Apple, Hollanda'da 3. parti ödeme sistemlerinden yapılan uygulama içi satın alma işlemlerinden yüzde 27 komisyon alacak

Apple tarafından paylaşılan yeni bilgilere göre şirketin 3. parti ödeme sistemleri ile yapılan uygulama içi satın almalardan ne kadar komisyon alacağı belli oldu.
Apple, Hollanda'da 3. parti ödeme sistemlerinden yapılan uygulama içi satın alma işlemlerinden yüzde 27 komisyon alacak

Apple'ın hem geliştiriciler hem de tekelleşme karşıtı çalışmalar ile yaşadığı problemleri geçtiğimiz dönemlerde pek çok kez sizlere aktarmıştık. Geçtiğimiz haftalarda Illinois senatörleri, Apple ve Google'ın geliştiricilerin istedikleri ödeme yöntemlerini kullanmalarına izin vermesini sağlamak için "Freedom to Subscribe Directly Act" isimli bir yasa tasarısı sunmuştu.

Bu hamleden birkaç gün sonra ise Hollanda Tüketiciler ve Pazarlar Kurumu (ACM), Flört uygulaması geliştiricilerinin 3. parti ödeme yöntemlerini kullanmasına müsade etmediği için Apple'a haftalık olarak 5 milyon euro ceza verdi. Apple'ın bu durum düzelene kadar ceza almaya devam edeceğini geçtiğimiz haftalarda sizlere aktarmıştık.

Bugün Apple tarafından paylaşılan yeni bilgilere göre gerekli düzenleme yapıldı ve şirketin 3. parti ödeme sistemleri ile yapılan uygulama içi satın almalardan ne kadar komisyon alacağı belli oldu. Daha önce de sizlerle paylaştığımız üzere Apple, normal şartlarda uygulama içi satın almalarda yüzde 30 oranında komisyon alıyor. 

Apple tarafından paylaşılan bilgilere göre ise şirket, alternatif (3. parti) ödeme yöntemlerinden gerçekleşen uygulama içi satın almalardan yüzde 27 oranında komisyon alacak. Geliştiriciler tarafından iOS platformunda 3. parti ödeme sistemlerinin kullanılmasına şu an için sadece Hollanda'daki flört uygulamaları için izin verilmiş durumda. 

Kısacası 3. parti bir uygulama içi ödeme sağlayıcısını kullanarak ödeme alan Hollanda'daki flört uygulamaları gerçekleşen ödemeler üzerinden Apple'a yüzde 27 oranında komisyon verecek. 3. parti ödeme yöntemlerini kullanmak isteyen geliştiricilerin her ay Apple'a satışlarını listeleyen bir rapor göndermeleri gerekiyor. Raporları inceleyecek olan Apple, 45 gün içinde ise ödenecek olan komisyonlarlar ile ilgili faturaları geliştiricilere iletecek.

Yaklaşık 2 yıl önce Fortnite'ın geliştiricisi Epic Games ile başlayan 3. parti ödeme sistemi savaşı, her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Apple'ın ilerleyen dönemlerde başka ülkelerde de 3. parti ödeme sistemlerine izin vermeye başlaması sürpriz olmayacaktır. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.