10. yılını kutlamaya hazırlanan Lightning, yolun sonuna gelmiş olabilir

iPhone 5 modeli ile tanıtılan ve o günden bu yana her iPhone modelinde kullanılan Lightning bağlantı noktası, yolun sonuna gelmiş olabilir.
10. yılını kutlamaya hazırlanan Lightning, yolun sonuna gelmiş olabilir

İlk olarak 2012 yılının Eylül ayında düzenlenen bir Apple etkinliğinde karşımıza çıkan Lightning bağlantı noktası, yaklaşık 10 yıldır iPhone ekosisteminin en önemli parçalarından biri haline geldi. iPhone 5 modeli ile tanıtılan ve o günden bu yana her iPhone modelinde kullanılan Lightning bağlantı noktası, yolun sonuna gelmiş olabilir.

iPhone modellerinin bağlantı noktaları ile ilgili iki farklı görüş ön plana çıkıyor. Bunlardan ilki iPhone modellerinin Type-C bağlantı noktasını kullanmaya başlayacağı. Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz yıllarda da pek çok kez iPhone modellerinin Type-C bağlantı noktasını kullanmaya başlayabileceğini sizlere aktarmıştık.

iPhone modellerinin Type-C kullanabileceği ile ilgili iddiaların karşımıza çıkması ise MacBook ve iPad modellerinin Type-C bağlantı noktasını kullanmaya başlaması ile birlikte gerçekleşti. Hatırlatmak gerekirse şu an için MacBook ve iPad modelleri Type-C, iPhone ve AirPods modelleri Lightning bağlantı noktasını kullanıyor.

Android ekosisteminin de hem tablet hem de telefonlar ile birlikte tamamen Type-C bağlantı noktasını kullandığını da ekleyelim. Konu ile ilgili diğer iddia ise iPhone modellerinin herhangi bir bağlantı noktasına sahip olmadan kullanıma sunulması.

Aslında planın ilk adımı kulaklık girişiminin iPhone modellerinin kaldırılması olarak karşımıza çıktı. iPhone 12 ailesi ile birlikte kablosuz şarj desteği sunan MagSafe teknolojisini de kullanıma sunan Apple, ilerleyen dönemlerde herhangi bir bağlantı noktasına sahip olamayan iPhone modeli ile karşımıza çıkabilir. 

Bu konu ile ilgili bir diğer gelişme ise geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği tarafında yaşandı. Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliğinde satılacak olan akıllı telefon, tablet ve kulaklık gibi ürünlerde Type-C bağlantı noktasının standart olmasını istiyor. Tabii ki bu durum, iPhone modellerini de kapsıyor.

Bu teklifin geçmesi durumunda ise Apple'ın Avrupa Birliği için cihazlarını uyumlu hale getirmek için 2024 yılına kadar vakti bulunuyor. Teklifin geçmesi durumunda en azından Avrupa bölgesinde Type-C bağlantı noktasına sahip iPhone modellerini görebiliriz. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.