Hyundai Mobis, sürücüler için geliştirdiği sağlık izleme kulaklığını tanıttı

Hyundai Mobis, sürücüler için geliştirdiği sağlık izleme kulaklığı M. Brain'i tanıttı. Şirket, bu adımla sektördeki rekabeti kızıştırıyor.
Hyundai Mobis, sürücüler için geliştirdiği sağlık izleme kulaklığını tanıttı

Birleşmiş Millet (BM)'nin verilerine göre dünya genelinde her 24 saniyede 1 kişi yolda hayatını kaybediyor. Bu yüzden özellikle büyük şehirlerde yoğunluğun hat safhada olduğu trafik şartlarında araç kullanmak oldukça zor ve dikkat edilmesi gereken bir durum. Konsantrasyon bozukluğu çok ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Bu yüzden sürüş güvenliği konusunda üretilen teknolojiler her gün gelişiyor.

Geçen günlerde 1967 yılında Güney Kore’de kurulan otomotiv tedarikçisi Hyundai Mobis, sürücüler için geliştirdiği sağlık izleme kulaklığı M. Brain'i tanıttı. Kulak çevresindeki beyin dalgalarını algılayan cihaz, sürücünün sağlık durumunu gerçek zamanlı olarak ölçüyor. Bunu sahip olduğu sensörlerle yapıyor. Üç yıllık bir çalışma sonucu üretilen cihaz, beyin dalgası sinyallerini yorumlayarak önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. 

Bu ürün ilk kez, Gyeonggi-do Eyaletindeki halk otobüsü sürücüler tarafından denenecek. Hyundai Mobis, kamu güvenliğine katkıda bulunmak için çeşitli biyo-sağlık teknolojileri geliştiriyor. Şirket bu ürünün, otomotiv endüstrisinde beyin dalgası ölçüm teknolojisinin ilk uygulaması olduğunu  iddia etse de aslında otomobil sektörü bu işe 2011'de başladı. 

Sektörde rekabet yoğun

ABD'nin ikinci büyük araç üreticisi Ford, kalp atış hızı izlemek ve dinlemek için ürün geliştirmiş, bu araç içi sağlık seköründeki ilk çalışma olarak kabul edilmişti. Ancak, daha ucuz sağlık izleme cihazlarının piyasada bulunmasıyla projenin 2015 yılında rafa kaldırılmıştı. Ford, Microsoft, Healthrageous ve BlueMetal Architects arasında, sürücülerin yoldayken sağlık durumlarını izlemelerine yardımcı olmak için ortaklaşa yeni teknolojiler geliştirmek için bir işbirliği bile yapılmıştı.

Daha sonra 2016 yılında, başka bir otomobil üreticisi Audi AG, giyilebilir sağlık teknolojisi alanında yaptığı projesi Audi Fit Driver'ı açıkladı. Şirket, sürüş boyunca sürücüsünü ve yolcuların sağlık durumunu tarayan, gerek gördüğünde masaj yapan, iç aydınlatmayı veya havalandırmayı ayarlayan otomobiller üretmek için yola çıkmıştı.  

Ama sektörün en önemli oyuncusunun Hyundai olduğu kabul ediliyor. Çünkü şirket, yaptığı işlerle adından söz ettiriyor. Bu alandaki çalışmalarına 2018 yılında başlayan Hyundai, önce uykulu araç kullanımından kaynaklanan kazaları önleyen DDREM'i (Departed Driver Rescue & Exit Manevrası) tanıtmıştı. Ertesi yıl, göz izleme Sürücü Durum Uyarı sistemini geliştirmişti. Ardından geçen yıl, arka koltuktaki bebekleri radar kullanarak izlemek için Arka Yolcu Uyarı sistemini yapmıştı 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.