İlaç geliştirmek, disiplinlerarası yürüyen ve birbirine bağımlı birçok evrede çalışmaların yapıldığı, sonuca ulaşması yıllar alan bir süreç olduğu biliniyor. Covid-19 pandemisinin ortaya çıkması yeni başlatılan ilaç araştırmalarını hızla koronavirüsün tedavisine yöneltti. İlaç keşfinde tüm bu süreçleri daha hızlı ve daha verimli hale getiren yapay zeka teknolojisi kritik bir noktaya evrildi. Bu yüzden özellikle yapay zeka destekli ilaç keşfi yapan girişimler önem kazandı.
Kanadalı Deep Genomics, yapay zeka destekli RNA tedavisi için 180 milyon dolar yatırım aldı. 2015 yılında Brendan Frey tarafından kurulan ve ilaç keşfinde yeni bir dönemi başlatan şirketler arasında yer alan şirkete CPP Investments, Fidelity Management & Research Company LLC, Alexandria Venture Investments, Amplitude Ventures, Khosla Ventures, Magnetic Ventures ve SoftBank Vision Fund 2 tarafından yatırım yapıldı. Şirketin toplam yatırımı 236,4 milyon dolara çıktı.
Biyolojinin insanların anlayamayacağı kadar karmaşık bir konu olduğuna inanan Brendan Frey, uzun vadede yeni hedefler belirlemeye ve hastalar için dönüştürücü ilaçlar geliştirmeye devam edeceklerini söyledi. Ayrıca yaptıkları işin potansiyelinin yatırımcılar tarafından fark edilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Deep Genomics hedefi, yeni bir genetik ilaç evreni oluşturmak. Yani RNA verileri aracılığıyla genetik olarak tanımlanmış hastalıklara alternatif tedaviler geliştirmek.1000'den fazla moleküler bileşiğin sanal kütüphanesini oluşturan şirket, bu nedenle genetikçileri, biyologları, kimyagerleri ve ilaç geliştiricilerle çalışıyor.
Özellikle 2021'in yaz aylarında bu sektöre yapılan yatırımlar dikkat çekici biçimde arttı. Haziran ayının sonlarında, yapay zeka destekli ilaç keşfi girişimi Insilico Medicine, Warburg Pincus liderliğindeki turda 225 milyon dolarlık yatırım aldı. Aynı ayın ortasında ilaç keşif ve geliştirme sürecini hızlandırmayı amaçlayan Boston merkezli bir teknoloji şirket Valo, halka açıldı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap