7 TL'ye aldığı domainden 6 milyon dolar yatırıma uzanan Melis Güçtaş ile başka bir mesele üzerine

Kadınlar Anlatıyor yazı dizisi ModaCruz'un kurucusu Melis Güçtaş ile devam ediyor.
7 TL'ye aldığı domainden 6 milyon dolar yatırıma uzanan Melis Güçtaş ile başka bir mesele üzerine

ModaCruz'un kurucusu Melis Güçtaş memur bir ailenin çocuğu... Türkiye'deki bütün memur çocukları gibi ben de ancak okul başarısıyla bir şeyler yapabileceğinin farkında olduğunu söyleyen Güçtaş, ailesi tarafından okuması ve iyi bir iş bulmam konusunda öğütler verildiğini belirtiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: 

"Yarı zamanlı birçok işte çalıştım"

Bir anlamda sınav çocuğu idim. Fen Lisesi'ni kazandım. Henüz lisedeyken ABD'ye gitmek için öğrenci değişim programına yazıldım. Kentucky eyaletinde at çiftliği olan bir ailenin yanında kaldım. Lisenin son senesini ABD'de okudum. Aslında sınavlardan kaçmıştım. (gülüyor)

O yıllar benim için çok güzeldi. Ama 16 yaşında hiçbir şey bilmeden Kentucky gibi bir yere gitmek psikolojik olarak zorlamadı diyemem. ABD'de üniversiteye başlamadan önce birçok yarı zamanlı işte çalıştım. Birçok sektöre girip çıktım. Hizmet sektöründeki bu işlerin bile bugün geldiğim noktaya büyük katkıları olduğunu düşünüyorum. Benzincide de çalıştım, garsonluk da yaptım. SAT'de başarılı oldum, o sınavda 'full' çektim. Sonrasında burs aldım.

ABD'de kaldığım yıllar, benim için çok önemliydi"

Güçtaş, ABD Boston'da yer alan Wentworth Institute of Technology'da endüstriyel tasarım mühendisliği okudu. Çalıştığı her şirkette dijital dünyanın pazarlamadan ürün gelişimine birçok farklı sürecinde bulunduğunu söylüyor. ABD'de okurken ya da çalışırken cinsiyeti üzerinden herhangi olumsuz bir davranışa maruz bırakılmadığını ve bunun sıkıntısını çekmediğini belirten Güçtaş, "Erkek çocuğu gibi yetiştirilmiştim. Bunun da etkisiyle ne aile ne okul ne de iş hayatında böyle davranışlara maruz bırakılmadığımı düşünüyorum. Özellikle iş dünyasında kadınlara cinsiyet üzerinden bir ayrımcılık yapıldığını ve bunun ne demek olduğunu çok sonradan fark ettim" diye konuşuyor. 

Sekiz sene ABD'de kalan Güçtaş, mezun olduktan sonra dijital bir start-up şirketinde çalıştığını anlatıyor. 24 yaşında Türkiye dönme kararı alan girişimci, bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Ailevi sebeplerden ötürü Türkiye'ye dönme kararı aldım. Aslında ailem hiçbir zaman ABD'de okumamı ve henüz 16 yaşındayken oraya tek başıma gitmemi istemedi. Teyzemin 30 yaşındayken ABD'de master yapmış olması bu düşüncelerini değiştirmedi. Yine de oraya gidebilmek için onları bir şekilde ikna etmiştim. Anneme bugün sorsanız bu durumu 'hayatındaki en büyük hata' olarak tanımlıyor. Ama orada geçirdiğim sekiz sene benim için çok önemliydi."

Güçtaş, 2014'te domain’ini 7 liraya aldığı ikinci el lüks markaların satıldığı e-ticaret platformu ModaCruz'u kurdu. Girişim, kullanıcılara markalı ürünlere indirimli sahip olma olanağı sağlarken, aynı zamanda giymediği kıyafetleri internetten satarak ek gelir kazanmasına yardımcı oluyor. Güçtaş, şimdiye kadar şirketin 6 milyon dolar yatırım aldığını anlatıyor ve ekliyor: "İşe başlarken reklamlar için de 6 bin TL’lik kredi çekmiştim."

Meselenin temeli evrimsel psikolojiye dayanıyor

"Kadınlara iş dünyasında şans verilmeli evet, bu bakış açısını anlıyorum. Genel olarak dünyanın çeşitliliğe daha fazla saygı duymaya başladığını düşünüyorum. Bu artık sadece bir cinsiyet üzerinden yapılan bir durum değil" diyen Melis Güçtaş, "Kadın ve erkek birbirinden farklı iki cinsiyet. Bu da iki cinsiyetin farklı bakış açısına sahip olmasını sağlıyor. Erkeklerin rekabetçi hali -evrimsel olarak- iş dünyasında daha baskın olmasına yol açıyor. Bu durumun doğru olduğunu düşünmüyorum" diye konuşuyor ve ekliyor: "Kadın ve erkekler arasında bir çekişme var. Evet, ama bu temel insan davranışı örüntülerinin (örneklerin) temeli, yani bu mesele evrimsel psikolojiden ileri geliyor."

Kadınlar Anlatıyor yazı dizisinin diğer örneklerine şuradan ulaşabilirsiniz!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.