Bir süredir uygulama gelişticiler ve uygulama mağazaları arasında yaşanan çekişme, hem davalara hem de ABD senatosuna taşınmıştı. Özellikle geçen yıl gündemi epey meşgul eden App Store'da bitmek bilmeyen komisyon kavgası'ndan Epic Games galip çıktı.
Hatırlarsanız, Epic Games'in oyunu Fortnite, oyun içinde direkt ödeme seçeneği eklemiş ve bu nedenle hem App Store hem de Google Play'den atılmıştı. Tüm bu detayları ise 2020 yılının Ağustos ayında sizlere aktarmıştık. Bu olayın ardından Epic Games, şirkete dava açmış, uygulama mağazalarının bu tavrından sıkılan teknoloji şirketleri ise örgütlenerek bir koalisyon oluşturmuştu. Koalisyonda Epic Games'in yanı sıra Basecamp, Blix, Deezer, Spotify, Match Group ve Tile da yer almaktaydı.
Pek çok tartışmayı beraberinde getiren Epic Games ve Apple davası bugün Apple'ın aleyhine olacak şekilde sonuçlandı. ABD'nin California eyaletinde bir mahkeme hükümüne göre; Apple'ın, uygulama geliştiricilerinin, kullanıcılara App Store dışında daha ucuza ödeme yapma imkanından bahsetmesine izin vermesi gerekecek:
Geliştiricilerin, Uygulama İçi Satın Alma ve uygulama içinde hesap kaydı yoluyla müşterilerden gönüllü olarak edinilen iletişim noktaları aracılığıyla müşterilerle iletişim kurmanın yanı sıra, uygulamalarına ve meta veri düğmelerine, dış bağlantılarına veya müşterileri satın alma mekanizmalarına yönlendiren diğer harekete geçirici mesajlara eklemelerini yasaklamaktan kalıcı olarak kısıtlanmış ve yasaklanmıştır.
Geliştiriciler için bir mihenk taşı olan bu kararın akabinde Apple hisseleri milyarlarca dolara denk gelen yüzde 3'lük bir değer kaybı yaşadı. Apple'ın hisse değerindeki düşüşün, App Store gelirleriyle doğrudan ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Zira alınan karar App Store'un Apple'a getirdiği yılda yaklaşık 19 milyar dolarlık gelirin, yakın zamanda zarara dönüşebileceğini gösteriyor. Ne de olsa mahkemede sunulan belgelere göre App Store gelirlerinin yüzde 70'ini uygulama içi satın alımlardan elde ediyor.
Yine de Epic Games'in dört gözle beklediği kararlardan biri olan "geliştiricilerin uygulama mağazasında kendi uygulama içi ödeme sistemini kullanması" hakim tarafından bir karar olarak açıklanmadı. Kısacası; Apple uygulama içi ödemelerde kendi sistemini kullanarak yüzde 15 ile yüzde 30 arası komisyon almaya devam edebilecek.
Dava sonucundan yasa tasarısına
Bu arada dava sonucu geliştiriciler için bir zafer niteliği taşırken, uzun vadede App Store ve Google Play'i daha geniş kapsamlı yaptırımlar bekliyor olabilir. Uygulama geliştiricilerin, uygulama mağazalarının yüksek komisyon oranları ve adaletsiz yaklaşımı nedeniyle şikayetlerini ABD senatosuna da taşıdığını sizlere aktarmıştık. Open App Markets Act yasa tasarısı ile işletim sistemlerini kontrol eden şirketlerin, platformlarında üçüncü parti uygulamalara ve uygulama mağazalarına izin vermesini sağlıyor. Ayrıca geliştiricilerin, kullanıcıları web sitesi gibi başka platformlardan da kayıt olmaya yönlendirebilecek. Üstelik uygulama mağazaları, bu yaklaşım nedeniyle geliştiricileri platformdan atamayacak.
Epic Games'in Google Play ile olan davası henüz kesinleşmemiş olsa da; benzer bir sonuçla karşılaşacağımızı söyleyebiliriz. Bu arada henüz dava sonuçları kesinleşmeden Fortnite'ın iOS ekosistemine geri dönmesi için çalışmalara başlayan Epic Games, geliştiricilerin gözündeki itibarını zirveye taşıdı.