Vinci, Singapurlu hidrojen girişimi SunGreenH2’ye yatırım yaptı

İnci Holding’in stratejik yatırımcısı olduğu Vinci Girişim Sermayesi, sekizinci yatırımını Singapur merkezli yeşil hidrojen girişimi SunGreenH2’ya tohum öncesi yatırım yaptı.
Vinci, Singapurlu hidrojen girişimi SunGreenH2’ye yatırım yaptı

2018 yılının son çeyreğinden bu yana ChargeryHerotech8, Mobilus Labs ve Turbit Systems GmbH gibi şirketlere yatırım yapan Vinci Girişim Sermayesi, son olarak Eylül 2022’de Singapur merkezli SunGreenH2 temiz teknoloji şirketine ortak oldu. 

İnci Holding’in stratejik yatırımcısı olduğu Vinci Girişim Sermayesi, ortaklık kapsamında SunGreenH2'ye  tohum öncesi yatırım yaptı. Yatırım finansal detayları henüz açıklanmadı. Şirket, yüksek performanslı elektrolizörler inşa ederek yeşil hidrojen üretimini dönüştürüyor.

SunGreenH2 faaliyet alanı

Sıfır emisyon vizyonuna sahip olan SunGreenH2, yeşil hidrojenin seri üretimini küresel olarak yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Doğaya karbondioksit salımı yapmadığı gibi tek salımı su olan hidrojen enerjisi, günümüzde taşımacılıktan sanayiye, uzay roketlerinden petrol üretimine kadar birçok yerde kullanılıyor. Ancak fosil yakıtlardan hidrojen üretiminin çevreye etkisinin de önemi büyük olarak nitelendiriliyor. Bu nedenle, elektroliz işleminde suyu saf hidrojen ve oksijene ayırmak için rüzgar ve güneş gibi temiz enerji kaynaklarını kullanan ve karbon içermeyen bir alternatif olan yeşil hidrojen, düşük karbon ekonomisine geçişte hayati öneme sahip.

SunGreenH2'nun teknolojisi, suyu oksijen ve hidrojen olarak bileşenlerine ayırma sırasında 30 kat daha az değerli metal ve yüzde 10 daha düşük enerji kullanarak 2 kat fazla yeşil hidrojen üretiyor. Seri üretime imkan tanıyan ve neredeyse mevcut tüm elektrolizörlere uygulanabilir teknolojisi sayesinde şirket, düşük maliyetli yeşil hidrojen kullanımı sürdürülebilir kılmayı hedefliyor. Bu sayede SunGreenH2, uzun vadede hidrojen fiyatlarını aşağı çekmeyi hedefliyor. 

Pazarın 2030 yılına kadar 500 kat büyümesi bekleniyor

SunGreenH2’nun kurucusu ve CEO’su Tulika Raj, yatırımın ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Küresel elektrolizör pazarı katlanarak büyüyor. 2030 yılına kadar, birkaç yıl öncesine göre 500 kat daha büyük olması bekleniyor. Biz de SunGreenH2 olarak Asya Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki büyük elektrolizör üreticileriyle işbirliği yapıyoruz,"

Vinci Yatırım Direktörü Duran Cesur da yeni yatırımla ilgili şunları söyledi:

“Bugüne kadar Türkiye’de üç, İngiltere’de iki ve Almanya’da iki yatırım gerçekleştirdik. Biz yatırım yapmanın ötesinde, portföyümüzdeki girişimler için kurumsal kaynakları, endüstriyel deneyimi ile gerçek bir stratejik ortak olarak portföyündeki şirketlere değer katmayı hedefleyen bir fonuz. En son yatırımımızı düşük karbon ekonomisine geçişte hayati öneme sahip olan yeşil hidrojen maliyetlerini düşürmekte kritik rol oynayacak SunGreenH2'ya yapmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Tulika ve Saeid, yeşil enerjiye geçiş için çok önemli olan bir pazarda faaliyet gösteren vizyoner kurucular. Vinci'nin enerji sektöründeki uzmanlığı ve bağlantıları ile birlikte, SunGreenH2'nun yakın gelecekte güçlü büyümesini ve elektrolizör pazarında önemli bir yer edinmesini bekliyoruz.”

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.