Yatırımcılar odağını genom teknolojileri üreten şirketlere kaydırdı

2028'de 94,66 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilen sektör, ‘Biyo-Devrim’ olarak adlandırıyor. Alana yapılan yatırımlar da buna paralel olarak artıyor.
Yatırımcılar odağını genom teknolojileri üreten şirketlere kaydırdı

Genom, bir organizmanın genetik bilgisini taşıyan genlerin tamamı olarak tanımlanıyor. İnsanlarda 3 milyar DNA parçası (gen) bulunuyor. Her genom organizmayı yeniden oluşturmaya yarayan bilgiyi taşıyor. Bu noktada genomun anlamlandırılması yani dizilenmesi konusundaki baş döndürücü gelişmeler, başta kanser olmak üzere tedavi ve ilaç geliştirme süreçlerini kökten değiştiriyor. 

Özellikle Covid-19 pandemisinin başlarında bilimsel çalışmalarından elde edilen genom verileri oldukça önemliydi. Çünkü hastalığını anlama, önleme ve tedavi etme yönünde (ilaç ve aşı üretimine) katkı ve kolaylık sağladı. Genom araştırmaları 1800'lü yıllarda başlamıştı.1866'da Gregor Johann Mendel, bezelye bitkisiyle yürüttüğü melezleme çalışmalarıyla kalıtımın ilkelerini ortaya koymuştu. 2010'lu yılların başından itibaren bu verileri işleyen teknolojiler ve platformlar önem kazandı. Hatta 2028'de 94,66 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilen sektör, ‘Biyo-Devrim’ olarak adlandırıyor. Alana yapılan yatırımlar da buna paralel olarak artıyor.

Bu ayın başında Berlin merkezli genom analiz platformu Nostos Genomics, 42CAP, Frontline Ventures, Amino Collective ve Entrepreneur First'ten 5 milyon Euro'luk bir tohum yatırım aldı. 2018 yılında David Gorgan ve Dr. Rocío Acuña Hidalgo tarafından kurulan girişim, kas iskeleti rahatsızlıkları ve otizm gibi genetik hastalıklara odaklanıyor. Şirketin geliştirdiği teknoloji 10.000'den fazla hastalıktan sorumlu gen varyantlarını tanımlıyor.

Bu yatırımdan bir hafta önce Guillaume Buwalda, Jean-Marc Holder, Nicolas Philippe tarafından kurulan SeqOne, 20 milyon Euro yatırım aldı. Özellikle modern dünyanın vebası olarak nitelendirilen kanser hastalıkları üzerine çalışan şirketin amacı, her hasta için genom analizi daha erişilebilir hale getirmek. 20 milyon Euro'luk yatırım turu Omnet Capital ve Merieux Equity Partners liderliğinde gerçekleşti. Yeni gelen yatırımın şirketin Ar-Ge çalışmaları ve yeni pazarlara açılmak için kullanılacağı açıklanmıştı. 

Kanser üzerine çalışmalar yoğunlaşıyor

Üç ay önce Londra merkezli genom verisi saklama ve analiz etme girişimi Lifebit, 60 milyon dolar yatırım aldı. Tur, Tiger Global Management tarafından yönetildi. Yatırım sonrasında CEO Dr. Maria Chatzou Dunford, hayat kurtarmak için kullanılabilecek tüm biyomedikal verilerin kullanılması gerektiğine inandığını söyledi. Bu verilerin  kullanılabilir hale gelmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. 

Hemen  bir ay sonra yani Ağustos ayı hareketli geçti. Önce Genome Medical tarafından telegenetik danışmanlık platformu GeneMatters satın alındı. Girişimin Genome Medical'in tamamına sahip olduğu bir yan kuruluş olarak faaliyet göstereceği belirtildi. GeneMatters aynı anda Casdin Capital liderliğindeki 60 milyon dolarlık yatırım da aldığı da açıklandı.

GeneMatters, hastaneler, genetik test laboratuvarları ve ilaç şirketleriyle çalışıyor. Hastalar telefon veya görüntülü konuşma yoluyla 30 ila 60 dakika arasında genetik danışmanlarla uzaktan bağlantı kuruyor. Şirket; üreme sağlığı, onkoloji, pediatri, kardiyoloji, nöroloji gibi alanlarda genetik danışmanlık veriyor.

Sonra Kanadalı Deep Genomics, yapay zeka destekli RNA tedavisi için 180 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım, kalabalık bir yatırımcı grup tarafından gerçekleştirildi. Yatırım yapan şirketler arasında CPP Investments, Fidelity Management & Research Company LLC, Alexandria Venture Investments, Amplitude Ventures, Khosla Ventures, Magnetic Ventures ve SoftBank Vision Fund 2 yer aldı. Şirketin toplam yatırımı 236,4 milyon dolara çıktı. 2015 yılında Brendan Frey tarafından kurulan ve ilaç keşfinde yeni bir dönemi başlatan şirketler arasında yer alıyor. 

Diğer iki yatırım 2020'nin Ağustos ayında yapıldı. Haber, ABD'den geldi. Kaliforniya merkezli sağlık girişimi Mission Bio, Novo Growth liderliğindeki C Serisi yatırım turunda 70 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. Mission Bio aldığı yatırımı, hassas kanser tedavileri için klinik denemeleri optimize etmeye yardımcı olmak amacıyla kullanacağını açıkladı.

2019'un son ayında ise sektörün en köklü şirketlerinden biri olan BC Platforms, 15 milyon dolar yatırım aldığı haberi gündeme düştü. Şirketin yatırım turu, IQVIA ile Debiopharm Innovation Fund ve Tesi tarafından yönetildi. 1997 yılında kurulan BC Platforms, bugüne kadar şirket, 25 ülkede faaliyet gösterdi. Şimdiye kadar 25 milyon dolar yatırım toplayan şirket, Timo Kanninen tarafından kuruldu. 

McKinsey Global Enstitüsü (MGI), Mayıs 2020’de yayınladığı bir raporda, ‘Küresel hastalık yükünün yüzde 45’inin, bugün bilimsel olarak mümkün olan becerilerle çözülebileceğini’ açıklamıştı. Aradan geçen iki yılda genom alanında kurulan girişimler ve yapılan yatırımlar bu iddiayı doğrular nitelikte. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.