Arda Kutsal: "Girişimciler, büyük düşünsün, "Yok Artık!" dedikleri işlere girsin"

Hem girişimci kimliği hem de unicorn seviyesindeki yatırımlarıyla öne çıkan Arda Kutsal, "Uzaktan kimlik tespiti gibi konular bu alanda özellikle fintech oyuncuları için önemliydi. Bence hem Türkiye hem de dünyada çok farklı fintech uygulamaları göreceğiz" diye konuşuyor.

Webrazzi'nin kurucusu Arda Kutsal, 2020'de özelikle pandemi dönemini Webrazzi'nin başarılı yönettiğini düşünüyor ve bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Kendi online etkinlik altyapımızı geliştirip hızlıca hayata geçirdik. Böylece bizim için önemli bir gelir kanalı olan operasyonumuzu fiziksel olmasa da online olarak sürdürmemizi sağladı."

Webrazzi ekibinin Mart ayından beri uzaktan çalıştığını belirten Kutsal, "Uzaktan çalışma döneminde verimliliğimizin fazla etkilenmediğini hatta bazı konularda daha iyi olduğunu fark ettik. Hızlı bir kararla ofisimizi yeni adresine taşıdık ve hibrit çalışmaya uygun hale getirdik. Bu modelde çalışmaya başladık. Bence pandemi yaşanmasaydı buna karar vermiş olsak bile bu çalışma modelini hayata geçirmek zaman alabilirdi" diye konuşuyor.

Ona göre krizler kendi içinde fırsat barındırıyor ve böyle düşünmesinin nedenini şöyle açıklıyor: "Bu dönemde hayata geçirdiğimiz ürün, hizmetler ve kazandığımız tecrübelerin ileride büyük avantaj sağlayacağına inanıyorum." Kutsal, 2021'in teknoloji trendlerini konusunda ise şöyle konuşuyor:

Uygulamalarda yapay zeka entegrasyonunu daha yoğun göreceğiz. GPT-3'ün de çok daha fazla kullanım alanlarını tecrübe edeceğimizi düşünüyorum. Bence OpenAI'ı takip etmekte fayda var. Lidar gibi teknolojiler sayesinde üç boyutlu tasarımlar artık günlük kullanıma girecek.

Özellikle iPhone 12 ile birlikte herkesin elinde bir film stüdyosu olacak desem sanırım yanlış olmaz. Lidar kullanan daha fazla mobil uygulama geliştirileceğini tahmin ediyorum. 2021'de bence çok fazla uzay konuşacağız. SpaceX'in fırlatma ve görev canlı yayınlarını ben kaçırmıyorum, sizlere de tavsiye ederim. Tabi diğer oyuncuları da takip etmekte fayda var.

Arda Kutsal'ın açıklamasında Türkiye özelinde öne çıkan başlıklar ise şöyle sıralanıyor:

Türkiye'de özellikle pandemi ile birlikte bankacılık regülasyonlarında yıllardır olması istenen uygulamalar hayatımıza girdi. Uzaktan kimlik tespiti gibi konular bu alanda özellikle fintech oyuncuları için önemliydi diye düşünüyorum. Şimdi de açık bankacılık konusu gündemde. Bence hem Türkiye hem de dünyada çok farklı fintech uygulamaları göreceğiz.

Bugüne kadar Türkiye'de ödeme sistemleri odağında ilerleyen fintech girişimleri, bundan sonra daha esnek ve farklı çözümlerle karşımıza çıkacaklar diye düşünüyorum. Silikon Vadisi'nin en önemli yatırım fonlarından Andreessen Horowitz'in ortaklarından Angela Strange'in söylediği "Tüm şirketler fintech şirketi olacak" sözünü de bu noktada hatırlamakta fayda var. 

Biyoteknoloji girişimleri trendi

2021'de teknoloji trendleri kısmında Arda Kutsal'ın öne çıkardığı alan biyoteknoloji oluyor. Hatırlatmak gerekirse daha önce yatırım yaptığı Gingko Bioworks, unicorn statüsünde girişimler arasında yer alıyor. Hatta 4 milyar dolardan fazla değere sahip.

Son olarak biyoteknoloji girişimlerinin 2021'de kesinlikle takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Pandemi ile birlikte ilaç şirketlerinin aşı geliştirme çabalarında gördüğümüz gibi BioNTech diye daha önce belki de çoğunuzun adını duymadığınız bir şirket aşıyı buldu ve Pfizer'le birlikte piyasaya sürüyor. Benzer büyük başarılar biyoteknoloji şirketleri tarafında gerçekleşiyor.

Sentetik biyoloji trendinin yükselmesiyle, sağlık sektörünün yanı sıra, yiyecek, kozmetik ve daha bir çok alanda kullanılması sebebiyle bu konuda çalışan şirketlerin 2021'de adının çok duyulacağını düşünüyorum. Elbette aşı çalışmalarının yanında, Covid-19 hızlı testlerinin de geliştirilmesi sürecinde bu tür girişimlerin öncü olacağını tahmin ediyorum. Bu sebeple bir diğer teknolojik trend olarak olarak kesinlikle biyoteknoloji ve sentetik biyolojiyi gösterebilirim.

2021 nasıl geçecek?

Kutsal, 2021'in ilk çeyreğinden sonra Covid-19'u daha az konuşulacağına inanıyor ve ekliyor: "Ama ilk 6 ayın bir şekilde bu gündemle süreceğini düşünüyorum. Webrazzi olarak bu sebeple 2021'in ilk yarısındaki tüm konferanslarımızı online olarak devam ettirme kararı aldık."

Ama Eylül'den sonra stratejilerinin değişeceğini belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Eylül ayından itibaren ise eğer her şey tahmin ettiğimiz ve tabi umduğumuz gibi giderse Webrazzi konferansları fiziksel olarak devam edecekler. 20 Ekim 2021'de gerçekleşecek Webrazzi Summit için fiziksel mekan anlaşmamızı yaptığımızı da buradan bu fırsatla paylaşmış olayım."

Türk girişimciler krizleri iyi yönetebiliyorlar, çünkü maalesef alışkınlar

Arda Kutsal, hem girişimci ve yatırımcı kimliğiyle, girişimcilik ekosisteminin nabzını tutan isimlerden biri...  Kutsal, 2021'de girişimcilerin mutlaka göz önünde bulundurması gereken şeyleri ise şöyle sıralıyor:  "Özellikle pandemi ile birlikte Silikon Vadisi albenisini biraz da olsa kaybetti. Şirketlerin hepsinin evden çalışma moduna geçmesiyle birçok farlı ülkeden çalışan kendi ülkesine döndü ve çalışmaya oradan devam etti. Bu şirketlerin çoğunun pandemi sonrasında da evden çalışma ya da hibrit şekilde yoluna devam etmesi bekleniyor. Bu ve diğer birçok sebepten dolayı son dönemlerde ABD merkezli yatırım fonlarının Avrupa'ya ilgisinin arttığını gözlemliyorum. Bence girişimcilerin kesinlikle Türkiye'den global ürünler çıkartmaları gerekiyor. İstedikleri değerlemeleri ve yatırımcı ilgisini yakalamaları mümkün olacaktır. Türk girişimciler krizleri iyi yönetebiliyorlar, çünkü maalesef alışkınlar. Bu süreçte fırsata dönüştürebilirler. Girişimciler, büyük düşünsün, "Yok Artık!" dedikleri işlere girsin. Ama tabii ki kontrollü ve finansallarını "fazla" riske atmadan... Pandemi sebebiyle uzaktan çalışma (remote) normalleşmiş bir model olarak hayatımıza girdiği için çok şanslıyız. Girişimciler bunu mutlaka kullanmalılar. Eskiden İstanbul'da kurulu bir şirket sadece İstanbul'da hatta ofisin yerine göre Anadolu yakası ya da Avrupa yakasında oturan kişileri işe alıyordu. Bu sistem değişti. Bugün girişimler Türkiye'de 81 ilden işe alım yapabilirler. Bu modeli işe alım süreçlerine ve çalışma modellerine dahil etmelerini çok önemli görüyorum.

"Joker filminden çok etkilendim"

Arda Kutsal, yıllarca okumak isteyip ama bir türlü okuyamaya fırsat bulamadığı objektivizm felsefesiyle tanınan yazar Ayn Rand'in Fountainhead (Hayatın Kaynağı) isimli kitabını bitirmiş. "Kitap, 980 sayfalık bir kitaptı. Bunu okumak bu seneye kısmet oldu. Kitabı çok beğendim, şimdi aynı yazarın Atlas Shrugged (Atlas Silkindi) eserini okuyorum. Bu kitap, diğerine göre biraz daha uzun. Bunun bitmesine daha vakit var."

Kutsal, bu sene çok müzik dinlediğini ve çok fazla şarkıyı beğendiği şarkı olduğunu söylüyor. Ama aralarından tekrar tekrar dinlediği şarkı ise Metallica'nın bu sene yeni versiyonunu çıkardığı Blackened olmuş. (Mayıs’ın ilk günü yayınlanan şarkıyı, grubun üyeleri tarafından ayrı ayrı bulundukları evlerinden şarkıyı birlikte çalmışlardı.)

Todd Phillips'in yönettiği Joker filminden çok etkilenmiş. Hatta filmi tekrar izleyeceğini söylüyor ve ekliyor: "Ama eski filmlerden Matrix, Geleceğe Dönüş gibi serileri de tekrar izledim. Bu filmleri 50 kez izlemiş olabilirim. (gülüyor) En beğendiğim dizi ise Netflix'te yayınlanan Queen's Gambit oldu. Yerli dizi olarak ise BluTV'de yayınlanan 'Yarım Kalan Aşklar'ı beğenerek izledim."

2021 için almak istediği cihazlar konusunda ise şöyle konuşuyor: "Duymak istediğiniz türden bir teknolojik cihaz değil, ama 2021'de hatta belki yeni yıla girmeden gitarlarım arasına bir Gibson Les Paul Standard dahil etmek istiyorum. Döviz kurları izin verirse başaracağım...Henüz iPhone 12 almadım, ama büyük olasılıkla seve seve alacağım. PS5 için de çok emin değilim ama sanırım sonunda onu da alacağım."

Serinin diğer söyleşilerine buradan ulaşabilirsiniz!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.