Dünyanın en gerçekçi insansı robotu: Ameca

İngiltere merkezli Engineered Arts, dünyanın en gerçekçi insansı robotunu tanıttı. İnsanın jest ve mimiklerini şimdiye kadar en iyi taklit edebilen insansı robot olma özelliğini taşıyor. 
Dünyanın en gerçekçi insansı robotu: Ameca

Steam Man yani Buhar Adam, dünya tarihinin ilk insansı robotu... 19'uncu yüzyılda Kanadalı profesör George Moore tarafından icat edilen robot, döneminin enerji kaynağı buhar ile çalışıyordu. Çekçe işçi anlamına gelen robot kelimesi ise dünyaca ünlü Çek yazar Karel Capek'in 1921'de yazdığı bir bilimkurgu oyununda geçti.

O günden bugüne yıllar akıp gitti. Zaman içinde insansı robot geliştirme üzerine dünyanın dev teknoloji şirketleri çalışmaya başladı. Tesla AI Day etkinliğinde insanların günlük hayatta yapmakta zorlandığı temel görevleri yerine getirmek amacıyla tasarlanan insansı robotu 'Tesla Bot'u tanıtmıştı. O dönem gündeme bomba gibi düşse de gerçekçi insansı robot olarak görülmemişti.

Bu alanda yeni bir adım daha atıldı. İngiltere merkezli Engineered Arts, dünyanın en gerçekçi insansı robotunu tanıttı. ‘Ameca' isimli robotunun önemli bir özelliği var. Robotun jest ve mimikleri oldukça gerçekçi. Yani tıpkı bir insan gibi. Bunu şimdiye kadar bu özellikleri en iyi taklit edebilen insansı robot olma özelliğini taşıyor. 

Ameca aslında bir sohbet robotu. Şaşırma gibi insanların çıkardığı sesler de insansı özellikler taşıyor.  Şirket yetkilileri robotun yapay zeka teknolojisiyle desteklenmediğini söyledi. Bu yüzden komutlardan bağımsız çalışamıyor. Robot ilk kez ABD'de yapılacak dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2022'de sergilenecek. 

Bu gelişme, alanda devrim yaratsa da robot yürüme kabiliyetine sahip değil. Bu yüzden robotik teknoloji girişimi Boston Dynamics, Atlas robotu hayal kırıklılığı yaratsa da paylaşılan video içinde yer alan iki Boston Dynamics Atlas robotun hazırlanan parkur içinde engelleri aşarak ilerlediği görülüyordu. Bu yarışın kazananın kim olacağı büyük tartışma konusu olsa da geliştirilen teknolojiler alandaki rekabeti kızıştırıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.