Çinli otomobil üreticisi Geely'nin araç çağırma birimi Cao Cao Mobility, 589 milyon dolar yatırım aldı

Çinli otomobil üreticisi Geely Automobile Holdings'in araç çağırma birimi Cao Cao Mobility'nin toplam yatırım miktarı 773,2 milyon dolara yükseldi. 
Çinli otomobil üreticisi Geely'nin araç çağırma birimi Cao Cao Mobility, 589 milyon dolar yatırım aldı

Ulaşım şirketleri her ne kadar yeni teknolojinin kent caddelerindeki araç kalabalığını azaltmaya yardım ediyor. 2000'li yılların ilk yarısında ortaya çıkan girişimler hala yatırım almaya devam ediyor. Çinli otomobil üreticisi Geely Automobile Holdings'in araç çağırma birimi Cao Cao Mobility, 589 milyon dolar yatırım aldı. Turu Suzhou Xiangcheng Financial Holding Group, Suzhou High-Speed ​​Rail New City Group ve diğer üç devlet kontrolündeki şirketle birlikte turu yönetti. Yatırımın Ar-Ge geliştirme ve araç filosunu genişletme için kullanacağı açıklandı. Şirketin toplam yatırım miktarı ise 773,2 milyon dolara yükseldi. 

Çin’de 62 şehirde bulunan Cao Cao, Temmuz ayında sürüş hacminde yüzde 32 artış gördü. Aynı ay yolcu sayısının da yüzde 24 arttığı görüldü. Bu yatırım, şirketin en büyük rakibi olan Didi Global'in Çinli siber güvenlik düzenleyici kurumu tarafından başlatılan soruşturma dönemine denk gelmesi dikkat çekti. Soruşturma, Temmuz ayında ulusal güvenlik ve veri güvenliği riskleri nedeniyle geldi. Kişisel verilerini yasadışı şekilde topladığı gerekçesiyle araç çağırma şirketi Didi'nin uygulama mağazalarından kaldırılması talimatını verdi.

Uzmanlar, 'Çin’de yolcuların vazgeçilmezi' olarak nitelendirilen şirketin başına gelen olayların bu alanda büyük bir boşluk yaratacağı görüşünde... Didi'nin 30 Haziran'da New York Borsası'nda halka arz olduğunu ve 4,4 milyar dolar topladığını hatırlatalım.

Sektördeki son durum

Araştırmalara göre global araç paylaşım sektöründeki yıllık gelirin 2018 ile 2022 yılları arasında yüzde16,3 büyüyeceği düşünülüyor. Sektör için 2021 oldukça hareketli başladı. Yılın başında kurumsal müşteriler için talebe dayalı araç çağırma uygulaması Gett, 115 milyon dolar yatırım aldı. Bu, Haziran 2020'de açıklanan 100 milyon dolarlık turun bir uzantısıydı. İlk etapta araç paylaşım girişimi olarak karşımıza çıkan sonrasında ise otobüs yolculuğu pazarına da adım atan BlaBlaCar, aldığı yatırım haberiyle gündeme geldi. Şirket, 115 milyon dolar yatırım aldı. BlaBlaCar'ın değerlemesinin 2 milyar dolar seviyelerine ulaştı.

Geçtiğimiz ay ise, yolcu çağırma ve mikromobilite şirketi Bolt, yeni yatırım turunda 600 milyon Euro aldı. Bu yatırımla Bolt Avrupa genelinde 15 dakikada market teslimatını sunacağı söylendi ve  şirketin değerlemesini ise 4 milyar Euro'nun üzerine çıkardığı belirtildi. Sektörün ikinci yatırım haberi ise Getir'den geldi. Şirket, Garenta'nın araç paylaşımı platformu MOOV'un yüzde 75'ini satın aldı. Yılın üçüncü çeyreğine girdiğimiz şu günlerde, sektör ile ilgili yatırım haberleri gelmeye devam edecek gibi görünüyor. Bir taraftan sektörün pandemiden tam olarak nasıl etkilendiği ise merak konusu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.