Ses tabanlı ağ uygulamaları sosyal medyanın geleceği mi?

Aralık 2020 itibarıyla yaklaşık 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan Clubhouse, hızla teknoloji girişimcileri, gazeteciler, aktivistler ve ünlüler için sanal buluşma noktası haline geldi.
Ses tabanlı ağ uygulamaları sosyal medyanın geleceği mi?

Sosyal medya ağı Path'in kurucusu ve aynı zamanda Clubhouse'a yatırım yapan kişiler arasında yer alan Dave Morin, New York Times'a yaptığı açıklamada “Bu, sosyal internetin çalışma biçiminde büyük bir değişiklik. Clubhouse'un yeni bir bölüm ve dönem olduğuna inanıyorum" diye konuştu. Bunda TESLA’nın CEO’su Elon Musk ile amatör borsacılar için hisse senedi ticareti uygulaması olan Robinhood'ın CEO'su Vlad Tenev ile yayını oldukça etkili oldu. Yayın, başta ABD olmak üzere tüm dünyada bu yeni uygulamaya ilgi artırdı. Ses teknolojileri firması Agora'nın hisseleri de yükselişe geçti. Hatta Clubhouse uygulamasıyla bir ilgisi olmayan Clubhouse Media Group hisseleri de isim benzerliği sayesinde yükseldi.

Sohbet odaları üzerinden kullanıcılarına sesli etkileşim imkanı tanıyan Clubhouse, son dönemde popüler uygulamalar arasında yer alıyor. Clubhouse uygulamasında, diğer sosyal medya platformlarından farklı olarak yazılı mesajlaşma, görüntülü konuşma, gönderi ya da fotoğraf paylaşımı yapılmıyor. Aralık 2020 itibarıyla yaklaşık 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan uygulamada ses, birincil etkileşim modu... Bu, uzmanlara göre, yeni bir dijital alan. Bu yüzden hızla teknoloji girişimcileri, gazeteciler, aktivistler ve ünlüler için sanal buluşma noktası haline geldi. 

Şubat 2021'de 8 milyon kişi tarafından indirildi

Sesli odalar oluşturan kullanıcılar sadece ses kayıtlarını paylaşıyor ve bu platforma sadece davet kodu ile giriliyor olması, platformun bu kadar dikkat çekmesinin nedenleri arasında iki unsur olarak göze çarpıyor. Yani konu başlığına göre kurulan sohbet odalarında kullanıcılar, sohbet yöneticisinden izin aldıkları taktirde konuşmaya dahil olabiliyor, ya da sadece dinleyici olarak da sohbete katılabiliyor. Aslına bakılırsa bunlar, sosyal medya kullanıcıların çok da alışkın olmadığı şeyler. Bir taraftan bu ayrıcalıklı hava, kullanıcılarda heyecan uyandırıyor.

Bu savı mobil veri ve analiz firması App Annie'nin verileri destekliyor. Buna göre, Mayıs 2020'de piyasaya sürülen platformun bu kadar ygulama 1 Şubat 2021 itibarıyla 3,5 milyondan fazla küresel indirmeden 18 Şubat 2021 itibarıyla küresel olarak 8 milyon indirmeye ulaştı ve yalnızca geçen ay yaklaşık dört milyon kez indirildi. Bunun 2,6 milyondan fazlasının ABD'de gerçekleştiğini tahmin ediliyor. Uygulamayı en çok kullanılan ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Türkiye, Appfigures’ün şubat başında topladığı verilere göre uygulamanın en çok kullanıldığı ABD, Almanya, Japonya ve Birleşik Krallık’tan sonra 125 bine yakın indirme sayısı ile beşinci ülke oldu.

Yeni sosyal ağ, insanların farklı konuların konuşulduğu odalara dinleyici, konuşmacı ya da moderatör olarak katılmasına olanak tanıyor. Ancak uygulama kulaktan kulağa yayılırken, hâlâ birçok güvenlik açığına ve gizlilik hatasına ev sahipliği yapıyor. Öte yandan, insanların benzer fikirlere sahip olduklarına inandıkları kişilere daha açık ve temkinsiz yaklaşması, kurbanlarına karşı kullanmak için bilgi arayışında olan siber korsanların işini kolaylaştırıyor. Bu da güvenlik açığı iddialarını gündeme getiriyor. Sosyal medya uygulamasında konuşulanlar çerçevesinde uygulamadan alınan ses kayıtlarının kayıt altına alındığı ve sonrasında bu seslerin Çin’e aktarıldığı iddia edildi.

Clubhouse’da halihazırda kötüye kullanım ve içerik denetimi eksikliğiyle ilgili sorunlar var. New York Times gazetesi de geçen haftalarda Clubhouse’un insanları istismardan korumak için fazla bir şey yapmadığına dair çok sayıda şikayet olduğunu yazmıştı. Plaformda nefret söylemine, cinsiyet ayrımcılığına ve istismara izin verilmediği belirtiliyor. Hatta önceden var olan nefret söylemi ve istismarla ilgili sorunlara karşı Ekim ayında topluluk moderasyonu kılavuzları oluşturulduğu biliniyor.

Diğerleri de 'ses tabanlı ağ' işine giriyor

Ses tabanlı ağ işinden geri kalmak istemeyen Twitter ve Facebook da kendi platformlarına sohbet odaları üzerinden sesli etkileşim imkanı sunan özellikler eklemek için çalışma başlattı. Twitter şu anda, kendi platformunun yanında yer alacak ve kullanıcıların yalnızca sesli sohbet odalarını kurmalarına olanak tanıyacak Spaces adlı yeni bir sesli sohbet odasını test ediyor. New York Times'ta çıkan habere göre, Facebook da Clubhouse'a rakip olacak bir sesli sohbet ürünü üzerinde çalışıyor. Görünen o ki ses tabanlı ağ uygulaması Clubhouse sosyal medyanın geleceğini etkileyecek gibi görünyor.

Ayrıca Silikon Vadisi girişimcisi Paul Davison ve eski Google çalışanı Rohan Seth tarafından geliştirildiğini ve Mayıs ayında yatırım şirketi Andreessen Horowitz'den yatırım aldığını hatırlatalım

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.