlama gibi daha modern reklamcılık yöntemleriyle aynı amaca hizmet ediyor. 

Ancak tüm bu yöntemlerin ortak noktası şu: görselleri veya içerikleri ne kadar ilginç olursa olsun, bu reklamlar yine de izleyicilerle uzaktan etkileşime geçiyor. Yani ürünlerle gerçek zamanlı olarak etkileşime geçemiyoruz, ancak onları sadece ekranımızda veya tabelalarımızda görüyoruz ve içindeki ürünle hayatımızın nasıl olacağını hayal ediyoruz.

Hubspot'un araştırmasına göre, deneyimsel pazarlama artık şirketlerin öncelik verdiği ilk beş yöntem arasında bulunuyor.

Peki deneyimsel pazarlama ne demek?

Deneyimsel pazarlama, şirketler tarafından müşterilerinin kalbine daha az müdahaleci bir şekilde ulaşmak için giderek daha fazla kullanılan bir pazarlama tekniği. Bu stratejinin amacı, markalar ve müşteriler arasında duygusal bağlar kurmak için müşterilere yaratıcı bir şekilde ulaşmak.

Burada kullanılan “deneyim” terimi, saha ekiplerinden kurumsal etkinliklere, pop-up mağazalardan  mobil turlara kadar her şeyi içeriyor. Marka stratejisi, teknoloji, tasarım, personel, iletişim, içerik geliştirme ve üretim arasında doğru dengeyi gerektiriyor. Bu yaklaşım, markanız ve tüketicileri arasında uzun süreli bir ilişkiye olanak sağlıyor.

Ürüne, hizmete veya markaya odaklanmak yerine deneyimsel pazarlama, müşteriyi ve müşterinin duygularını sahnenin merkezine koyuyor. Buradaki fikir ve asıl amaç, duyguları iletişim için bir temel olarak kullanan benzersiz canlı deneyimler sunmak.

Tüketicilerin yüzde 91'i, markaların pazarlama odaklı deneyimlerine katıldıktan sonra markanın ürününü veya hizmetini satın almaya daha meyilli olacaklarını bildiriyor. Buna bağlı olarak tüketicilerin de yüzde 40'ı markaya daha sadık olduklarını hissediyor. Yüz yüze etkinlikler ise B2C pazarlamacılarının yüzde 75'ine göre bir markayı başarıya kavuşturmak için en önemli etkenlerden biri.

Deneyimsel pazarlamayı geliştirmenin bir yolu, renkler, sesler, kokular veya boşluklar gibi belirli girdilerin algımızı nasıl etkilediğini ve bizde hangi tepkileri tetiklediğini analiz eden nöropazarlama çalışmalarını kullanmak. Deneyimsel pazarlama, daha yüksek düzeyde katılım, dönüşüm oranı ve yatırım getirisi sağlayan kanıtlanmış bir teknik. Kendinizi kalabalıktan farklı kılmak ve günümüzün dijital çağında rekabet avantajı elde etmek istiyorsanız, deneyimsel pazarlamayı şirketinizin pazarlama stratejisine dahil etmelisiniz.

Deneyimsel pazarlama iki ana etkenden oluşuyor

Bir markanın hedef kitlesinin duygularına ve hislerine hitap etmek için iyi bir deneyimsel pazarlama stratejisinin iki temel bileşeninin duygusal deneyimler ve teknoloji olduğunu bilmek önemli.

İlk etken duygusal deneyimler

Aldığımız çoğu karar, satın alma kararı da dahil duygular tarafından yönlendiriliyor Duygu üreten kişiselleştirilmiş deneyimler yaratabilen bir marka, müşterileriyle daha derin bir bağ kurabiliyor ve farklılaşma yoluyla markalarına büyük değer katabiliyor.

İkinci etken ise teknoloji

Deneyimsel pazarlama ve teknoloji el ele giden iki kardeş gibi. Doğru teknolojik araçları kullanmak, iş hedeflerinizi karşılayan unutulmaz deneyimler yaratmanın anahtarı. Teknoloji, markaların büyük veriler ve diğer araçlar aracılığıyla hedef kitlelerini doğru şekilde segmentlere ayırmasına yardımcı oluyor. Bu da, halkın çıkarlarına uygun eylemler gerçekleştirmelerine ve müşterilerle firmaların etkili bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı oluyor.

Deneyimsel pazarlama neden bu kadar etkili?

McKinsey’in araştırmasına göre, herhangi bir ürün kategorisinde kulaktan kulağa iletişim (beğendiğiniz bir ürünü arkadaşınıza tavsiye etmeniz gibi) faaliyetlerinin yüzde 50 ila yüzde 80'i, tüketicinin bir ürün veya hizmetle doğrudan deneyiminin sonucu.

