Yeni nesil sosyal ağ BitClout, Twitter'da blockchain ve kripto para konusunda en çok takip edilen kişilerin ve ünlülerin hesaplarını platformuna aktararak kripto paraya (token) dönüştürdü. Bitclout, kullanıcıların kendi sosyal reputasyonları üzerinden gelir elde etmesini sağlıyor.
15 bin ismin kripto para birimine dönüştürüldüğü platformda Elon Musk, Edward Snowden, Jack Dorsey, Bill Gates gibi teknoloji dünyasının tanınmış isimlerinin yanı sıra Katy Perry, Kim Kardashian, Selena Gomez, Gwyneth Paltrow gibi ünlüleri görmek mümkün.
Ancak hesaplar otomatik olarak aktarıldığı için bu isimlerin büyük bir kısmı, henüz Bitclout profillerini yani kendi kripto paralarını sahiplenmiş değil. Şimdilik yalnızca davetiye ile girilen Bitclout'u mercek altına aldık.
Bu sosyal ağda her şey ve herkes para
Şu an için kapalı beta sürümünde olan Bitclout'ta kendi kripto paranızı sahiplenmek ücretsiz ancak geriye kalan tüm işlemler için para ödemeniz gerekiyor. Eğer Bitclout'ta paylaşım yapmak, birini takip etmek ya da en basitinden profilinizi düzenlemek istiyorsanız, platforma ödeme yapmanız şart. Ödemeleri elinizdeki bitcoin ile "BitClout" para birimi satın alarak gerçekleştirebilirsiniz. Bitclout fiyatı yaklaşık 140 dolar civarında seyrediyor.
Hazır Bitclout almaya başlamışken, kişilerin kripto para birimlerine de yatırım yapmanız mümkün. Yaklaşık 72 bin dolara Elon Musk'ın Coin'i alabilir, ya da 10 bin dolara Lady Gaga'nın coin'ine sahip olabilirsiniz. Platformda yalnızca teknoloji liderleri ve ünlüler yer almıyor, aynı zamanda ABD'nin eski başkanları da coin'e dönüştürülüyor. Yani Barack Obama ve Donald Trump'ın kripto para birimlerine yatırım yapmanız mümkün.
Etik problemler
Kongre binası işgalinin ardından Twitter'da ömür boyu yasaklanan Trump, eğer hesabını sahiplenirse; BitClout'ta özgürce dolaşabilir. Üstelik, Trump hayranlarının destekleriyle yeni başkanlık kampanyasını fonlayabilir. Sanıyorum, Trump'ın sosyal medya hesabı kullanmak için "kendi" sosyal ağını yaratmasına gerek kalmadı.
Herkesin ve her şeyin paraya dönüştüğü bu sosyal ağ, bir takım etik problemleri de gündeme taşıyor. Ünlü isimlerin kripto para birimleri arasında gezinirken Kobe Bryant'a rastlamak da bunlardan biri. Geçtiğimiz yıl vefat eden ünlü basketbol oyuncusu, pek çok kişinin kalbinde özel bir yer edinmişti. Bryant, hesabını sahiplenemeyeceği halde bir kripto para birimine dönüştürülmüş durumda. Ünlü basketbolcunun hayranları Kobe Bryant tokenına 6 bin 367 dolara sahip olabilir. Peki, elde edilen bu gelir kime gidecek? Yas tutan ailesine mi?
Hesapların otomatik olarak aktarılması, kurgulanan bu sıra dışı yapının "dolandırıcılık" izlenimi bırakmasına yol açıyor. Pek çok kişi, Elon Musk'tan Oprah'a kadar uzanan bu ünlü isimlerin Bitclout platformuna üye olduğunu zannederek, sosyal ağın bir parçası olmaya çalışıyor.
Platformun kurucuları
BitClout kurucuları platformun bir dolandırıcılık amacı gütmediğini vurgulamak için yakın zamanda platformun vizyonunu ve yatırımcılarını açıkladı. Kendilerini “diamondhands" ismiyle tanıtan ekip,tıpkı Bitcoin kurucularında gördüğümüz bir yaklaşımla gizliliğe ve anonim kalmaya dikkat ediyor. Diamondhands, Instagram, YouTube, Reddit ve Twitter gibi sosyal ağların, içerik üreticileri desteklemediğini ifade ediyor:
İnsanların sosyal medya şirketleriyle mevcut ilişkilerine bakarsanız, ürettikleri tüm içeriğin gerçekten kendilerine ait olmadığını, ancak elde edilen geliri onlarla paylaşmayan şirkete ait olduğunu görürsünüz.
