THETA.tv: İzleyicilere ve yayıncılara kripto para kazandıran sosyal ağ

Blok zincir tabanlı bir yayın platformu olan THETA.tv, platformundaki yayıncıların ve izleyicilerin TFUEL cinsinden kripto para kazanmasını sağlıyor.
THETA.tv: İzleyicilere ve yayıncılara kripto para kazandıran sosyal ağ

Blok zincir teknolojisi ile sosyal ağ girişimleri, yeni bir boyut kazandı. Artık hem kullanıcıların hem de yayıncıların,  platformlar üzerinden gelir elde edebildiği modellerle karşı karşıyayız. Mart ayında sizlere, kişilerin kripto paraya dönüştüğü sosyal ağ BitClout'u tanıtmıştık. Bu ay ise yayıncıların ve izleyicilerin para kazanmasını sağlayan Theta Network'ü yakından inceliyoruz. 

Geçmişten günümüze girişimin yolculuğu 

Mitch Liu ve Jieyi Long tarafından kurulan 2015 yılında kurulan Theta, yolculuğuna Sliver TV olarak başladı. Şu anda markayı Theta TV'ye entegre eden kurucu ortaklar, Theta TV ile 2015'ten bu yana 56 milyon dolar yatırım aldı. 2018'in Haziran ayında 4 milyon ziyaretçiye ulaşan Sliver TV ise Theta çatısı altında Samsung gibi dev markaları kendine çekmeye devam ediyor. 

YouTube'un kurucu ortağı Steve Chen'in, Theta için söyledikleri ise dikkate değer: 

Theta'nın yeniliği, tıpkı YouTube platformunun 2005'te geleneksel videoya yaptığı gibi, günümüzün çevrimiçi video endüstrisini, büyük ölçüde alt üst etmeye hazırlanıyor. En büyük zorluklarımızdan biri, dünyanın çeşitli yerlerine video teslim etmenin yüksek maliyetleri ve bu sorun HD, 4K ve daha yüksek kaliteli video akışlarıyla büyüyor. Yayıncılık alanının bir sonraki evriminin parçası olmaktan heyecan duyuyorum ve Theta'nın daha düşük maliyetlerle iyileştirilmiş video dağıtımı sunabilen, merkeziyetsiz eşler arası bir ağ oluşturmasına yardımcı olmaktan heyecan duyuyorum.

Kısacası Theta, video dağıtımı konusunda yayıncıların en önemli problemlerinden birine çözüm getiriyor. Ağırlıklı olarak platformda, oyun ve kripto para yayınları yer alıyor. Ancak Nasa  ve Coindesk gibi tanınmış kurumların da canlı yayınlar için Theta'yı tercih ettiğini söylemekte fayda var. 

Theta Network Nasıl Çalışıyor? 

Blok zincir tabanlı bir yayın platformu olan THETA.tv, platformundaki yayıncıların ve izleyecilerin TFUEL cinsinden kripto para kazanmasını sağlıyor. Ayrıca bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda, bant genişliğinizi paylaşıp Theta yayınlarına aracılık ederek, gelir elde etmeniz de mümkün.

TFUEL'in pazar değeri 

Platform izleme ve yayınlar için kullanıcılarına Theta Fuel Price (TFUEL) ile ödeme yapıyor. TFUEL'in anlık olarak dolar karşısındaki değeri yüzde 10.61, BTC karşısında ki değeri yüzde 6.51, ETH karşısındaki değeri ise yüzde 1.73 arttı.

TFUEL'in son 24 saate ulaştığı en yüksek değer ise 39 Cent. İşlem hacmi yaklaşık 68 bin 541 dolar olan TFUEL'in pazar payı 2 milyon doların üzerinde.

Yavaş ama emin adımlarla ilerleyen TFUEL, ilerleyen yıllarda favori video platformlarımız arasında yer alabilir. Özellikle, kur farkından yararlanmak isteyen bireysel yatırımcıların, sıkı Theta takipçilerine dönüşmesi de olası. 

Twitch ve YouTube'un hedef kitlesinden yavaş yavaş pay almaya başlayan Theta, sağlam pazarlama stratejileriyle de dikkat çekiyor. Örneğin; platform Şubat ayında SLIVER Showdown Fortnite turnuvasını düzenledi. Theta üzerinde gerçekleşen turnuvada bant genişliğini paylaşan her kullanıcı TFUEL kazandı. Kullanıcılar turnuva galiplerine 15 binden fazla TFUEL token'ı bağışladı. 

