Anadolu Hayat Emeklilik'ten katılımcılarının birikimlerini yönetebilecekleri akıllı fon sistemi: FonMatik Robo

Anadolu Hayat Emeklilik tarafından hayata geçirilen FonMatik ROBO, bireysel emeklilik katılımcılarının birikimlerini, kendilerine en uygun fonlarda değerlendirmek ve takip etmekle görevli, bir fon robotu olarak faaliyet gösteriyor.
Anadolu Hayat Emeklilik'ten katılımcılarının birikimlerini yönetebilecekleri akıllı fon sistemi: FonMatik Robo

Anadolu Hayat Emeklilik tarafından hayata geçirilen FonMatik ROBO, bireysel emeklilik katılımcılarının birikimlerini, kendilerine en uygun fonlarda değerlendirmek ve takip etmekle görevli, bir fon robotu olarak faaliyet gösteriyor. ”Hangi fonu seçmeliyim?” sorusuna, kişiye özel yanıt verebilen, gerektiğinde dağılımı otomatik değiştiren ve böylece birikimlerin en az eforla değerlendirilmesini sağlıyor.

Eylül 2019'da hayata geçirildi

Bireysel emeklilik sisteminde, katılımcıların finansal okur yazarlığı ve fonlarını finansal gelişmelere göre değiştirme alışkanlıkları oldukça düşük. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) 31/12/2020 verilerine göre, en az 1 kez fon dağılım değişikliği yapılan bireysel emeklilik hesaplarının yürürlükteki hesaplara oranı ise yüzde 19. Müşterilerin sisteme girerken ya da emeklilik şirketleriyle gerçekleştirdikleri ilk temasta doğru fonları seçebilmek üzere yönlendirmeye ihtiyaç duymaları, uzun yıllardır bilinen bir konu. Anadolu Hayat Emeklilik de bu ihtiyaçtan yola çıkarak, fon dağılım değişikliği hakkının devredilebilmesine yönelik mevzuatın yayımlanmasını takiben FonMatik ROBO'yu Eylül 2019’da hayata geçirdiğini belirtiyor.

Anadolu Hayat Emeklilik, FonMatik ROBO’nun yarattığı en büyük farkı, çıktılarının sadece öneri olarak kalmaması, katılımcının yatırımcı karakterini belirledikten sonra, fon dağılımını buna göre oluşturması ve piyasa koşullarına göre düzenli olarak otomatik değiştirmesi olarak açıklıyor. FonMatik ROBO, tasarımı, kullandığı yapay zekâ teknolojisi, süreç otomasyonu ve proaktif bilgilendirme altyapısıyla ön plana çıkıyor.

FonMatik ROBO nasıl kullanılır?

Katılımcılar FonMatik ROBO’ya, Anadolu Hayat Emeklilik internet şubesi AHE Online ya da mobil uygulama AHE Mobil üzerinden kolayca dahil olabiliyor. Kendilerine önce oyunlaştırma tekniğin kullanıldığı, güncel hayattan sorular içeren, yanıtlamak için finans bilgisi gerektirmeyen "yatırımcı karakter testi" uygulanıyor. Böylece müşterilerin gerçek yatırımcı karakterine gündelik yaşama dair sorularla ulaşılabiliyor.

Ek olarak, fon dünyasına uzak olan müşterileri konuya ısındırmak için yatırımcı karakterleri animasyon tiplemelerle temsil ediliyor. Böylece müşteri, test sonucunda çıkan yatırımcı karakterini hem isim hem de tip olarak kendisi ile özdeşleştirebiliyor. Ardından katılımcılar, emeklilik fonlarının yönetimini ve fon dağılım değişikliği haklarını, bireysel emeklilik fonlarını yöneten portföy yönetim şirketi İş Portföy’e devrediyor. İş Portföy, katılımcının profilini dikkate alarak fon dağılımını belirliyor ve mevzuat dahilinde belirlenen yıllık fon dağılım değişikliği limiti 6 defayı geçmeyecek şekilde fon dağılımları otomatik değiştiriliyor.

FonMatik ROBO’ya emanet edilen fon tutarı 1,97 milyar TL’yi aştı

Yaklaşık 48 bin müşterinin tercih ettiği FonMatik ROBO’ya emanet edilen fon tutarı 1,97 milyar TL’yi aştı. FonMatik ROBO’yu tercih eden katılımcıların getirileri, sektördeki ortalama getirilerle kıyasladığımızda yüksek seyrediyor. Bireysel emeklilik fon robotu 2020 yılında, yatırımcı profiline bağlı olarak, yüzde 14- 43 arasında net getiri sağladı. Yatırımcı profili dağılımı ile ağırlıklandırarak baktığımızda FonMatik ROBO’nun ilgili dönemdeki getirisi yüzde 31,4 oranında ölçülüyor. Şirketin fonları hariç, aynı dönemde sektördeki fonların net getirisi ise yüzde 28,3. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.