BitClout, içerik üreticilerin hayranları tarafından doğrudan fonlanmasını sağlayarak, yeni bir kripto sosyal ağın temellerini atarken, içerik ürütecilerin ve ünlülerin gücünü kendi platformuna taşımış oluyor.
Yatırımcılar
Bitclout sadece ortaya attığı fikirle değil aynı zamanda güçlü yatırımcılarıyla da dikkat çekiyor. Şirketin yatırımcıları arasında Sequoia Capital ve Andreessen Horowitz yer alıyor. Geçmişte Facebook'un yöneticiliğini yapan Chamath Palihapitiya’nın Social Capital fonu, Coinbase Ventures, Winklevoss Capital ve Reddit kurucu ortağı Alexis Ohanian da şirketin yatırımcıları arasında.
Yatırımcılardan Chamath Palihapitiya ve Tyler Winklevoss çoktan hesaplarını sahiplendi. Chamath Palihapitiya'nin kripto para birimi 44 bin dolardan, Tyler Winklevoss kripto para birimi ise yaklaşık 21 bin dolardan alıcılarla buluşuyor. Görünen o ki; Chamath Palihapitiya, Tyler Winklevoss'tan 2 kat daha değerli.
Kişilerin kripto parası ne işe yarayacak?
Gelelim aklınızdaki o malum soruya. Kişiler, kendi sosyal profillerini kripto paraya dönüştürmekten nasıl fayda sağlayacak? Elinde belli bir ismin kripto para birimini bulunduran kişiler, tıpkı Patreon'da olduğu gibi o ismin sunduğu kampanyalardan faydalanabilir.
Örneğin bugün Elon Musk, Bitcoin ile Tesla satın alınabileceğini duyurduğu gibi, ilerleyen dönemde "Elon Musk Coin" ile Tesla satışını teşvik edebilir. Aynı şekilde Tesla ürünlerinde ön satışı yalnızca "Elon Musk Coin" sahiplerine açabilir.
Benzer bir şekilde Katy Perry, plak şirketi sahiplerini ve Spotify gibi müzik yayın platformlarını devre dışı bırakarak, yalnızca "Katy Perry Coin" sahiplerine özel albüm yayınlayabilir.
Twitter Super Follows vizyonunu BitClout'a mı borçlu?
BitClout'un ortaya koyduğu fikri bundan birkaç ay önce Jack Dorsey'nin yatırımcılara aktardığını görmüştük. Kişiye özel algoritmaların satışa sunulacağı bir pazaryeri vizyonunu aktaran Dorsey, çok geçmeden farklı ücretli özellikleri test etti ve platformda yayına aldı. Belli isimlerin ve yatırımcıların önderliğinde şekillenen Silikon Vadisi, düşündüğümüzden daha küçük.
Twitter'ın 2019'dan beri Blusky isimli merkeziyetsizleştirilmiş bir sosyal ağ projesi üzerinde çalıştığını düşünürsek, şirketin, BitClout'tan ilham aldığını söylemek yersiz olacaktır. Ancak BitClout'un bu vizyonu, bir kaç adım öteye taşıdığını iddia etmek mümkün. 2019'dan bu yana ağır adımlarla hareket eden Blusky'ın son aylarda ivme kazanması ise bence tesadüf değil. Öyle ya da böyle her iki platformda da kazanan içerik üreticiler oluyor.
İçerik üreticilerin yükselişi
Facebook hala çaresizce Clubhouse'u taklit etmeye çalışırken, sosyal ağ kavramı baştan aşağıya dönüşüyor. Son yıllarda içerik üreticilerin kazancını önceliklendiren sosyal ağlar yükseliş gösterirken, içerik üreticilerin gelir elde etmesini sağlayan Patreon benzeri platfromlar güçleniyor. Bu da Clubhouse ve BitClout gibi yeni nesil sosyal ağların, kullanıcı tabanını genişletmeden önce, içerik üreticilerin merkeze alındığı gelir modelleri inşa etmesine yol açıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap