iPhone 5S ve iPhone 5C'deki yenilikler

Bugünkü Apple etkinliğinde neredeyse beklenen her şey resmiyete kavuştu, dolayısıyla çok da heyecanlı geçmeyen bir etkinlikti. Ancak yine de Apple'ın yeni iPhone 5C ve iPhone 5S ile pazara sunacağı yeniliklerden bahsetmek gerek.

iPhone 5'in artık pazardan kalkacağını ve ABD'de kontratlı olarak iPhone 4S'in ek ücret olmadan satışa sunulacağını hatırlatıp yeniliklere geçelim.

Screen Shot 2013-09-10 at 11.00.43 PM

Yavaş çekim modu ve düşük diyafram

Her iki telefon da 8MP kameraya sahip ama iPhone 4S'te ve iPhone 5C'te 2.4 olan diyafram açıklığı iPhone 5S'de 2.2'ye düşüyor ve LED flaşın yerini 'True Tone Flash' adlı daha iyi bir teknoloji alıyor.

Aynı zamanda iPhone 5S'te iPhone 5C'den farklı olarak saniyede 10 kare çeken hızlanma (burst) çekim modu bulunuyor. iPhone 5S kamerası yavaş video moduna da sahip. Her iki yeni kamerada da iPhone 4S'te olmayan video çekiminde 3X yakınlaştırma özelliği ve arka aydınlatma sensörü var.

Her iki yeni iPhone'da da Facetime görüntülü konuşma HD kalitesine çekildi. Ön kamera 1.2 MP oldu. Geniş bant mobil internette LTE için yeni frekanslarla çekim kalitesi güçlendirilmiş ama kablosuz ağ bağlantısında bir gelişme yok.

Screen Shot 2013-09-10 at 9.00.55 PM

Parmak izi okuma özelliği

iPhone 5'i aradan çıkaran Apple, yeni en iyi telefonu için parmak izi okuma özelliği ile henüz kitlelere yayılmayan bir teknolojiye geçiş yaptı. Parmak izi bilgisi telefonun A7 işlemcisinin içinde depolanacağı için NSA'in bilgilerinizi kaydetmesinden endişe etmenize gerek yok. Apple, bu özel ve eşsiz bilgiyi sunucularında depolamayacak.

Diğer yandan parmak iziniz şimdilik sadece telefon kilidini açmak ve iTunes'dan ürün satın almak için kullanılabilecek. Uygulamalar için bu özellik kullanılamayacak.

Screen Shot 2013-09-10 at 11.04.07 PM

Daha güçlü A7 işlemci

Yeni A7 işlemcisi Apple'ın iddiasına göre bir akıllı telefonda kullanılan ilk 64 bit'lik çipe sahip. A7'nin yanı sıra kullanılan yeni M7 hareket algılayıcı işlemciyle yeni iPhone 5S, kullanıcı hareketlerini daha iyi algılayıp yorumlayan CoreMotion API'de geliştiricilere sunulacak ve spor/sağlık uygulamalarının daha önemli ölçümler yapması sağlanacak.

iphone-5sler

Diğer yenilikler

iPhone kulaklıklarında bir yenilik yok ama taşıma çantası yeni telefonlarla birlikte sunulacak.

iPhone 5S ve iPhone 5C Apple'ın yeni kablo bağlantısını (lightning) kullanacak. SIM kartlar ise Nano SIM kart olacak.

Yeni renk seçeneklerinden de bahsedecek olursak, Apple iPhone 5C için yeşil, mavi, kırmızı, beyaz ve sarı renklerini; iPhone 5S içinse uzay grisi (koyu gri), gümüş ve altın rengini kullanacak.

iPhone 4S, iPhone 5C ve iPhone 5S karşılaştırmasına Apple'ın resmi sayfasından göz atabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.