Önemli bir dönüşümün içerisinde olan iyzico'nun yeni yol haritası

17 yıllık pazarlama deneyimi olan Murat Büyükkucak, dört ay evvel iyzico'nun yeni CMO'su olarak göreve başladı. Daha önce FMCG ve telekom tecrübelerine sahip yöneticinin iyzico'ya gelişi yeniliklerin ilk adımı.
Önemli bir dönüşümün içerisinde olan iyzico'nun yeni yol haritası

PayU'nun 11 Haziran 2019'da 165 milyon dolara satın aldığı iyzico, çalışma anlayışı, biçimi ve çözüm odaklı ürünleriyle Türkiye'nin önde gelen ödeme sistemleri arasında yer alıyor. PayU'yu da iyzico birleşmesine ikna eden en önemli de ekip ve şirket kültürü olduğunu satın alması sonrası hem PayU hem de iyzico Arda Kutsal'a anlatmıştı.

O dönem çok konuşulan satın alma sonrası iyzico 'bir milyar dolar ciro yapan şirket haline gelerek Türkiye'nin en büyük beş kuruluşu arasına girme' hedefi koydu. Şimdi ise iyzico'nun dönüşüm  zamanı. Şirket, finansal hizmetleri kullanıcı odaklı hale getirmek yani iş modeline B2B'nin haricinde B2C'ye de ekledi. Örnekle gidecek olursak e-ticaret markaları kurduğu bağın sonrasında iyzico'nun yeni odağı, artık son kullanıcı. Türkiye’de uzun bir süre rekabet ve müşterilerin ilgi duyduğu bir alana kaydıran kilit isim ise dört ay önce göreve getirilen iyzico'nun yeni CMO'su Murat Büyükkucak...

Son tüketici tecrübesinin fintech ile kesitiği nokta

Hızlı tüketim ürünleri (FMCG) ve telekomünikasyon sektörlerinde deneyimli isim neden bu göreve geldiğini şöyle anlatıyor: "Farklı sektörlerde 17 sene pazarlama anlamında tecrübede bulundum. Barbaros'a (Özbuğutu) bu işi kabul etmeden önce 'Ben ne fintekçi ne de finansçıyım. Oldukça hiyerarşik çok uluslu firmalardan geliyorum' diyerek onlara yapacağım işle ilgili bir takım endişelerimi dile getirdim. Ama o tam da benim profilimde birine ihtiyaçları olduğunu belirtti. Çünkü Barbaros'un gündemi bu konu ve de ciddi tecrübeleri var. Ekim ayından beri sektörde ve iyzico’da görev alıyorum."

Yeni dönem yeni heyecanlar ve ürünler

Büyükkucak, iyzico bu sene odağına müşteriyi koyduğunu ve ona katma değer yarattığını söylüyor ve ekliyor: "Bir değer önerisiyle geldiler ve her şeyden bağımsız müşterisi için çalışan tüm sektörde pozitif rekabete girmek için heyecanlıyım." 

iyzico'nun bireysel müşterilerine dönük planları bu yılın ortalarında kendisini gösterecek ama şu aşamadaki servisleri arasında şunlar yer alıyor:

  • iyzico, ürün ve hizmetleriyle satıcılar için olduğu kadar tüketiciler için de online alışverişi kolaylaştırıyor. iyzico ile Öde güvenli ve kolay online alışveriş yapmayı sağlıyor. Korumalı alışveriş kapsamında tüketiciler güvenli alışveriş deneyiminin keyfini çıkarabilir.
  • iyzico, özellikle kadın girişimciliğini destekliyor. Örneğin, iyzico Link ürünü ile gelir vergisi mükellefi olmayanlar da web sitesi gerekmeden birkaç dakikada oluşturabilecekleri link ile tüm dijital platformlardan peşin veya taksitli ödeme almaya olanak tanıyor.
  • Online alışveriş ile ilgili daha önce kötü deneyim yaşayıp online alışverişe yeniden sıcak bakmayanlar, kredi kartı limitiyle ilgili sorunları olanlar, banka hesabı bulunmayanlar, ödeme sayfalarının karmaşıklığını zaman kaybı olarak değerlendirenler iyzico’nun finansal hizmetleri demokratikleştirme hedefinin kapsamına giriyor. Bu noktada da Bakiye ile Ödeme, saklı kart ile ödeme ve kredi kart ile ödeme seçenekleri sunan iyzico ile Öde ürünü devreye giriyor.

iyzico'da yeni dönem, Nisan ayında başlayacak. Büyükkucak, "PayU birleşmesi sonrası bizim de yılımız 1 Nisan - 31 Mart olarak yenilendi. Dolayısıyla biz bu önümüzdeki 3 ayı da 2021-2022 senesine hazırlık için kullanıyor olacağız. Aslında net bir talep var. Finansal kapsayıcılık. Bu da özellikle e-ticaretin pandemi sonrasındaki ihtiyaçlarına baktığımızda o şeffaflık, o kapsayıcılık, o demokratikleşme gerçekten bütün topluma da faydalı olacak bir misyona ve vizyona dönüşmüş durumda. Dolayısıyla yeni dönemimizle bizden arka arkaya yepyeni heyecanlı gelişmeler duymaya başlayacaksınız diyebilirim. Bugüne kadar online alışverişte e-ticarette sıkıntı yaşamış tüketicileri de tekrar e-ticarete geri kazandırmayı hedefliyoruz" diye konuşarak gelecek yılın da yol haritasını çiziyor.

Bankasızlar ve kadınlar...

Murat Büyükkucak'ın finansal kapsayıcılıktan kast ettiği şey, geniş bir kitle olan bankasızlar ve finansal sistemde daha az yer bulan kadınlar... Bu yüzden iyzico, regülasyonlarla kendi standartını oturtmaya çalışırken temelde 'tüketicilere çalışan bir firma haline nasıl geliriz' sorusu üzerine kafa yoruyor. Bu noktada Büyükkucak araya giriyor ve şöyle konuşuyor:

"Elbette ki en önemli konu değişmeyecek şey bizim için şeffaflık. Biz müşterilerimizin iyzico sayesinde finansal şeffaflığa ulaşmasını istiyoruz. iyzico cüzdan bugün iyzico App ile beraber kullandıkları iyzico Cüzdan bunun için en önemli kullandığımız ürünlerimizden bir tanesi.

Bugüne kadar kuralları değiştirdik. Bunu KOBİ’ler için bunları yaptık. Şimdi de aslında o gücü tüketiciye vermek istiyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bizden daha çok çözüm odaklı daha çok müşterilere katma değer yaratan yeni ürünler ve çözümler göreceksiniz. Tıpkı satıcı, KOBİ’lerin büyük firmalarla rekabet edebilmesi için yarattığımız fırsat alanı gibi... "

Banka kartı kullanımı yüzde 5 ila 6 arasında arttı

"Özellikle bu dönemde e-ticaret potansiyeli ya da sepet tutarlarının artması hiçbirimizi şaşırtmadı. Kendi adıma en çok ilgimi çeken noktalardan bir tanesi bu" diyerek ilginç bir bilgiyi paylaşıyor: "Geçtiğimiz sene e-ticaret pazarında kredi kartı kullanımının yaklaşık yüzde 6-7 arası düşmesi ve banka kartı kullanımın da ise yaklaşık yüzde 5-6 arasında artışı söz konusu...

Murat Büyükkucak bunu iki açıdan şöyle yorumluyor: "Banka kartlarındaki kolaylık, hızlı ve bunlara ek olarak güvenlik meselesi... Biz bu güvenlik riskini çözmek için Korumalı Alışveriş, iyzico ile Öde gibi ürünlerimizi hayata geçirdik. Ama sanırım bu banka kartları güvenliğe karşı limiti aşılmaması, herhangi bir sıkıntı olmaması anlamında da tüketicilerin bir anlamda gönlünü rahatlatan bir durum.

İkincisi de gerçekten artık e-ticaretin toplumda ne kadar çok yaygın olduğunu gösteren tek şey sadece kredi kartı kullanımı değil. Çünkü kredi kartı kullanamayan ya da kredi kartı kullanmayı tercih etmeyen bir popülasyon da var. Sektörün en önemli ödevlerinden biri e-ticaret ve online alışverişte doğru araçları; uygun, güvenilir bir şekilde kolay ve hızlı şekilde kullanmak. Bu hem hem tüketicilerin hem Türk ekonomisinin nefes almasını sağlamasını sağlıyor."

E-ticaret pandemiyle hız kazandı

Deneyimli yönetici, küçük esnafın yaklaşık yüzde 3’ü bir e-ticarete girme fırsatını yakaladığını, bunun da finansal kapsayıcılığın artmasıyla beraber geliştiğini anlatıyor. Büyükkucak pandemi sürecinde sosyal mesafenin gerekliliğiyle birlikte e-ticaret sektörü için umut verici gelişmeler yaşandığını söyleyerek sözlerine şöyle devam ediyor:

Dijital ödeme sistemleri “yeni normal” haline geldi. Temassız ödeme 3 kat arttı ve ATM’lerden nakit para çekme oranı yüzde 14 azaldı. Fintek sektörü doğası gereği halihazırda teknolojik açıdan donanımlı bir sektör olduğundan uzaktan çalışma döneminde tek odak noktası tüketiciler ve satıcılar olmaya devam etti. Pandemi döneminde finans sektörü dahil tüm sektörlerin yeniden sistemlerini sorgulaması, durumu analiz edip fırsatları da ortaya çıkarması gerekir. Bu şekilde kriz fırsata dönüşebilecek. E-ticaret dünyasındaki ve dijital ödeme sistemlerindeki belirgin büyüme pandemi sonrasında devam edecek ve tüketiciler için kolaylık haline gelirken işletmeler için yara bandı işlevi üstlenecek.

