E-Skuter Yetki Belgesi verilmeye başlandı, ilk lisanslı e-skuter firması BinBin oldu

Sektörde faaliyet gösteren şirketler, yönetmeliğin yayınlanmasının ardından lisans alabilmek için hızla çalışmaya başladılar. Bizimle paylaşılan bilgilere göre BinBin Scooter yetki izin belgesini aldı.
E-Skuter Yetki Belgesi verilmeye başlandı, ilk lisanslı e-skuter firması BinBin oldu

Birkaç hafta önce Elektrikli Skuter Yönetmeliği'nin Resmi Gazete'de yayımlandığı haberini sizlerle paylaşmıştık. Buna göre yönetmeliğin amacı paylaşımlı e-skuterların diğer ulaşım türleri ile entegre, sürdürülebilir bir ulaşım sistemi içerisinde gelişimini sağlamak üzere pazara giriş şartlarını ve hizmet üretenler ile hizmetten yararlananların hak, yükümlülük ve sorumluluklarını belirlemek olarak açıklanmıştı.

Ülkemizde elektrikli scooter girişimlerinin sayısı birer birer artmaya devam ediyor. Haliyle sektörde faaliyet gösteren şirketler, yönetmeliğin yayınlanmasının ardından lisans alabilmek için hızla çalışmaya başladılar. Şimdi bizimle paylaşılan bilgilere göre BinBin Scooter faaliyet izin belgesini aldı.

Bu yönetmelikle birlikte, paylaşımlı e-skuter işletmeciliği faaliyeti, sadece yetki belgesi ve paylaşımlı e-skuter izni alan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılabiliyor. Yönetmeliğe göre düzenlenecek yetki belgeleri ile verilecek e-skuter izinleri satılamıyor veya devredilemiyor. Firmaların yetki belgesi almak için 500 bin TL sermayeye veya işletme sermayesine sahip olması, standartları idare tarafından belirlenen ve yapılacak faaliyete uygun bir internet sitesi ile mobil uygulama/uygulamalara sahip olması, verilerin tutulacağı veri tabanının saklanacağı sunucuların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunması ve en az 250 adet e-skutera sahip olmaları gerekiyor.

Başvuru aşamasını tamamlayan firma sayısı bir elin parmaklarından az

Bizim öğrendiğimiz kadarıyla şu ana kadar belgelerini tamamlayıp başvuru süreci incelemeye geçen firma sayısı bir elin parmaklarını henüz geçmemiş. Yukarıda paylaştığımız bilgilere ek olarak sunucularının Türkiye'de olma zorunluğuyla ilgili BTK'nın da bir inceleme süreci olduğunu öğrendik. Yerlilik oranını önemli bir etken olmakla birlikte global oyuncuların da pazarda yer alabilmesi için bu yetki belgesi öncelikli bir garanti belgesi olarak görünebilir. Hepinizin merak ettiği gibi pazarın önemli oyuncularından Martı'nın da başvuru sürecini tamamladığı ve inceleme sürecinde olduğunu öğrendiğimizi iletelim. 

Tabii ki yetki belgesini alan firmanın bundan sonraki aşamada belediyeden gerekli izinleri alması ve belki başka izinlere de başvurması gerekebilecektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.