Kalite problemleriyle boğuşan Meta Horizon, Meta çalışanları tarafından da sevilmiyor

Meta’nın Metaverse GMY'si Vishal Shah çalışanlarına : "Biz onu sevmiyorsak, kullanıcılarımızın sevmesini nasıl bekleyebiliriz?" diye sordu. Shah, haftada en az bir kez Horizon kullanmayan çalışanların müdürlerini sorumlu tutacak.
Kalite problemleriyle boğuşan Meta Horizon, Meta çalışanları tarafından da sevilmiyor

Meta'nın Metaverse uygulaması Horizon Worlds kullanıcı deneyimi ve kalite açısından pek çok problemle karşı karşıya. Şirket içi yazışmalar, çalışanların uygulamadan memnun olmadığını gösteriyor. Çalışanlar, uygulamayı pek de kullanmak istemiyor. 

The Verge'ün paylaştığı kurum içi yazışmalara göre, Eylül ayında Meta’nın Metaverse GMY'si Vishal Shah, ekibe gönderdiği bir notta, ekibin yıl sonuna kadar uygulama kalitesine odaklanması gerektiğini belirtiyor. Shah, Horizon'ı daha fazla kullanıcıya açmadan önce, kalite açıklarının ve performans sorunlarının düzeltilmesini talep etti. 

2022'nin Şubat ayında Meta'nın sosyal sanal gerçeklik (VR) platformu Horizon, paylaşılan verilere göre aylık 300 bin kullanıcıya ulaştı. O tarihe kadar Horizon'da 3D içerik üreticiler tarafından 10 bin alan yaratıldı. Aynı tarihte şirketin 3D içerik üreticilere özel Facebook grubu ise 20 bin kişiye ulaşmıştı. Horizon Kasım 2021'den Şubat 2022'ye kadar olan 3 ay içinde 10 kat büyüme gösterse de; henüz istenilen noktaya gelmiş değil. 

Meta CTO'su Andrew “Boz” Bosworth, Nisan ayında Meta'nın Horizon Worlds'ün web ve mobil sürümü üzerinde çalıştığını aktarmıştı. Vishal Shah, kurum içi yazışmalara göre söz konusu sürümlerin lansmanlarını ertelemek için çalışıyor. Shah, geçen ay paylaştığı bir notta şu ifadelere yer verdi: 

“Geçen yılın sonlarında piyasaya çıktığından beri, içerik üreticilerin ilgi çekici dünyalar inşa edebileceği eşzamanlı bir sosyal ağ olan Horizon Worlds'ün temel tezinin güçlü olduğunu gördük. Ancak şu anda içerik üreticilerimizden, kullanıcılarımızdan, oyunu test eden kullanıcılardan ve ekibimizdeki çoğu kişiden aldığımız geri bildirimler, kağıt kesiklerinin (önemsiz bir şekilde düzeltilebilir kullanılabilirlik hatası), kararlılık sorunlarının ve hataların toplam ağırlığının topluluğumuzun Horizon'un büyüsünü deneyimlemesini çok zorlaştırdığı yönünde. Basitçe söylemek gerekirse, bir deneyimin keyifli ve kalıcı olması için öncelikle kullanılabilir ve iyi yapılmış olması gerekir.

Shah'ın açıklamaları, ekibin hataları gidererek kullanıcı deneyimini iyileştirmek için daha yoğun bir şekilde mesai yapması gerektiğini gösteriyor. Öte yandan Shah ekibine, çok daha kritik bir soru ile yaklaşıyor: "Uygulamayı neden sevmiyoruz?" Yine 15 Eylül'de paylaşılan notta Shah ekibine şu soruları yöneltiyor: 

Birçoğumuz Horizon'da o kadar fazla zaman geçirmiyor ve dogfooding (bir şirketin geliştirdiği ürünü kullanmak suretiyle tanıtımını üstlenmesi) panellerimiz bunu açıkça gösteriyor. Peki neden? Ürettiğimiz ürünü neden her zaman kullandığımız kadar çok sevmiyoruz? Basit gerçek şu ki, biz onu sevmiyorsak, kullanıcılarımızın onu sevmesini nasıl bekleyebiliriz?

30 Eylül'de gönderilen notta ise Shah, bir adım ileri giderek çalışanların yeteri kadar Horizon Worlds kullanmadığını, haftada en az bir kez Horizon Worlds kullanmayan çalışanların müdürlerini sorumlu tutacağını dile getirdi. Shah, "bu kurumdaki herkesin göreci Horizon Worlds'e aşık olmak." dedi ve ekledi: Bunu, kullanmadan yapamazsınız. Oraya gidin. Meslektaşlarınız ya da arkadaşlarınızla birlikte hem kurum içi geliştirmeler yapmak hem de topluluğumuzla etkileşime girmek için zamanlar organize edin. 

Bunlara ek olarak Shah, uygulama içinde oryantasyon sürecinin yeteri kadar iyi olmadığını belirtti. Yeni kullanıcılara birinci sınıf dünyaların sunulması ve ilk ziyaretin başarıyla tamamlanması gerektiğini vurguladı. Shah, ürün pazar uyumunun henüz yakalanmadığı bir ürün üzerinde çalıştıklarını hatırlattı ve ekledi:  "Eğer Horizon'daysanız, belirsizliği ve değişimi benimsemenize ihtiyacım var."

Bu da bizlere kullanıcıların Horizon'da düzenli olarak değişikliklerle karşılaşacağını gösteriyor. Bu açıklamaların kamuoyuna yansıması üzerine Meta sözcüsü Ashley Zandy, programlamanın geleceğinin metaverse olduğunu ve insanların merkeze alındığını dile getirdi. Zandy, İçerik üreticilerin geri bildirimleriyle her daim kalite geliştirmeleri yapıldığını belirtti. Ayrıca Zandy, çıktıkları bu yolculuğun yıllar alacağını da belirtti. 

Kamuoyuna yansıyan yazışmalar, Horizon kapsamında çevreleyici ve sürükleyici bir deneyime henüz yaklaşılmadığını gösteriyor. Meta'nın VR departmanı Reality Labs'in, dördüncü çeyrekte 3.3 milyar dolar kayıp yaşadığını sizlere aktarmıştık. Nisan ayında ise Reality Labs departmanı yaklaşık 3 milyar dolar daha zarar etti. Şirketin, Horizon Worlds'e yaptığı yatırımların, yakın zamanda karşılığını alabileceğini söylemek zor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.