2020'yi geride bırakırken azalan yatırımlardan, geri çekilen yatırımcı davranışından ve değişen dinamiklerden oldukça bahsettik. Halka arzlara baktığımızda ise yükselen bir grafikle birlikte geçen sene beklenen değerlemelerin yerini farklı girişimlerin aldığını görmekteyiz. Slack ve Uber'de beklenen hamleleri göremezken öngörülerin aksine Airbnb'nin öne çıktığı, salgınla birlikte büyüyen teslimat işindeki DoorDash ile Lemonade gibi insurtech'lerin büyük halka arzlara imza attığına ya da pazaryeri Wish gibi yakın zamandaki halka arz planlarına şahit olduk.
Halka arzlara baktığımızda sağlık girişim ve şirketlerinin öne çıktığını görürken tüketici ürün ve servislerinin salgın döneminde birçok müşteri davranışını etkileyerek güçlendiğini görmekteyiz. Mart ortalarında düşen Renaissance Capital'ın endeksi %42 oranında yükselmesi salgın ekonomisinde büyüyen Zoom, Moderna, DoorDash ve diğer oyunculardan kaynaklanıyor. Sağlık segmentinin yükselmesinin beklendiği salgın sonrası dönemde, piyasaları şaşırtan belki de geçtiğimiz sene beklenen halka arzların gerçekleşmemesi, satın almaların artması ve tüketici segmentindeki yüksek değerlemeler oldu.
Geçtiğimiz 20 seneden bu yana halka arzların en çok görüldüğü sene olduğu söylenen 2020'de bu aksiyonları daha çok görmemizin nedeninin başında halka arz 101'den bildiğimiz sermaye ve yatırım artırımı gelmekte ancak geçtiğimiz senelere kıyasla bu sene daha çok bu işlemi görmemiz, bazı sektörlerde beklenmeyen taleplerin de görülmesinden kaynaklanabilir. Sadece halka arz olan şirketlerin değil, bu şirketlerin yer aldığı ekosistemlerin de etkilendiği değerlemelerle birçok şirketin çeyrek açıklamalarında yükselen EBITDA oranları da görmekteyiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap