Facebook, Ray-Ban markalı akıllı gözlükler üretecek

Mark Zuckerberg, şirketin kazançlarını açıkladığı yatırımcı görüşmesinde Ray-Ban marka akıllı gözlükleri piyasaya sürmeyi planladıklarını açıkladı.
Facebook, Ray-Ban markalı akıllı gözlükler üretecek

Dün sizlerle Facebook'un yeni metaverse vizyonunu paylaşmıştık. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, bu hafta yatırımcılarla yaptığı çevrimiçi bir görüşmede Facebook'u, gerçeğe yakın sanal bir dünya (metaverse) sunan bir şirkete dönüştürmek istediğini açıklamıştı.

Önümüzdeki dönemde başta Oculus olmak üzere vizyona eşlik eden fiziksel ürünlerin karşımıza çıkacağını söyleyebiliriz. Görünen o ki; bu ürünlerin ilki Ray-Ban markalı akıllı gözlükler olacak. Mark Zuckerberg, şirketin kazançlarını açıkladığı yatırımcı görüşmesinde Ray-Ban marka akıllı gözlükleri piyasaya sürmeyi planladıklarını açıkladı: 

  "Gözlüklerin ikonik form faktörü var ve oldukça güzel şeyler yapmanıza izin veriyorlar. Bu yüzden, bunları insanların kullanımına sunmaya ve gelecekte tam artırılmış gerçeklik gözlüklerine giden yolda ilerleme kaydetmeye devam edeceğim için heyecanlıyım."

Facebook ve Ray-Ban'in sahibi EssilorLuxottica'nın iş birliği ile 2019'dan beri gündemde olan akıllı gözlükler, o dönemde "Orion" adı altında faaliyet göstermekteydi. O zamanlar yapılan açıklamalar göre; söz konusu gözlüklerin tıpkı akıllı saatler gibi akıllı telefonların yerini alması planlanıyordu. Örneğin, aramalara gözlükleriniz üzerinden yanıt verebilecek, bildirimleri görebilecek ve hatta canlı yayınları gözlüklerinizden takip edebilecektiniz.

Hatırlarsanız, Facebook TechTalks'a katılan Kaan Camgöz, Rayban ile bu kapsamda da bir iş birliği yaptıklarını ve kısa bir zaman sonra bir AR gözlüğü hayata geçireceklerini belirtmişti. Tüm bu yeniliklere tech.fb.com üzerinden ulaşmanın mümkün olduğunun da altını çizelim.

Bu yaklaşım aslında daha önce hem Google Glass'ta hem de Snapchat'in akıllı gözlüğü  Spectacles'da karşımıza çıkmıştı. Bu arada Luxottica'nın, Google Glass ile iş birliği içinde olduğunu hatırlatalım. Tüketiciler tarafından karşılık bulamayan Google Glass, 2017'de hedef kitlesini değiştirerek endüstri ve işletmelere yönelik hizmetler sunmaya başladı.

Bu bağlamda tüketicilere de ulaşmak isteyen Luxottica iş birliği için Facebook'u tercih etmiş olabilir. Facebook, şimdiye kadar giyilebilir teknoloji alanında attığı adımlar konusunda oldukça açık davrandı. Geçen yıl  Facebook Reality Labs'in Sanal Gerçeklik Genel Müdür Yardımcısı Hugo Barra, gözlüklerin 2021'de piyasaya sürüleceğini açıklamıştı. 

Mark Zuckerberg'e göre; bugün masaüstü ve mobilde elde ettiğimiz sosyal deneyimleri, gelecekte sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ortamları arasındaki geçişlerle adeta yaşayacağız. 

Facebook, kullanıcılarını oluşturacağı sanal dünyaya çekmek için fiziksel ürünler üretmeye devam ediyor. Gözlüklerin yanı sıra hücre bağlantısına sahio akıllı bir saat üzerinde çalışan şirket, üreteceği ürünlerin kullanıcılara erişilebilir fiyatlarla sunulmasını hedefliyor. 

Görsel Kaynak: Unsplash

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.