Depolama ve envanter yönetimine yönelik robotik çözümler pazarı, 2027 yılına kadar 23,09 milyar dolara ulaşabilir

Dünya çapında e-ticaretteki büyüme, verimli depolama ve envanter yönetimine yönelik artan ihtiyaç robot ve otomasyon sistemlerinin büyümesinde önemli rol oynadı.
Depolama ve envanter yönetimine yönelik robotik çözümler pazarı, 2027 yılına kadar 23,09 milyar dolara ulaşabilir

1942 yılında ünlü bilim kurgu yazarı Isaac Asimov "Runaround" isimli hikayesinde Üç Robot Yasası'nı yazdı. Bu yasaya göre robotlar, insana zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz. Bir robot, birinci yasayla çelişmediği sürece bir insanın emirlerine uymak zorunda. Bir robot, birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece kendi varlığını korumakla mükellefti. O dönem tam da nasıl ve nerede kullanılacağı belli olmayan bu araçlar herkes için bir muamma idi. 

Asimov'un yazdığı hikayenin üstünden yaklaşık 80 yıl geçti. Robotlar günümüzde otomotiv, beyaz eşya, kimya, cam, mobilya, gıda, elektronik, metal, seramik, kâğıt gibi birçok endüstriyel sektörde üretime yardımcı olarak faaliyet göstermeye başladı. En yaygın altı robot türleri arasında otonom mobil robotlar (AMR'ler), otomatik yönlendirmeli araçlar (AGV'ler), eklemli robotlar, insansılar, cobot'lar ve hibrit yer alıyor. Bank of America'ya göre, 2025 yılına kadar tüm üretim görevlerinin yüzde 45'inin robot teknolojisi tarafından gerçekleştirileceği tahmin ediliyor. Raymond, Samsung ve Foxconn Technology gibi büyük teknoloji firmalarında robotların 60 bin işçinin yerini aldığı biliniyor. 

Association for Advancing Automation'a göre 2022'nin birinci çeyreğinde 11 bin 595 ikinci çeyreğinde ise 12 bin 305 robot satıldı. Toplamda 1,2 milyar dolar kazanç elde edildi.  Siparişlerin yüzde 59'u otomotiv endüstrisinden geldi. Bunun nedeni otomotiv şirketlerine yapılan satışlardaki canlanma ve e-ticaret için lojistiğinin otomatikleştirilmesi için talebin artması.

Webrazzi Insights Icon
Bu yazıyı Webrazzi Insights için özel olarak hazırladık.
Webrazzi Insights üyeliğiniz varsa giriş yaparak yazının tamamına ulaşabilirsiniz. Henüz Insights erişiminiz yoksa hemen harekete geçebilirsiniz.
Giriş yap
veya
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.