Amazon'un yeni CEO'su Andy Jassy kimdir?

Jeff Bezos, 2021'in üçüncü çeyreğinde görevini bıraktıktan sonra Amazon'un yeni CEO'su, şu anda Amazon Web Services'ın başındaki isim Andy Jassy olacak. Peki, Andy Jassy kimdir?
Amazon'un yeni CEO'su Andy Jassy kimdir?

Dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinden Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un CEO'luk görevinden bu yıl içinde istifa edeceği haberini geçtiğimiz günlerde sizlere aktarmıştık. Jeff Bezos, 2021'in üçüncü çeyreğinde görevini bıraktıktan sonra Amazon'un yeni CEO'su, şu anda Amazon Web Services'ın başındaki isimAndy Jassy olacak. Peki, Andy Jassy kimdir?

Mezun olduktan sonraki hafta Amazon'da çalışmaya başladı

An itibarıyla Amazon'un bulut servisinin CEO'su 52 yaşındaki Andy Jassy, Harvard Business School'dan sonra 1997'de Amazon'a katıldı. Jassy, ​​eylül ayında, Harvard Business School podcast'inde, son sınavına 1997 yılının mayıs ayının ilk cuma günü Harvard Business School'da girdiğini ve ertesi pazartesi Amazon'da işe başladığını söyledi. Jassy, işe başlarken ne iş yapacağını bilmediğini de sözlerine ekledi.

2003'te Jassy'ye bulut bilişim teknolojisini keşfetme görevi verildi

Jassy ve Bezos'un ilişkisi, Bezos'un genç çalışanına 2003 yılı civarında o zamanlar yeni ortaya çıkan bulut bilişim teknolojisini keşfetme görevi vermesiyle derinleşti. Bezos'un buradaki amacı, Amazon'un diğer web sitelerine ve işletmelere barındırma hizmetleri sunmasının mantıklı olup olmadığını görmekti. Bu da en büyük teknoloji şirketlerinin çoğunun genellikle üçüncü taraf veri merkezlerine güvendiği, şirketlerin kendi merkezlerini araştırmaya veya aktif olarak inşa etmeye başladıkları zamanlarda gerçekleşti. 

AWS'nin bulut bilişim pazarındaki hakimiyeti yüzde 30 civarında

The Guardian'ın aktardığına göre Jassy, ​​şirketin web sitesine göre, milyonlarca şirket, okul ve hükümet tarafından web sitelerini ve uygulamaları çalıştırmak için kullanılan altyapıyı oluşturan bir servisi Amazon Web Services'i kurmaya devam etti. Tüm bu süre içinde AWS, Oracle ve Microsoft gibi eski oyunculara hükmeden milyonlarca kişi tarafından kullanılan bir bulut platformuna dönüştü. Şirket şu anda dünyanın genel bulut altyapısı pazarının neredeyse yarısına sahip. AWS'in bulut bilişim pazarındaki hakimiyeti yüzde 30 civarında.

AWS olmasaydı Amazon şimdiki konumunda olmayabilirdi

Jassy, ​​şirketin 2006 yılında ilk bulut ürününü piyasaya sürmesinden önce, Amazon'un keşfi ve denemesi için uzun yıllar çalıştı. Günümüzde Amazon Web Services, tüketicilerin ve çalışanların her gün kullandığı çok sayıda uygulamaya, hizmete ve web sitesine güç veriyor. Bunun nedeni büyük ölçüde Amazon'un kaynaklarını oluşturmayı ve bunlardan yararlanmayı standart bir API kullanmak kadar kolay hale getiren kaynaklara ve geliştirici araçlara sahip olması. Bu noktada da Jassy'nin rolü gerçekten çok büyük.

The Verge'e göre AWS'nin önemli büyümesi olmasaydı Amazon, yıllar içinde perakende satış, lojistik, video akışı, donanım, akıllı ev, yapay zeka ve diğer bölümlerine bu kadar çok para yatıracak kaynaklara sahip olmayabilirdi. Sonuç olarak Jassy, Amazon'un şimdiki konumuna ulaşmasında önemli bir isim. Bezos'un kendisini halefi olarak seçmesi de bunu açıkça kanıtlıyor.

Jassy'nin dünyanın en büyük şirketlerinden birini nasıl yöneteceğini, ne gibi stratejiler izleyeceğini ise bu yılın üçüncü çeyreğinden sonra hep birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.