Özünde, deneyimsel pazarlama, bir marka ile müşterileri arasında derin bir bağlantı kurmakla ilgili. Belirli bir ürünü yalnızca pasif bir kitleye tanıtmaktan daha fazlası olan bu pazarlama stratejisi, müşterilerin bir markanın kimliği ve temel değerleri ile güçlü bir şekilde etkileşim kurmasını sağlamayı amaçlıyor.

Müşteriler için deneyimsel pazarlama, onlara bir marka ile derin bir ilişki kurmanın yanı sıra doğrudan etkileşim kurma şansı sunuyor. Binlerce kişiye hitap eden bir etkinliğiniz olsa bile, her kişi kendine özgü bir deneyimle etkinlikten ayrılıyor. Yani herkes kendi penceresinden izlediği kadarını deneyimliyor.

Markalar, özellikle küçük işletmeler için bu pazarlama, doğrudan satışların yanı sıra müşteri sadakatini artırmak için altın bir fırsat. Başarılı deneyimsel pazarlama kampanyaları, bireyleri sadece markalarıyla tanıştırmakla kalmıyor, aynı zamanda yeni müşterileri harekete geçirmenin yanı sıra onları satış hunilerine dahil etmenin bir yolu olarak hizmet ediyor. 

E-mail marketing’den destek hatlarında yapay zeka destekli müşteri yanıtlarına kadar her şeyin otomatikleştirildiği günümüzün reklam dünyasında tüketiciler gerçek insan bağlantıları arıyor. Bu noktada müşterilerinizle etkileşim kurmak istiyorsanız, onlara bir deneyim vermeniz gerekiyor.

Bununla birlikte, doğrudan pazarlamanın ötesinde, deneyimsel pazarlama, izleyicilerini marka elçilerine ve hayranlara dönüştürerek veya katılımcıları deneyimlerini sosyal medyada paylaşmaya teşvik ederek, marka bilinirliğini ve markaya maruz kalmalarını büyük ölçüde artırmanın bir yolunu da sunuyor.

Kısacası  deneyimsel pazarlamanın, insanlara verdiği “deneyim” nedeniyle etkili olduğunu söylemek mümkün.  deneyimsel pazarlama yeni, benzersiz ve sürükleyici stratejilerden oluşuyor.

Experience marketing’in avantajları

Deneyimsel pazarlama, işletmelere çok sayıda fayda sağlıyor. Yatırım yapmaya değer olmasının nedeni de tam olarak bu avantajlar. 

Potansiyel müşteri yaratıyor ve satışları arttırıyor

Deneyimsel pazarlama doğrudan satışları etkiliyor ve müşterilerin deneyimlerini şirketlerle bütünleştirmesine yol açarak bir bağ oluşturuyor.

Yatırımdan kazanacağınız kar artıyor

Markalar müşterilere kendi hizmetleri veya ürünleri hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlayan unutulmaz deneyimler sunduğunda, olumlu bir marka algısı oluşturuyor. Bu genellikle etkinlikten sonra katılımı ve markanın yatırım getirisini (ROI) arttırıyor. İyileştirilmiş bir yatırım getirisi, artan satışlara, daha fazla müşteriye veya çevrimiçi kullanıcılarda bir artışa dönüşebiliyor.

Medyanın ilgisini çekiyor

Eşsiz ve ilgi çekici bir deneyimsel pazarlama etkinliği, etkileyicileri yani influencerları ve medya ekiplerini size doğru çekebiliyor. Bu insanlar markanızı paylaşmanıza ve isminizi yaymanıza yardımcı olabilir!

Farklılık sağlıyor

Deneyimsel pazarlama, etkileşim daha derin bir düzeyde gerçekleştiğinden, markanızı diğer reklam gösterilerinden daha etkili bir şekilde rakiplerinizden farklılaştırıyor. Deneyimsel pazarlama, ürün veya hizmetin özelliklerini tanımlamaktan ziyade müşteriye hissettireceği duyguları iletiyor.

Paylaşılabilirlik artıyor

İlgi çekici ve dolayısıyla paylaşmaya değer bir deneyimsel pazarlama etkinliği, birçok insanın ilgisini çektiği için insanların fotoğraf ve video çekmesine sebep oluyor. Onlar da ardından bunları sosyal medyada paylaşıyor. Bu süreç, markanızın dikkat çekmesine yardımcı oluyor, bu nedenle ürününüzü veya hizmetinizi tanınmak için olumlu bir deneyim yaratıcısı olarak konumlandırabilirsiniz!