E-ticaretin pandemi ile hız kazandığı bir gerçek. Bununla birlikte e-ticaret teknolojideki gelişmelerin etkisiyle hacmini artırmıştı. Pandemi dönemi e-ticaret için önyargıların yıkılmasında etkili oldu ve e-ticaret hacmi yüzde 45 seviyesinde büyüdü. Teknolojideki hızlı gelişmeler tüketici profilini ve satın alma alışkanlıklarını değiştiriyor. Tüketicinin en önemli beklentisi zaman kaybı yaşamamak ve ihtiyaçlarını hızlı olduğu gibi kolay karşılayabilmek. Fintek sektörü bu beklentiyi karşılayabilmesi nedeniyle öne çıkan bir sektör.

Bunun güzel tarafı ise şu: Pandeminin olumsuz etkilediği taraflardan bahsediyoruz. Ama 'her şerde bir hayır vardır' diye düşünerek bunun yarattığı fırsatlardan da konuşmak lazım. E-ticarette birçok firmaya birçok KOBİ’ye ve esnafa nefes alma fırsatı tanıdı. Biz de bu nefes alma fırsatını sağlayan aracılardan biri olmaktan çok büyük gurur duyuyoruz. Bugün, iyzico ile Öde ile Korumalı alışveriş ile özellikle satıcılarımızın ciddi anlamda e-ticarette iptal iade oranlarındaki azalış, satışlardaki artışla yaklaşık yüzde 5 ila 10 arası büyümeden bahsedebiliyoruz. Peki, bugüne kadar yaptıklarımız bu finansal kapsayıcılık anlamında yarattığımız erişilebilir, kolay yenilikçi çözümleri satıcılarımızla buluşturduk. 

iyzico'nun yenilenen kurumsal vizyonu

iyzico 2013 yılında finansal kapsayıcılığı artırmak hedefiyle yola çıkmıştı. 2020 yılında yenilenen “future flow” imgesi bu hedefi yansıttığını söyleyen Büyükkucak sözlerine şöyle devam ediyor: "Yeni imge, iyzico’nun tüketici ve firmalar arasında oluşturduğu bağı, yani güvenli nokta konumunu sembolize ediyor. Binlerce ödeme veya milyonlarca Korumalı Alışveriş işlemi bir akış ile aynı anda gerçekleşiyor. Ok işareti soldan sağa akan hareketi yansıtıyor. Oku oluşturan üç nokta tüketici, üye iş yeri ve iyzico’ya işaret ediyor. Detaylardan arınmış, yalın bir iletişimin gerekliliği olarak ortaya çıkan “future flow”, hedeflere ulaşmak için çalışmaya devam ederken herkese aynı ses tonuyla seslenebilme konusundaki duruşu yansıtıyor. Görsel yenilenme süreci gelecek için atılan bir adım niteliği de taşıyor."

Şirketin 2021 hedefleri arasında yapay zekâ operasyonel giderlerin düşürülmesini sağlama potansiyeli taşıyan bir teknoloji olarak iyzico’nun da gündeminde bulunuyor. E-ticaret hacmini genişletmek ve finansal hizmetleri demokratikleştirmek için kolay, erişilebilir ve yenilikçi teknolojiler sunmaya devam etmek. Eşitlikçi bir yaklaşımla kadınları da destekleyerek hem girişimci olarak hem tüketici olarak finansal sistemin bir aktörü haline getirmek. Bu hedefleri gerçekleştirmek için Türkiye'nin en büyük 5 finans kuruluşu arasında yer alma vizyonuyla çalışıyor.

Murat Büyükkucak kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler bölümünde lisans eğitimini tamamlayan Büyükkucak, daha sonra London School of Economics’in Siyaset Bilimi Departmanı’nda yüksek lisans programını tamamladı. Büyükkucak son olarak, Vodafone Türkiye Kurumsal İş Birimi’nde pazarlama direktörü olarak görev yapıyordu. İş yaşamına Starcom Mediavest İstanbul’da Stratejik İletişim Planlama Sorumlusu olarak başlayan Murat Büyükkucak, ardından Kraft Foods Türkiye’de Marka Müdür Yardımcısı, The Coca-Cola Company’de Kıdemli Marka Müdür Yardımcısı ve Marka Müdürü, Novartis Consumer Health’de Marka Müdürü, British American Tobacco’da Kıdemli Marka Müdürü ve Marka Planlama ve Enformasyon Müdürü olarak görev yaptı. 2013 yılında Vodafone Türkiye Kurumsal İş Birimi’ne “Büyük İşletmeler & Kamu” Segmenti’nden Sorumlu Pazarlama Kıdemli Müdürü olarak katılan Büyükkucak, “Yarına Hazırım” lansmanında aktif olarak rol aldı ve 30’un üzerinde büyük işletmenin Vodafone İş Ortağım çatısı altındaki iletişim çalışmalarına liderlik etti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.