Pekin mahkemesi bitcoin madenciliği sözleşmesini geçersiz buldu

Pekin mahkemesi, bitcoin madencilik şirketi ile imzalanan sözleşmenin "toplumsal ve kamusal çıkarları hakir gördüğü için geçersiz" olduğunu dile getirdi.
Pekin mahkemesi bitcoin madenciliği sözleşmesini geçersiz buldu

Haziran ayında Çin'deki kripto para madenciliği yasaklarını sizlere haziran ayında aktarmıştık. Söz konusu yaptırımlar, bu alandaki hukuki kararları da etkilemeye başladı. Bu nedenle kripto alanında Çin'de yer alan işletmelerle çalışan kurumlar zor durumda kalıyor. 

Dün Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde gerçekleşen mahkeme yayınladığı bir tebligat ile bir bitcoin madencilik hizmet sözleşmesini geçersiz ilan etti. Bu karar ile birlikte Bitcoin madenciliğinden geciken ödemelere dair açılan davada hizmet alan taraf mağduriyet yaşamış oldu. Zira dava edilen madencilik şirketi, davacıya borçlu olduğu 278.1654976 Bitcoin'i ödememekteydi. Bu meblağ kararın alındığı gün itibari ile yaklaşık 18 milyon dolara denk geliyor. Mahkeme ayrıca, eyaletteki ilgili makamları da bu tarz faaliyetleri temizlemeye davet etti. 

Kararın dayanağı ne? 

Kararın dayanağının şüphesiz bir şekilde Çin'de bitcoin madenciliği faaliyetlerinin yasaklanması olduğunu söyleyebiliriz. Pekin mahkemesi, imzalanan sözleşmenin "toplumsal ve kamusal çıkarları hakir gördüğü için geçersiz" olduğunu dile getirdi. Yani Çin'de kripto para madenciliği hizmeti alan kurumların, hakları ve çıkarları hukuk tarafından korunmuyor. Bu bağlamda her iki taraf da eylemlerinin sonuçlarına katlanmayı göze almış oluyor. 

Bu karar ne anlama geliyor? 

Cambridge Üniversite'sinin yaptığı bir araştırmaya göre; geçen yıl global olarak Bitcoin üretiminin yüzde 65'i Çin'e ait. Yasaklarla beraber kripto para madencilerinin çoğu ülkeden göç etmiş olsa da; bazı kurum ve kişiler madencilik konusunda Çin'deki şirketlerden destek almaya devam ediyor. Bu yeni karar ile birlikte; hangi koşulda olursa olsun, Çin merkezli şirketlerden destek almak artık ciddi riskleri de beraberinde getiriyor. Orta vadede pek çok kişi ve kurumun bu tarz faaliyetler için başka ülkelere ilgi göstermeye başlayacağını söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.