Yazılımcılarla teknoloji şirketlerini eşleştiren HR Tech platformu: TalentGrid

Yazılımcılar, TalentGrid’e üye olarak hem sahip oldukları yetenekleri hem de ilgilenebileceği pozisyonlar ile ilgili kriterlerini girebildikleri kapalı bir profil oluşturuyor.
Yazılımcılarla teknoloji şirketlerini eşleştiren HR Tech platformu: TalentGrid

Yazılımcı odaklı işe alım artık eskisi gibi tek taraflı, yani şirket tarafından yönetilen bir süreç değil. Artık yazılımcılar da nerede, kiminle ve nasıl şartlarda çalışacakları konusunda en az şirketler kadar seçici. Bu da işe alım yaklaşımında "seçme ve yerleştirme" yerine "eşleşme" mantığının geçerli olduğu bir yeni anlayış yaratıyor. Bu açığın görülmesi ile hayata geçirilen TalentGrid, yazılımcılarla teknoloji şirketlerini eşleştiren bir HR Tech platformu olarak faaliyet gösteriyor.

20'den fazla veri noktası değerlendiriliyor

Yazılımcılar TalentGrid’e üye olarak hem sahip oldukları yetenekleri hem de ilgilenebileceği pozisyonlar ile ilgili kriterlerini girebildikleri kapalı bir profil oluşturuyor. Bir şirket TalentGrid platformu üzerinde yeni bir pozisyon oluşturduğunda, girilen pozisyon gereksinimleri ile her bir yazılımcının profilinin ne kadar eşleştiği otomatik olarak hesaplanıyor. Bu hesaplamada pozisyonun bütçesi, şirketin konumu, ekip büyüklüğü, yatırım durumu, kullandığı teknolojiler, sunduğu yan haklar gibi 20’den fazla veri noktası değerlendiriliyor. Yazılımcılar eşleştiği pozisyonları platform üzerinden görerek, ilgilenip veya ilgilenmediklerini kolayca belirtebiliyor.

Profillerin gizliliği her zaman korunuyor

Tüm bu süreçte profillerin gizliliği her zaman korunuyor. Kişinin profili sadece eşleştiği pozisyon ile ilgilendiğini belirtmesi durumunda, ilgili şirket tarafından görüntülenebiliyor. TalentGrid sayesinde yazılımcılar, aktif olarak iş aramasa bile yeteneklerine ve belirledikleri kriterlere uyan fırsatları filtreleyerek, gürültüsüz bir şekilde iş fırsatlarını takip edebiliyorlar, ilgilendikleri bir fırsat oluşursa çok kolay bir şekilde haberdar olup görüşme sürecine girebiliyorlar. Stack Overflow 2020 Developer Anketi'ne göre iş gücünün yüzde 83’ünün aktif iş aramadığı yazılım sektöründe, böylece çok daha etkili sonuç elde edilebiliyor.

2019 Ekim ayında, Ecem Korkmaz Gelal, Erdem Gelal ve Bahar Güneş tarafından kurulan TalentGrid, şu anda 10 kişilik ekibiyle faaliyet gösteriyor. TalentGrid’in ilk aylarında, no-code bir sistem kurularak hayal edilen eşleşme akışı başlangıçta manuel efor harcanarak çalıştırıldı. Bu süreçte hem yazılımcıların hem şirketlerin geri bildirimleri toplandı ve doğru ürün-pazar eşleşmesini gözlemlendi; sonrasında ise TalentGrid kendi ürününü geliştirmeye başladı. Bugün gelinen noktada üye her yazılımcının tüm pozisyonlar ile 20 den fazla data noktası kullanılarak eşleşmesi hesaplanılabiliyor.

28 gün içinde doğru eşleşme

TalentGrid, hem büyüyen üye sayısı hem de kurulan teknik altyapı sayesinde, herhangi bir IT Recruiter veya şirketin günler, hatta haftalar harcayarak ulaştığı yazılımcılara, dakikalar içerisinde ulaşabiliyor. Son 12 ayın ortalamasına bakıldığında, açık pozisyonları, ortalama 28 gün içinde doğru yazılımcı ile başarıyla eşleşerek kapatabiliyor.

Platformda 4 bin 500'den fazla yazılımcı var

TalentGrid, 1 yıl içerisinde 50’den fazla teknoloji şirketinde, 70’den fazla pozisyonu başarılı eşleşmeler ile tamamladı. Şu an TalentGrid’de profil oluşturmuş 4 bin 500’den fazla yazılımcı var. Bunların yaklaşık yüzde 40’ı 0-2 yıl, yüzde 33’ü 2-5 yıl, yüzde 27’si 5 ve üzeri yıl deneyime sahip yazılımcılar. Bu sayı her geçen gün hızla artıyor. Müşterileri arasında hem Türkiye’den hem de Avrupa başta olmak üzere yurt dışından, büyüyen startup ve scaleup’lar var. Girişim, bir pozisyonu ortalama 28 günde başarılı eşleşmeyle tamamlayabiliyor.

Mevcut gelir modeli, şirketle yazılımcının beraber çalışmaya karar vermesi, yani platformun başarılı eşleşme diye tanımladığı durumda aldığı komisyon hak edişi bedeline dayanıyor. Girişim, bu modeli, ürün ve platformun gelişmesine paralel olarak daha katmanlı bir hale getirmeyi hedefliyor.

TalentGrid'in rakiplerinden ayrıştığı noktalar

TalentGrid, eşleştirme ekseninde benzerlik gösterdi Talent.io, Hired gibi şirketlerden 2 önemli noktada ayrışıyor. İş gücünün yüzde 83 ünün aktif iş aramadığı bir sektör olan yazılımda, yalnızca aktif iş arayanları değil, pasif kişileri de hedefleyebiliyor. Ayrıca veri gizliliğinin yazılımcılar için ne kadar önemli olduğunu görerek, şirketlerin yazılımcıların profilini tarayamadığı, gizlilik odaklı bir yaklaşımla eşleşme yapıyor.

2019 sonunda kurulan TalentGrid, şu an için kurucuların kendi imkanları ile büyüdü ve operasyonel karlılığa ulaştı. Bu noktada da yaratılan tüm değer, ürünü geliştirmeye yatırılıyor. Bununla beraber TalentGrid, 2021 yılı içerisinde büyüme hızını ve Avrupa’daki faaliyetlerini artırmak için yatırım almayı planlıyor.

TalentGrid'in gelecek hedefi ise uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ile beraber yazılımcılar için sınırların kalktığı bu dönemde, doğru yeteneklerin doğru şirketlerle buluştuğu global bir platform olmak. TalentGrid'i buradan inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.