Dünya genelinde her yıl 2,1 milyar ton çöp üretiliyor. Çöp, iklim değişikliği çerçevesinde dünyanın baş etmesi gereken en kritik konuların başında geliyor. Çöp miktarını azaltmak ve kaynakların tükenmesini önlemek için geri dönüşüm sektörü en önemli sektörlerden biri olarak konumlanıyor.
Geri dönüşümün tarihi Antik Yunan'a kadar uzanıyor
Bin yıllar önce kıtlığa tepki olarak Antik Roma'da yolların yapımında eski ve kırık çanak çömlek kullanılmış. Bu, geri dönüşüm kavramının ortaya çıkışının ilk örneği olarak tarihe geçti. 9'uncu yüzyılda Japonlar ise kullanılmış kağıtları yeniden dönüştürme işine girdi. İkinci Dünya Savaşı özellikle Avrupa'da geri dönüşümün en parlak dönemi olarak tarihe geçti. Ama geri dönüşüm sektörünün kritik yılları 70'li yıllar idi. Çünkü bu yıllarda iklim değişikliği artık bir mevzu olarak ülkelerin gündemine girmişti. Kamuoyunun gündemini ekolojik yıkımla mücadele, kirlilik ve atık yönetimi meşgul ediyordu. İlk resmi adım 1995'te ABD'den geldi. Ülke genelinde geri dönüştürülebilir malzemelerin özellikle plastiğin çöpe atılması yasaklandı.
Cam ve metal günlük hayatta sıkça kullanılan ve aynı zamanda da geri dönüşüme giren malzemeler arasında en üst sıralarda yer alıyor. Ama plastik atıklar için aynı şey geçerli değil. Atıklar içinde geri dönüştürülmesi en gerekli olan madde ise plastik. Yapılan araştırmalara göre 1950'lerden 2018'e kadar bu miktarın 6,3 milyar ton plastik üretildi. Sadece 2020 yılında bu rakam, 450 milyon ton idi. Bu miktarın yüzde 9'u geri dönüştürüldü. Yüzde 12'si ise yakılarak bertaraf edildi. Özellikle Covid-19 pandemisi atık üretimi ve tüketiminde önemli değişikliklere yol açtı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2021'de toplam 1,4 milyon ton plastik atığı ortaya çıktı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap