Ülkemizde aktif olarak hizmet veren elektrikli scooter girişimlerini daha önce sizlere pek çok kez aktarmıştık. Bugün Ulaştırma ve Altyapı, Çevre ve Şehircilik ile İçişleri Bakanlıkları Resmi Gazete üzerinden "ELEKTRİKLİ SKUTER YÖNETMELİĞİ" yayımladı.
Yönetmeliğin amacı ise paylaşımlı e-skuterların diğer ulaşım türleri ile entegre, sürdürülebilir bir ulaşım sistemi içerisinde gelişimini sağlamak üzere pazara giriş şartlarını ve hizmet üretenler ile hizmetten yararlananların hak, yükümlülük ve sorumluluklarını belirlemek.
Elektrikli skuterlar, yayımlanan yönetmelik içinde hızı en fazla 25 km/saate ulaşan, tekerlekli, fren mekanizmasına sahip, ayak tahtası ve tutamağı olabilen, dikey bir direksiyon mekanizması içerebilen ve ayakta kullanılan elektrikli taşıt olarak tanımlanıyor.
Yönetmelikte paylaşılan bilgilere göre paylaşımlı e-skuter işletmeciliği faaliyeti, sadece yetki belgesi ve paylaşımlı e-skuter izni alan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılabiliyor ve yönetmeliğe göre düzenlenecek yetki belgeleri ile verilecek e-skuter izinlerinin satılamadığını veya devredilemediğini de ekleyelim. İdarenin paylaşımlı e-skuter kullanım ücreti ile ilgili taban ve/veya tavan ücret tarifesi uygulaması getirebileceğini de paylaşalım.
Firmaların yetki belgesi almak için 500 bin TL sermayeye veya işletme sermayesine sahip olması, standartları idare tarafından belirlenen ve yapılacak faaliyete uygun bir internet sitesi ile mobil uygulama/uygulamalara sahip olması, verilerin tutulacağı veri tabanının saklanacağı sunucuların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunması ve en az 250 adet e-skutera sahip olmaları gerekiyor. E-skuterların seri/plaka/id numaralarını U-Net’e kaydedileceğini de ekleyelim.
Yönetmeliğe göre paylaşımlı e-skuter izni Büyükşehir belediyesi kurulu bulunan illerde UKOME’den, Büyükşehir belediyesi bulunmayan illerde ise il trafik komisyonundan verilecek. Yetki belgesi sahipleri, kullanıcılarına 7 gün 24 saat esasına göre hizmet verebilecek kapasitede bir çağrı merkezi veya aynı amaçla hizmet edecek mobil uygulama sahip olmaları gerekiyor.
İdare tarafından verilecek yetki belgesinin ücreti ise 10 bin TL olarak belirlendiğini ve yönetmelik kapsamında verilen ve yenilenen yetki belgelerinin süresinin 5 yıl olduğunu da ekleyelim. Elektrikli skuter yönetmeliğinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap