Arzu Eryılmaz: "2021 yılı için sağlık ve yaşam bilimleri projelerini öncelikli hedef olarak belirledik."

Şimdiye kadar 200 milyon lirayı aşkın yatırım alan İTÜ Çekirdek girişimlerinin toplam değerlemesi 2,3 milyar lirayı aştı.
Arzu Eryılmaz:

İTÜ Çekirdek, Webrazzi Ödülleri'nde altı yıldır üst üste Yılın Girişim Hızlandırıcısı seçildi. Bu sene de birinciliği bırakmayarak halk oylamasıyla ödülünü aldı. İTÜ ARI Teknokent Direktörü ve İTÜ Çekirdek'in Kurucusu Arzu Eryılmaz, "Başarılı ve değer üreten bir Girişim Hızlandırma Merkezi olmayı çok önemsiyoruz. Bu nedenle gerek iş gücü olarak, gerek maddi olarak İTÜ Çekirdek’e çok büyük bir yatırım yapıyoruz" diye konuşarak kurumun neden başarılı olduğunu özetliyor.

Yılda beş tur hızlandırma programı ile yüzlerce girişime dokunan kurum, bugüne kadar ülke genelinde 3 bin girişime ve 6 bin 560 girişimciye destek verdi. 200 milyon lirayı aşkın yatırım alan İTÜ Çekirdek girişimlerinin toplam değerlemesi 2,3 milyar lirayı aştı. 2020'de 10 bine yakın başvuru alarak, 554 girişim ve  bin 130 girişimci destekledi. Yıl içerisinde 46 girişim 61 milyon lirayı aşkın yatırım aldı. Eryılmaz süreci şöyle özetliyor:

Her yıl girişimlerin en iyilerini belirlendiğimiz Big Bang Start-up Challenge’ta bu yıl da Türkiye’nin ve dünyanın yükselen girişimlerini ağırladık. Big Bang’te aralarında Hollanda, Singapur, Hindistan ve Rusya’nın da yer aldığı 20 farklı ülkeden ve Türkiye’nin 81 farklı şehrinden binlerce başvuru aldık. 3 Aralık’ta gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde yer almayı hak eden 87 girişim sanal fuayede stantlarına sahip olurken; 20’si sahnede sunumlarını yaptı.

Big Bang etkinliğinde birbirinden kıymetli paydaş ve yatırımcılarımız ile girişimcilerimize ulaşan 54 milyon TL’lik ödül, nakit ve yatırımı (toplamda 68 girişime) anons ettik. 54 milyon TL’nin kırılımına bakmak gerekirse; sahneye çıkmaya hak kazanan ve fuayede yer alan 39 girişim ile ardıl yatırımlarını alan 6 İTÜ Çekirdek mezunu girişimler toplamda 23 milyon 386 bin TL’lik ödül, nakit ve yatırım aldıklarını ilk kez Big Bang’te duyururken; bu rakamın yanı sıra 2020 yılı içerisinde yatırım alan 23 adet İTÜ Çekirdek girişimi ve mezununun 30 milyon 768 bin TL‘lik yatırımı da Big Bang’te kutladık. Big Bang iletişimi boyunca 3 milyondan fazla kullanıcıya eriştik ve canlı yayın 15 binden fazla teknoloji, girişimcilik ve inovasyon odaklı kişi tarafından izlendi.

2000'den sonra Ar-Ge faaliyetlerinin yol haritası değişiyor

Türkiye'de 2000'den sonra üniversite laboratuvarlarında yoğun bir Ar-Ge faaliyeti başladı. Bu hareketin en önemli ayaklarından birini ise üniversite bünyesinde kurulan hızlandırıcı programlar oluşturuyordu. 2012'de kurulan İTÜ Çekirdek de en önemli ayaklardan biri... Bu tür hızlandırıcı programlar aslında birçok fonksiyonu bir araya getiriyor. Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren böyle kurumlar ekosistemi insan kaynağı açısından beslerken akademisyenleri harekete geçiriyor. Hem de girişimlerin ticarileşme öncesinde finansmanı sağlıyor. 

Dolayısıyla ekosistemdeki dengeyi korumak adına İTÜ Çekirdek’in Mart ayında başlayan pandemi döneminde aldığı binlerce başvuru, 66 online eğitim; 65 seminer/workshop düzenlemesi ve 16 demo day gerçekleştirerek onları yatırımcılarla buluşturması çok da şaşırtıcı olmadı.

Bir taraftan salgın süreci, her kesimden insana sağlığın ve hayatın önemini, sürdürülebilir yarınların değerini hatırlattı. Yaşanan salgın ve kuraklık süreci, şehirlerin ve insanlığın bu süreçlere verdiği reaksiyonlar da yeni teknolojik dikeylerin şekillenmesini etkiledi. Bu sebeple İTÜ Çekirdek de 2021 yılı için sağlık ve yaşam bilimleri, sürdürülebilirlik, akıllı şehirler, dijital dönüşüm ve kalkınma alanındaki yeni projeleri öncelikli hedef olarak belirledi. Eryılmaz, "Bu hedefimiz ile teknolojik dikey açılımlarımızı küresel ölçekte de duyuracağız" diyerek 2021'in yol haritasını çiziyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.