Amazon CEO'su Jeff Bezos'un son 26 yılında öne çıkan başlıklar

Amazon kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos, şirketteki CEO'luk görevini 2021'in üçüncü çeyreğinde bırakıyor. Amazon'un 1994'te kuruluşundan bugüne geçirdiği süreçte, Jeff Bezos'un hayatındaki önemli noktaları inceledik.
Amazon CEO'su Jeff Bezos'un son 26 yılında öne çıkan başlıklar

Son dönemin en dikkat çeken haberlerinden biri, Amazon kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos'un, şirketteki CEO'luk görevini 2021'in üçüncü çeyreğinde bırakacağını açıklaması oldu. 1994'te Amazon'u kurduğundan bu yana şirketin başında olan Jeff Bezos, şu anda dünyanın en zengin insanlarından biri olarak konumlanıyor. Onu bu noktaya, son 26 yılda yaşadığı deneyimlerin ve verdiği kararların getirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. 

Amazon'un kuruluşundan bugüne geçen sürede Bezos'un ve şirketin ilişkisinde öne çıkan başlıklara bir göz atalım.

Webin büyümesini fırsat görerek, 1994'te Amazon'u kurdu

1994 yılında Jeff Bezos, web'in bir yılda yüzde 2 bin 300 büyüdüğünü görünce DE Shaw'daki işinden ayrıldı. Bezos ve eşi MacKenzie, Texas'tan Seattle'a gitti ve online kitap satmak için bir garajda dükkan açtı. Böylelikle Amazon doğmuş oldu. Birkaç yıllık hızlı büyümenin ardından Bezos, Amazon'u 15 Mayıs 1997'de halka açtı. Halka arz ile 54 milyon dolar toplandı ve bu da Amazon'a 438 milyon dolarlık bir değer verdi.

Milyonuncu siparişini Japonya'daki bir müşteriye kendi teslim etti

Business Insider'ın haberine göre birkaç ay sonra Bezos, Amazon'un milyonuncu siparişini Japonya'daki bir müşteriye teslim etti. Bu müşteri, Microsoft Windows NT için bir kılavuz ve Prenses Diana'nın bir biyografisini satın almıştı. 1999'da Time, Bezos'u "Yılın Kişisi" seçti. Bir yıl sonra dot-com kazası meydana geldiğinde, Wall Street bunun Amazon'un sonu olacağını düşündü. Ancak bu durum beklenen sıkıntıyı yaratmadı ve Bezos, Avrupalı ​​yatırımcılara dönüştürülebilir tahvil satmak için bir anlaşma yaptı. 

Blue Origin'i kurdu

Eylül 2000'de Bezos, ticari uzay uçuşu şirketi olan Blue Origin'i kurdu. Blue Origin, uzay yolculuğunu daha ucuz ve daha erişilebilir hale getirmek amacıyla yeniden kullanılabilir roketler üretiyor. Ayrıca Bezos, Amazon CEO'su görevinden istifa ettiğini duyurduğu mektupta, ileriye dönük olarak Blue Origin'e daha fazla zaman ayırmayı planladığını söyledi. Bu da Bezos'un daha farklı alanlarda karşımıza çıkacağı anlamına geliyor.

AWS, Prime üyelik hizmeti, Kindle, Echo ve daha fazlası

2000'li yıllar boyunca Bezos ve şirket, Prime üyelik hizmeti, Kindle e-kitap okuyucu, Echo akıllı hoparlör ve artık AWS olarak bilinen bulut bilişim hizmeti Amazon Web Services dahil olmak üzere Amazon için önemli yeni ürünler ve işletmeleri hayata geçirdi. AWS, 2020'nin dördüncü çeyreğinde 12 milyar doların üzerinde gelire ulaşırken, Amazon'un toplam geliri 4. çeyrekte ilk kez 100 milyar doları aştı ve bu da Amazon'un Prime üyeleri için yıllık alışveriş tatili Prime Day'in başarısıyla teşvik edildi.

Washington Post'u 250 milyon dolara satın aldı

Bunun yanı sıra Bezos, Washington Post'u 2013'te 250 milyon dolara satın aldı. Bezos, Business Insider'a 2014 yılında verdiği bir röportajda, gazete işi hakkında hiçbir şey bilmediğini; internet hakkında bir şeyler bildiğini ve bunun The Post'u satın almasının nedeni olduğunu söyledi. O zamandan beri Bezos, Washington Post'un iş ve teknoloji yönlerine uygulamalı bir yaklaşım benimsedi. 