Markanızı savunanlar artıyor

Müşterilerinize benzersiz bir deneyim yaşattığınızda, müşteriler markanızın ürün ve hizmetlerini arkadaşları, ailesi veya çevrimiçi topluluğu ile paylaşmaktan ve önermekten çekinmeyeceklerdir. Marka savunucuları, erişiminizi önemli ölçüde artırabilir. Ayrıca bu bağlılık, günümüzde ve çağımızda ağızdan ağıza iletişim en performanslı dönüşüm metriklerinden biri olmaya devam ediyor.

Deneyimsel Pazarlama Türleri

Deneyimsel pazarlama kampanyaları geliştirmenin birçok yolu var. Hangisinin sizin için en iyi sonucu vereceği, alıcı kişiliğinize ve neyi başarmaya çalıştığınıza bağlı. Bazı popüler örnekler şunları içeriyor:

Ürün Demoları

Ürün demoları, satış hunisinin en altında yer alan potansiyel müşterileri cezbetmenin mükemmel bir yolu. Çünkü potansiyel müşteriler zaten araştırmalarını yaptılar, seçeneklerinin farkındalar. Bu noktada sunduğunuz ürün demonuz, ihtiyaç duydukları şeye en kesin şekilde nasıl çözüm olduğunuzu bulmak için onlara bu son hamleyi sağlayabilir. Örnek olarak yerel bir girişim olan denebunu.com kayıt olduktan sonra birkaç adımı tamamlayarak sizlere bir deneme kutusu gönderiyor ve içerisindeki ürünleri deneyerek değerlendirme yapmanızı istiyor. 

Webinarlar

Bu aslında altın değerinde bir deneyim, çünkü pandemi sırasında çevrimiçi derslere ve web seminerlerine çevrimiçi katılmak tamamen standart hale geldi. Üniversiteler, spor salonları, yemek kursları ve iş konferanslarının hepsi dijital ortama girdi ve aslında oldukça iyi performans gösterdiler. 

Eşsiz Deneyimler

Hedef kitleleri için benzersiz deneyimler sağlama konusunda uzmanlaşan birçok şirket var. İnsanların bir ankete katılmasını ve kazanma şansı için belirli bir hashtag kullanarak fotoğraflar eklemesini sağlayabilirsiniz. Bu onlar için akılda kalacak bir adım.

Etkinlik pazarlama

Herkes canlı/online etkinliğin ne olduğunu biliyor, bu yüzden neyi tanıttığınıza bağlı olarak, çevrimiçi ağ oluşturma etkinlikleri, web seminerleri veya canlı yayın performansları veya açılış konuşmaları düzenleyebilirsiniz.

Ücretsiz ürünler 

Herkes bedava şeyleri sever. Öyleyse onlara bir şey gönderebilirsiniz. Yeni veya güncellenmiş ürün, zaten var olan bir şeyin benzersiz versiyonu veya yakın zamanda yapılan bir satıştan fazladan envanteriniz… Bu öğeleri yeni müşterileri cezbetmek, eskileriyle yeniden etkileşim kurmak veya bir kişinin doğum gününü kutlamak için kullanın.

Özel Davetli Etkinlikler

İnsanlar kendilerini özel hissetmeyi severler. Ve özel davetiye etkinlikleri, müşteri adayı segmentasyonunu iyi kullanım için kullanmanın mükemmel bir yolu. Belirli bir kritere uyan kişiler için etkinlikler için bu tür etkinliklere ev sahipliği yapabilirsiniz. 

Etkileyicilerin deneyimsel pazarlamadaki rolü ne?

Influencerlar, takipçilerinin ne tür bir deneyim aradıklarını zaten biliyorlar. Ve bu yaratıcıları deneyimsel pazarlama stratejinize dahil etmek size hepsi bir arada bir etkinlik planlayıcı, ev sahibi ve satış görevlisi veriyor.

Çoğu durumda, etkinliğinize katılanlar, markanız veya ürün lansmanınızdan daha çok influencer için geliyor. Bu sebeple etkinliklerini verimli bir şekilde planlayan markalar, arkalarına yaslanıp etkileyicilerinin ilgi odağı olmasına izin vermekte sorun yaşamamalı.

Etkileyicilerinizi etkinliğe giden yolda markanız ve ürününüz konusunda eğittiyseniz, içerik oluşturucularınız bunu hayranlarına tıpkı sosyal medyada yaptıkları gibi kendi yöntemleriyle eğitebilir ve sunabilir.

Bir bakıma müşteriler, geleneksel reklamcılığın artık kendileri için işe yaramadığı sonucuna vardığı için pazarlamacılar yaratıcı olmalı ve gerçek bir değer vermeli. Bu stratejik pazarlama, müşterilerinizi ürünleriniz hakkında bilgilendirmenize, tüketici katılımını artırmanıza ve marka bilinirliğini artırmanıza yardımcı olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.