Facebook Tech Talks'un ilk oturumunda, AR ve VR teknolojilerine dair merak edilenleri konuştuk

Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın moderatörlüğü üstlendiği ilk oturumda ise konuklarımız Kaan Camgöz, Leo AR CEO ve Kurucusu Dana Loberg, Impressions Kurucu Ortak & CEO'su Murat Deligöz oldu. 
Facebook Tech Talks'un ilk oturumunda, AR ve VR teknolojilerine dair merak edilenleri konuştuk

Facebook ve Webrazzi ortaklığıyla, 10 bölüm sürecek ve bu seneki konsepti Hello Future olarak belirlenen Facebook Tech Talks adlı canlı yayın serimizin ilk bölümü sona erdi. Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın moderatörlüğü üstlendiği AR/VR: Bağlantının Yeni Boyutu ve Geleceği adlı ilk oturumda ise konuklarımız Kaan Camgöz, Leo AR CEO ve Kurucusu Dana Loberg, Impressions Kurucu Ortak & CEO'su Murat Deligöz oldu. 

Bu oturumda detaylı soru, cevap ve örneklerle artırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliğin, dünyayı nasıl birbirine daha da yakınlaştıracağını hep birlikte keşfettik.

AR ve VR, son dönemde Facebook'un en yüksek yatırım yaptığı alanların başında geliyor

Facebook'un AR/VR alanında adımları ve şirketin bu yöndeki çalışmaları sorulduğunda Kaan Camgöz, birkaç yıl önce AR ve VR'ı geleceğin teknolojisi olarak ele aldığımızı, Covid-19 döneminin hızlandırdığı dijital dönüşümle bunun kitlelere yayıldığını söylüyor. Facebook olarak en yüksek yatırım yaptıkları ve heyecanlı oldukları konunun bunlar olduğunu belirten Camgöz, son dönemde Facebook'un en çok yatırım yaptığı alanların başında geldiğini ve bu sürecin özellikle 2014'teki Oculus satın alımıyla başladığını söylüyor. Bugün baktığımızda ise iki alan da Facebook'un ana odağında yer alıyor.

Artırılmış gerçeklik Facebook'ta temel bir parça haline dönüştü ve bu teknoloji akıllı telefonlar aracılığıyla şu an daha çok kullanılıyor. Bugüne kadar geliştiriciler Facebook aracılığıyla 1.2 milyon AR efekti hayata geçirdi ve 600 milyon tekil kullanıcı aktif olarak bu efektleri kullanıyor. VR tarafında ise bilhassa Oculus öne çıkıyor. Çünkü 8- yılda hızla büyüyen Oculus, hem yeni teknolojileri bir araya getirdi hem de bu teknolojileri geniş kitlelere ulaştırdı.

Kaan Camgöz, Rayban ile bu kapsamda da bir iş birliği yaptıklarını ve kısa bir zaman sonra bir AR gözlüğü hayata geçireceklerini belirtti. Tüm bu yeniliklere tech.fb.com üzerinden ulaşmanın mümkün olduğunun da altını çizelim.

Leo App'e dair tüm detaylar

Dana Loberg'e Leo App uygulaması soruldu ve Loberg kısaca Leo'nun yaptığı işi bizlere anlattı.

Türk girişimci Şahin Boydaş ve Dana Loberg tarafından kurulan sonrasında Dana Loberg'in devam ettiği Leo AR’da 15 kategori altında 200’den fazla üç boyutlu obje bulunuyor. Bu objeler ile kullanıcılar, çevrelerini gerçek zamanlı olarak artırılmış teknoloji ile değiştirebiliyor. 3D modeller arasında Eyüp Sultan Camii gibi kültürel objeler de bulunuyor. Uygulama, ücretsiz olarak çalışıyor. Kullanıcılarının önemli kısmını 8 ila 18 yaş arasında değişiyor. Gelir paylaşımı modeliyle herkes Leo AR için dijital obje geliştirebiliyor.

