Meta'nın patent ihlali nedeniyle Voxer'e 175 milyon dolar ödemesi kararlaştırıldı

Teksas federal mahkemesi jürisi Meta'nın, Voxer'e 175 milyon dolar ödemesi kararını verdi.  Şirket, temyize gitmeyi planladığını açıkladı. 
Meta'nın patent ihlali nedeniyle Voxer'e 175 milyon dolar ödemesi kararlaştırıldı

Telsiz uygulaması Voxer, 2020 yılında o dönemde Facebook ismiyle faaliyet gösteren Meta'ya patent ihlali davası açmıştı. Şirket, Meta'nın patentlerini ihlal ettiğini ve Instagram Canlı yayın ve Facebook Canlı yayın özelliklerinde Voxer'in teknolojisini kullandığını iddia etmişti. Teksas federal mahkemesi jürisi Meta'nın Voxer'e 175 milyon dolar ödemesi kararını verdi. 

Bir Meta sözcüsü yaptığı açıklamada mahkemede sunulan kanıtların Voxer'ın patentlerinin ihlal edilmediğini gösterdiğini ifade etti. Şirket, temyize gitmeyi planladığını açıkladı. 

Patent süreci

Voxer'ın kurucusu Tom Katis, söz konusu patenti Afganistan'da Özel Kuvvetlerde görev yaparken karşılaştığı problemleri çözmek amacıyla 2006 yılında aldı. Katis ve Voxer'ın geliştirici ekibi canlı ses ve video aktarımı yapan Walkie Talkie uygulamasını 2011 yılında piyasaya sürdü. 

Voxer ve Facebook ilişkisi

Mahkemede sunulan dokümanlar,  uygulama yayınlandıktan sonra Meta'nın Voxer'a olası bir iş ortaklığı için yaklaştığını belirtiyor. Bu bağlamda Voxer, patent portföyünü ve tescilli teknolojisini Meta'ya açıklıyor. İki şirketin anlaşmaya varamamasının akabinde Meta, Voxer'a bir rakip muamelesi yaptı ve Voxer'ın "Arkadaşlarını Bul" özelliği dahil olmak üzere pek çok Facebook bileşenine erişimini kapattı. 

Belgelerde yer alan ifadelere göre, Meta'nın Voxer'i rakip bellediği günlerde, Instagram ve Facebook canlı yayın özellikleri henüz hayata geçmemişti. Şirketin Facebook erişimlerinin kapatılmasının ardından 2015 yılında Facebook Canlı Yayın, 2016 yılında ise Instagram Canlı Yayın özellikleri kullanıcılara açıldı. 

Buna ek olarak belgelere göre, Tom Katis, Facebook Canlı Yayın özelliğinin kıdemli ürün yöneticisiyle 2016 yılının Şubat ayında paten ihlaline dair görüştü. Ancak Meta anlaşmaya varmayı reddetti. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.