Instagram, Dikey Hikayeler formatı üzerine çalışıyor

Şimdiye yatay olarak hareket eden Hikayeler özelliği; prototip aşamasındaki Dikey Hikayeler ile tıpkı TikTok akışında olduğu gibi dikey olarak hareket edecek.
Instagram, Dikey Hikayeler formatı üzerine çalışıyor

Z kuşağını avucunun içine alan TikTok'un hızlı büyümesinin ardından, Instagram TikTok benzeri tasarım yaklaşımlarını hayata geçirmeye başladı. Geçtiğimiz aylarda TikTok klonu Reels özelliğini tüm kullanıcılara açan Instagram, şimdi de Hikayeleri TikTok'un dikey tasarım anlayışı ile buluşturuyor.

İçerikler arası geçişte ve basarak durdurma süreçlerinde şimdiye yatay olarak hareket eden Hikayeler özelliği; Dikey Hikayeler ile bundan sonra dikey olarak hareket edecek. Yani bir içerikten diğerine geçerken tıpkı TikTok akışında olduğu gibi görseller, aşağıdan yukarı doğru hareket edecek. 

Twitter kullanıcı Alessandro Paluzzi tarafından keşfedilen özellik; şu an için hala prototip aşamasında. Özelliğin ne zaman test edileceği ve yayına alınacağı ise henüz beli değil. Bir Instagram sözcüsü özellik ile ilgili yaptığı açıklamada: "Bu erken dönem bir prototip ve henüz Instagram'da test edilmiyor." dedi.  

Kullanıcıların mobil deneyimini düşünecek olursak, dikey bir akış çok daha kullanışlı. Facebook'un Haber Kaynağı akışı ve YouTube'un anasayfası bunu kanıtlar nitelikte. Hikayeler özelinde hayata geçen bu yeni mobil deneyim, paylaşılan içeriklerin önceliklendirmesini de değiştirebilir. 

Zira, TikTok'un keşfet akışının başarılı olmasının nedenlerinden biri de video içeriğe odaklanması. Instagram Reels sekmesi ile bu yaklaşımı sahiplense de; Hikayelerin dikey bir akışta toplanması, yine video içeriklerin önceliklendirileceğini düşündürüyor.

Instagram'ın platformunda bu gibi yeni özellikleri test ederek TikTok ile rekabetini güçlendirmeye çalıştığını söyleyebiliriz. Instagram yöneticisi Adam Mosseri, Reels'in henüz istediği noktada olmadığını Ocak ayında verdiği röportajda şöyle anlatmıştı:  

Henüz Reels'den memnun değilim. Hem insanların içerik paylaşımı hem de içerik tüketimi açısından büyüyoruz, ancak daha önümüzde uzun bir yol var. Ve TikTok'un bu alanda bizden önde olduğu konusunda dürüst olmalıyız. 

Mosseri röportajında ayrıca insanların video gönderileri ile IGTV gönderilerinin karıştığını belirtti. Dikey Hikayeler; IGTV ve video gönderileri tek bir yerde toplamak ve her iki içerik formatının da etkileşim almasını sağlamak için ideal bir çözüm olabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.