Leo'nun geleceğine baktığımızda ise AR gözlükler ile hands-free interaction üzerinde bir çalışma yapılıyor. Bununla kişinin bulunduğu odayı tamamen farklı bir evrene dönüştürmesi mümkün olacak.

Deepfake konusunda korkular gerçeğe dönüşebilir

Murat Deligöz ise deepfake konusuna dair detaylı açıklamalarda bulundu. Medyanın bakışının deepfake'e karşı hep olumsuz olduğunu belirten Deligöz, bu korkuların şimdilik yersiz çıktığını; ancak bu teknolojinin şu anda çok geliştiğini söyledi. Hem görüntü hem de ses olarak deepfake bu kadar gelişince korku senaryolarının gerçek olabileceğini de sözlerine ekledi. Deligöz, gerçek videolarda bile deepfake'in bahane olarak kullanılabileceğini açıkladı.

Yapay zekanın sahte ve gerçek videoları tespit etme konusunda yardımcı olduğunu ve Facebook'un da bunun öncülerinden olduğunu dile getirdi.

Eskiden deneysel olarak kullanılan AR ve VR, şimdi ise markaların gelecek stratejileri arasında

AR ve VR teknolojileri artık sadece eğlence için değil iş alanında da kullanılıyor. Kaan Camgöz, baktığımızda VR'ın en yüksek kullanım alanının oyun sektörü olduğunu söylüyor. Ama artık turizm, emlak, sağlık gibi sektörlerde VR'ı iş yaşamında kullanmaya başladı, bundaki en büyük etkiyi de pandemi dönemi sağladı. Artık herkes VR gözlüklere daha kolay erişebiliyor. Yapılan araştırmalara göre VR gözlük sahiplerinin yüzde 60'ı bu gözlükleri her gün en az bir kere kullanıyor. 2024'te ise hem AR'ın hem de VR'ın pazar büyüklüğünün 10 kat artması bekleniyor. 

Eskiden markaların bu teknolojileri deneysel olarak kullanıldığını söyleyen Camgöz, şimdi ise bu teknolojilerin markaların gelecek stratejilerine girdiğini söylüyor.

Leo App kurumsal alanda da faaliyet gösterecek

Leo, geçtiğimiz nisan ayında IVP'den Dennis Phelps, betaworks, Deutsch Telekom, Quake Capital ve diğer melek yatırımcıların katılımıyla Great Oaks Ventures liderliğinde 3 milyon dolarlık bir tohum yatırım almıştı. Şirket bu kapsamda D2C modele geçecek ve kurumsal alanda da faaliyet göstermeye başlayacak.

Impressions uygulaması 200'den fazla ülkede aktif

Murat Deligöz, Impressions uygulamasının 200'ün üstünde ülkede kullanıldığını ve bu ülkelerde ilk sırayı ABD'nin çektiğini söylüyor. ABD'yi Brezilya ve İngiltere pazarları izliyor. Uygulama şu anda daha hızlı çalışıyor, her geçen gün yeni ünlüler ekleniyor ve kullanımı kolaylaştırılıyor. Kendilerine en fazla gelen talebin watermark'ın kaldırılması yönünde olduğunu belirten Deligöz, bunun etik olamayacağını ve asla yapmayacaklarını söylüyor.

Şu an için sadece iOS'ta bulunan uygulamanın Android bekleme listesinde ise 100 bin kişi bulunuyor. Android aktivasyonunun da kısa bir zaman sonra gerçekleştirileceğini belirtelim.

Son olarak geliştiricilere öneriler veren Murat Deligöz, geliştiricilerin İngilizce öğrenmesi gerektiğini söylüyor ve yapay zeka tarafına kaymalarını tavsiye ediyor.

Facebook ile Hello Future konseptinde gerçekleştirdiğimiz Facebook Tech Talks oturumlarının devam edeceğini hatırlatalım. Yeni oturumlara dair detaylar için bizi takipte kalın!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.