Türkiye’deki her 10 firmadan 8’i Corona virüs salgınına karşı alınan önlemlere uyum gösteriyor

81 ilde patron ve çalışanlarla pandeminin iş dünyasına etkilerini araştıran Avansas, Mart ayından Eylül ayına kadar geçen süreçte iş yerlerinde alınan yeni önlemleri ve gelecek öngörülerini inceledi.
Türkiye’deki her 10 firmadan 8’i Corona virüs salgınına karşı alınan önlemlere uyum gösteriyor

Avansas'ın yeni müşteri sayısını 2,5 kat artarak 475 bine ulaştığını geçtiğimiz Eylül ayında sizlere aktarmıştık. Ülkemizin 81 ilinde patron ve çalışanlarla pandeminin iş dünyasına etkilerini araştıran Avansas, Mart ayından Eylül ayına kadar geçen süreçte iş yerlerinde alınan yeni önlemleri ve gelecek öngörülerini inceledi.

Avansas tarafından yapılan araştırmaya 81 ilden 4 bin 26 kişi katıldı. Araştırma sonuçlarına göre iş yerlerine dönenlerin sayısı Mayıs ayına göre yüzde 30 oranında arttı. Eylül ayının ilk çeyreğinden itibaren ise iş yerlerine dönenlerin oranı yüzde 80’e ulaştı.

Kontrollü sosyal hayat ve işe dönüş sürecinde Türkiye’deki her 10 firmadan 8’inin Corona virüs salgınına karşı alınan önlemlere uyum gösterdiği de ortaya çıktı. Geçen 5 aylık dönemde hijyen önlemlerine tam uyum gösterenlerin sayısı ise yüzde 9 artarak yüzde 50’ye ulaştı.

Araştırmaya katılan iş yerlerinin yüzde 37’si ise önlemleri kısmen dikkate aldıklarını dile getirdi. Paylaşılan bilgilere göre her 2 iş yerinden birinde yer alan çalışanlar virüsün ancak 1-2 yıla kontrol altına alınabileceğini belirtti. Eylül ayında yüzde 80’e ulaşan iş gücünde oturma düzeni sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yeniden tasarlandı.

Araştırma sonuçlarına göre, büyük ölçekli firmaların yüzde 65’i yeni oturma düzenine geçti. Küçük ölçekli firmalarda ise bu oran yüzde 51. Her 10 kişiden 8’i 2021 yılı sonuna kadar dönüşümlü çalışma modelinin esnemeden devam edeceğini de belirtti.

Önlemler alınsa da araştırma sonuçları çalışanların virüsü yakınlarına bulaştırma konusunda endişeli olduğunu ortaya çıkardı. Sonuçlara göre, önlemlerin daha bireysel alındığı küçük ölçekli iş yerlerinde çalışanlarda bu endişe yüzde 72 oranında seyrederken kurumsal boyutta önlem alabilen büyük ölçekli firmalarda bu oran yüzde 61.

Araştırmaya göre çalışanların yüzde 85’i çalıştıkları iş yerinde spesifik olarak hijyen kurallarına uyum konusunda bilgilendirildiklerini belirtti. Bu oran, küçük ölçekli firmalarda yüzde 80 oranında kalırken büyük ölçekli firmalarda yüzde 93’e ulaştı. İş yerlerinin yüzde 60’ı ise alınan hijyen önlemlerinin önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğini öngörüyor.

İş yerlerinin yeni normalleşme ile hijyen ürünlerini e-ticaret üzerinden satın alma oranın arttığını belirten Avansas Genel Müdürü Sedat Anak, araştırma sonuçlarının iş yerlerinin ortalama yüzde 55’inin maske, eldiven, dezenfektan ve kolonya gibi hijyen ihtiyaçlarını e-ticaret üzerinden satın aldığını gösterdiğini de paylaştı. Son olarak Avansas'ın Mart ayı itibarıyla temizlik ve gıda kategorilerindeki satışlarında yüzde 70’in üzerinde bir artış görüldüğünü de ekleyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.