Bu arada platformda bir ödeme aracı konumlanan TFUEL'in dışında ana şirket, kendini temsil eden Theta Coin idimli bir kripto para birimine de sahip.  THETA fiyatının bugün 11,73 dolar olduğunu ve 24 saatteki işlem hacminin 317 bin doları geçtiğini belirtelim. Theta'nın anlık pazar payı ise 11 milyon 725 bin 578 dolar 176 cent.

Platforma yakından bakış

Platformda şu an için ağırlıklı olarak poker,  oyun ve kripto para borsası canlı yayınları mevcut. Ancak yıllar içinde platformun yaygınlaşmasıyla içerik türleri de çeşitlenebilir.

Theta, ayrıca en çok izlenen yayınları sağ sekmede sizlere öneriyor. Anlık olark 280 canlı izleyicinin bulunduğu yayınlar, platformun henüz geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmadığını gösteriyor. 

Theta Network'ü kullanmak için Steam, Twitch ya da facebook hesabınız ile platforma giriş yapabilirsiniz. Platforma giriş yapmanızla birlikte Theta Network size 200 TFUEL tanımlıyor. Bu sayede platforma girer girmez izlediğiniz kullanıcılara bahşiş bırakmaya başlayabiliyorsunuz. Ayrıca yayınlara yorum yaparak küçük ödüller kazanbilir ve bu ödülleri TFUEL karşılığında satabilirsiniz.

Platform bu ödüller için bir pazar yeri de oluşturmuş durumda. Kullanıcılar yatırım, koleksiyon ya da destek amaçlı olarak bu pazaryerinde sunulan öğeleri, kazandığı TFUEL'ler ile satın alabiliyor. 

Platformdaki içerikler Canlı yayınlar ve videolar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Canlı yayınlar kategorisinin altında canlı yayınlar sekmesinin yanı sıra Oyunlar ve Edge Streams isimli 2 sekme daha bulunuyor. Oyunlar sekmesine geldiğinizde, şimdiye kadar Theta Network'te yayınlanan içerikleri, konu başlıklarına göre görüntülemeniz mümkün. İlerleyen dönemde "oyunlar" başlığı değiştirilerek, daha detaylı bir segmentasyon tercih edilebilir. 

Edge Streams kısmında ise Theta blok zincirinde tutulan tamamen merkeziyetsiz video yayınları yer alıyor. Bu videoları oynatmak için Edgecast kullanmanız gerekiyor. Şirketin geçen yıl Nisan ayında yayına aldığı Edge node'dan yararlanan bu teknoloji, Theta Edge ile dağıtmanızı kolaylaştırıyor. Ayrıca tıpkı Theta.tv'de olduğu gibi yayınlarınız ve izlemeleriniz üzerinden gelir elde edebildiğinizi de ekleyelim. 

Bu arada canlı yayınlarda görmek istediğimiz segmentasyonun kendini yavaş yavaş videolar sekmesi altında göstermeye başladığını söyleyebiliriz. Her ne kadar bu videolar üzerinden gelir elde etmeniz kolay olmasa da; kaçırdığınız ancak izlemek istediğiniz videolara bu sekmeden erişebilirsiniz. 

Özellikle bahşiş bırakma ve kendi coinini oluşturma alanlarında platform, Reddit ile benzerlik gösteriyor. İlk girenler için ise Twitch,  Reddit ve YouTube'un bir bileşimi ile karşılaşıyor. Platformun teknolojisini ve alt yapısını incelemek isteyenler,  detaylı dokümana buradan ulaşabilir.

Clubhouse ve BitClout gibi yeni nesil sosyal ağlar; rekabette ayakta kalabilmek ve kullanıcılara vazgeçilmez bir değer önerisi sunmak adına,  artık kullanıcıları kurguladıkları yapının tam merkezine yerleştiriyor. Ayrıca geliştirilen ödeme sistemleri ile sosyal ağlar kullanıcılarına maddi olarak imkan sunmanın ötesinde, kullanıcıları yatırımcılara ve marka elçilerine dönüştürüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.