App Store, NFT uygulamaları için yeni kuralları açıkladı

App Store'daki NFT uygulamalarının satış süreçlerini netleştiren şirket, reklam yönetimi araçlarından uygulama içi satın alma zorunluluğu kaldırdı.
App Store, NFT uygulamaları için yeni kuralları açıkladı

2020 yılında gündemi yoğun bir şekilde meşgul eden App Store'da bitmeyen komisyon kavgası, yüzde 30'luk komisyonun yüzde 15'e indirilmesi ve bir takım gevşetme politikalarıyla sona ermişti. App Store'un NFT uygulamalarını platformda yayınlamasıyla beraber NFT satışlarına yüzde 30 komisyon eklemesi ise yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. 

Magic Eden, komisyon oranı nedeniyle uygulamayı App Store'dan çekerken, Solana'nın kurucu ortağı Anatoly Yakovenko "Apple ve Google'ın önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 30 komisyondan vazgeçmeleri onlar için çok iyi olur." dedi.

Yeni iOS güncellemesi iOS 16.1 ile Apple, App Store ilkelerini de güncelledi. Bu yenilikler kapsamında NFT uygulamaları ve reklam yönetimi araçlarını merkeze alan kurallar vurgulandı.

App Store'daki NFT uygulamalarının satış süreçleri nasıl olacak? 

Apple Developer'da yayınlanan metne göre, NFT pazar yerleri App Store'un uygulama içi satın alma sistemini kullanarak içerik satışı yapabilecek. Ancak uygulamalar, kullanıcılarını uygulama içi satın alma yöntemi dışında bir ödeme yöntemine yönlendiremeyecek.

Şirketin paylaştığı metin şöyle: 

Uygulamalar, non-fungible token'larla (NFT'ler) ilgili basım (minting), listeleme ve aktarma gibi hizmetlerin satışı için uygulama içi satın almayı kullanabilir.

NFT sahipliğinin uygulama içindeki özelliklerin veya işlevlerin kilidini açmaması koşuluyla, uygulamalar kullanıcıların kendi NFT'lerini görüntülemelerine izin verebilir.

Uygulamalar, müşterileri, uygulama içi satın alma dışındaki satın alma mekanizmalarına yönlendiren düğmeler, dış bağlantılar veya eylem çağrıları içermemesi koşuluyla, kullanıcıların başkalarının sahip olduğu NFT koleksiyonlarına göz atmasına izin verebilir.

Reklam yönetimi araçlarından uygulama içi satın alma zorunluluğu kalktı

Bununla beraber reklam yönetimi araçlarının uygulama içi satın alma sistemini kullanmasına gerek olmadığı belirtildi. Öte yandan bir uygulama içinde öne çıkarılan reklam formatları kapsamında  (sosyal ağ reklamları vs.) kullanıcılar tarafından deneyimlenen içerikler için uygulama içi satın almanın kullanılması gerekiyor. Bu kural ile reklam yönetim araçları ile reklam yayın araçları arasındaki fark belirginleşiyor.

Kurumlarda yaşanan Web3 dönüşümü henüz App Store'a uğramış değil. Solana tabanlı Web3 telefonu Saga'nın kurucu ortağı Anatoly Yakovenko' nun aktardıklarına göre, Web3 odaklı telefon ile içerik üreticilerin ve platformların, hem kuruluşlar hem de kullanıcılar için dijital mülkiyet haklarını etkinleştirmesine olanak tanıyacak. Böylece Apple ve Google'a uygulama içi satışlar için yüzde 30'luk komisyon ödemek de ortadan kalkacak.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.