İran'da tutuklu bulunan Washington Post muhabiri Jason Rezaian'ı özel jetiyle evine götürdü

2016'da Bezos, İran'da tutuklu bulunan Washington Post muhabiri Jason Rezaian'ı alıp eve getirmek için özel jetini Almanya'ya uçurdu. Rezaian, 2014 yılında casusluk suçlamasıyla tutuklanmadan önce Tahran'da The Post'un büro şefi olarak görev yaptı. Rızaian, 18 ay sonra ABD ile İran arasındaki tarihi esir değişiminden sonra serbest bırakıldı. Almanya'daki bir Amerikan askeri hastanesine uçtu ve Bezos, Rezaian ve ailesini özel jetiyle ABD'ye geri götürdü.

2017'de dünyanın en zengin insanı oldu

Bezos, 2017'de ilk kez Microsoft'un kurucusu Bill Gates'i geride bırakarak dünyanın en zengin insanı oldu. O zamanlar net varlığı 90 milyar dolardan fazlaydı. 2017'den bugüne Bezos'un serveti kabaca 100 milyar dolar arttı. Bloomberg mevcut varlığını 193 milyar dolar olarak belirledi ve bu sayı onu, Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk'tan sonra dünyanın en zengin ikinci kişisi yaptı.

Şantaj suçlamalarına karşı kaleme aldığı blog yazısı

2019'un başlarında Bezos, National Enquirer yayıncısı AMI'yi şantajla suçlayan ve kız arkadaşına gönderdiği müstehcen fotoğrafların ayrıntılı açıklamalarını ifşa eden "No thank you, Mr. Pecker" adlı bir blog yazısı yazdı. Bezos ve eşi MacKenzie, Ocak 2019'da boşandıklarını duyurdu. Saatler sonra National Enquirer ve Page Six, Bezos'un TV sunucusu ve helikopter pilotu Lauren Sanchez ile ilişki yaşadığını bildirdi. Enquirer, Bezos ve Sanchez'in ilişkisine dair aylarca süren bir soruşturma yürüttüğünü ve çiftin birbirlerine gönderdiği metinleri ve açık fotoğrafları elde ettiğini söyledi.

Ancak bundan bir ay sonra Bezos, Pecker ve AMI'yi açık fotoğraflarını yayınlayarak kendisine şantaj yapmaya çalışmakla suçladı. Bezos, "Haraç ve şantaja teslim olmaktansa, bana gönderdiklerini tam olarak yayınlamaya karar verdim." dedi.

Black Lives Matter'a verdiği destek

Geçen yıl George Floyd'un öldürülmesinden sonra "Black Lives Matter" protestoları başlamış ve Bezos ile Amazon, bu protestolara destek verdiğini açıklamıştı. Bezos, kendisinin ve Amazon'un desteğiyle ilgili ırkçı e-postalar gönderen müşterileri açıkça utandırmaya başladı. Bir Instagram gönderisinde, müşteri e-postasının ekran görüntüsünü paylaştı ve kişiyi "kaybetmekten mutlu olduğum türden bir müşteri" olarak tanımladı.

Kongre karşısında ifade verdi

Bezos, Amazon'un üçüncü taraf satıcılara yönelik muamelesi nedeniyle Temmuz 2020'de ilk kez Kongre önünde ifade vermeye çağrıldı. Bezos, Google'dan Sundar Pichai, Facebook'tan Mark Zuckerberg ve Apple'dan Tim Cook gibi diğer büyük teknoloji CEO'larıyla birlikte ilk kez ifade verdi. Ancak, antitröst endişeleriyle ilgili olarak milletvekillerinin sorduğu soruların çoğunu atlatmayı başardı.

Tüm bunlar Jeff Bezos'u şu anda bulunduğu konuma getiren detaylardan sadece bazıları. Bezos, 26 yıldan sonra şirketteki CEO'luk görevini mevcut AWS CEO'su Andy Jassy'ye devredecek. Bezos'un hedefindeki Blue Origin'le ilgili ne gibi planları olduğunu ise hep birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.