Facebook'un 533 milyon kullanıcısının verisi tehlikede

Bir otomasyon botu tarafından çalınan verilerde kullanıcıların, Facebook ID'si adı, soyadı, konumu, doğum günü, bio'su ve e-posta adresi yer alıyor.
Facebook'un 533 milyon kullanıcısının verisi tehlikede

533 milyon Facebook kullanıcısının kişisel bilgileri ve telefon numaraları düşük seviye hackerların yer aldığı bir forumda yayınlandı. Bu tarz veriler genellikle dark web'de ücret karşılığında satılıyor. Ancak forumda verilerin ücretsiz olarak yayınlanması dikkat çekti. 

Bu kapsamda 106 farklı ülkeden Facebook kullanıcılarının verilerine erişilmiş durumda. Verilerin 32 milyonu ABD'deki kullanıcılara, 11 milyonu Birleşik Krallık'taki kullanıcılara, 6 milyonu ise Hindistan'daki kullanıcılara ait.

Kullanıcıların, Facebook IDlerinin yanı sıra, adı, soyadı, konumu, doğum günü, bio'su ve e-posta adresleri hackerların eline geçti. Bazı verilerde e-posta adresinin bulunmadığını da ekleyelim. 

Hackerlar bu kişilerin bilgilerini kullanarak, tehlikeli işlemlerde izlerini kapatmayı düşünüyor olabilir. Ya da kullanıcılar kimlik dolandırıcılığının hedefi haline gelebilir.  

Bu devasa veri ihlali, ilk olarak Hundson Rock firmasının CTO'su Alon Gal tarafından ocak ayında fark edildi. O dönemde verilerin yayınladığı hacker forumunda bir kişi, belli bir fiyat karşılığında yüz milyonlarca Facebook kullanıcısının bilgisini çalabilen otomasyon botundan bahsetti. 

Bu arada söz konusu verilerin bir kaç yıl önceye ait olduğu belirtiliyor. Zira Facebook'un Motherboard'a yaptığı açıklamaya göre, botun sağladığı veriler, 2019'da kapatılan bir açık ile ilgili. 

Bot nasıl çalışıyor? 

Bu tarz botların Telegram'daki bazı gruplar üzerinden tanıtıldığını da belirtelim. Bu verileri çalan bot, Facebook kullanıcılarının telefon numarasını ele geçirmek üzere tasarlandı. Bot üzerinden bir kullanıcının Facebook ID'sini girerek, telefon numarasına erişebiliyorsunuz. İsterseniz tam tersini yapmanız da mümkün. 

Botun elde ettiği verilerin bir kısmı gizli şekilde görüntüleniyor. Eğer bota ödeme yaparak kredi satın alırsanız, telefon numarasının tamamını görebiliyorsunuz. Tek bir kredi 20 dolardan başlarken, fiyatlar 10 bin kredi için 5 bin dolara kadar ulaşabiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.