Yakın zamanda Fleet özelliği ile Hikaye formatını platformuna taşıyan Twitter'dan sonra Spotify da Hikayeleri platformuna ekledi. Şimdilik çalma listelerine eklenen Hikayeler, listenin üzerinde yer alan logoya tıkladığınızda açılıyor.
Spotify Hikayeler sanatçıların şarkılara dair yorumlarını izleyebiliyorsunuz. Geçen sene sadece ksııtlı sayıda sanatçıya açılan hikaye formatı, böylece daha fazla sanatçı ve kullanıcının erişimine açıldı. Snapchat ve Instagram Hikayelerde gördüğümüz müzik paylaşımı formatından farklı bir yaklaşım benimseyen Spotify, bir müzik kütüphanesinden, müzik odağından bir sosyal ağa dönüşmeye başlıyor.
Spotify has stories now....
S P O T I F Y
This has got to stop pic.twitter.com/xsurbrJblx— TmarTn (@TmarTn) November 27, 2020
Geçici içerik formatı Hikayeler, sosyal ağlarda kalıcılığını korumaya devam edecek
Peki sadece bir müzik uygulaması olan Spotify da dahil olmak üzere uygulamalar neden Hikayeler formatının peşinde? Bunun cevabını Hikayeler formatının yaratıcısı Snapchat'te arayabiliriz. Geçici içerikler ile kullanıcıların kendilerini güvende hissetmesini sağlayan Snapchat, ekran görüntüsü alındığında kullanıcıya bildirim gitmesi gibi özelliklerle kullanıcı tabanının daha fazla paylaşım yapabilmesini sağladı.
Bir süre sonra Hikayeler formatını kopyalayan Facebook'un amacı da başta Instagram olmak üzere uygulama ailesindeki etkileşimi arttırmaktı. 2018 verilerine baktığımızda bunu başarabildiğini söylemek mümkün.
Hikayeler formatına Instagram katkısı
Aynı yıl Instagram'ın eski kurucu ortağı Kevin Systorm verdiği bir röportajda Hikayeler'e etkileşim özellikleri ekleyerek Hikayeler formatını başka bir boyuta taşıdıklarını açıkladı. Kullanıcıların sosyal iletişiminden faydalanan Instagram, hikayeleri özellikle başkalarıyla paylaşılabilir hale getirdi. Böylece Instagram Hikayeler ürünü, kullanıcı kitlesinin dışında kalanları ve pek aktif olmayan kullanıcıları dahi Instagram evrenine dahil edebildi. Tabi ürünün geçiciliği de paylaşım kolaylığını sağlayan unsurlardan biriydi.
Şu anda 500 milyon kullanıcıya ulaşan Instagram Hikayeler etkileşim ivmesini arttırmak için geçtiğimiz senelerde anket çıkartması ve emoji slider'dan da faydalandı. Bu takipçiler ve kullanıcılar arasında ciddi bir iletişim oluşmasına da sebep oldu. Soru çıkartmaları da bu iletişimi bir üst seviyeye taşıdı. O dönemde şimdinin TikTok'u Musical.ly ile rekabet etmek Instagram bunların yanı sıra Hikayeler'de müzik paylaşımına yer vererek genç kitleyi platformda aktif tutmaya devam etti. Şu anda gözünü Reels ürününe diken Instagram, kullanıcıların içerik tüketimi anlayışını da değiştirdi.
Geçici içerik paylaşımın kullanım oranındaki etkisi kendini göstermeye devam ettikçe, Hikaye formatını başka sosyal ağlarda da görmeye başladık. YouTube da 2018 yılında Mobil uygulamasına Hikayeler formatını getirerek, Hikayeler kervanına katılmış oldu.
Yakın zamanda Fleet'i yayına alan Twitter'ın Tasarım Direktörü Joshua Harris ise ürünü duyururken şu ifadeyi kullanmıştı:
Oyuna geç kaldığımızı düşünebilirsiniz ama bunu test ettik ve iyi sonuçlar aldık.
Twitter Fleet sayesinde paylaşım yapmaktan çekinen kullanıcı kitlesini, daha fazla paylaşım yapmaya teşvik ediyor. Böylece Twitter'ın günlük ve etkileşim oranlarında artış görülmesi bekleniyor.
Daha fazla etkileşim daha fazla reklamveren
İster Spotify olsun ister Instagram, tüm uygulamaların ortak kaygısı yıl sonunda açıklanan kazanç raporunda yer alan rakamlar. Yatırımcıları üzerinde iyi intiba bırakmak isteyen uygulamalar için kullanıcı tabanını genişletmek kadar, günlük ve aylık aktif kullanıcı sayıları da önemli. Daha fazla aktif kullanıcı, daha fazla reklamveren ve dolayısıyla daha fazla gelir elde etmek anlamını taşıyor.
Hali hazırda faydası ispatlanmış bir içerik formatını platforma eklemek ise, aktif kullanıcı sayısını arttırmanın en hızlı yolu olarak öne çıkıyor. Kullanıcılar, Instagram sayesinde yaygın bir şekilde bir iletişim aracı olarak benimsedikleri Hikayeler formatını, platform fark etmeksizin kolayca kullanıyor.
Twitter özelinde fleetlerin Instagram çıtasına erişmemesi, kullanıcı tarafından bir tatminsizlik yaratsa da, özellik yayınlandığından bu yana, atılan tweetlerin sıklıkla fleetlere de eklendiğini söyleyebiliriz. Spotify'da ise şimdilik kullanıcı açısından içerik üretiminden çok içerik tüketimi söz konusu. Yine de ilerleyen dönemde her iki platformun da Hikayelere, kendi tabanına hitap eden özellikler ekleyeceğini söyleyelim.
Özetle, kullanıcıların hikayelerdeki etkileşim oranları, uygulamaların kullanım oranlarını olumlu etkilemeye devam ettiği sürece, platfomların Hikayeler tutkusu da yaygın bir şekilde sürecek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap