Apple, dünkü etkinlikte kimlere laf attı?

Dün gerçekleşen etkinlikte Webrazzi ekibi olarak dikkatimizi çeken bir nokta oldu; Apple'ın kıyaslama dili. Zira Apple ürünlerini tanıtırken daima bir karşılaştırma içinde.
Apple, dünkü etkinlikte kimlere laf attı?

Apple'ın dün akşam gerçekleşen "Time Flies" adlı etkinliğini, Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla sizlere canlı bloglama ile aktarmıştık. Apple, bu kez alışılmışın dışına çıkarak bugüne kadarki en kısa etkinliğini gerçekleştirdi. Etkinlikte özellikle Apple Watch'un ve iPad'in üzerinde duran Apple'ın, Time Flies adını boşuna tercih etmediği de anlaşılmış oldu. 

Öncelikle etkinlikte neler tanıtıldığından kısaca bahsedelim. Silikon Vadisi devi, Apple Watch'un en gelişmiş modeli olan Apple Watch Series 6'i tanıttı. Kandaki oksijeni anlık olarak ölçen Watch S6, aynı zamanda uykuda hareket algılama özelliğiyle öne çıkıyor diyebiliriz. Apple, aynı zamanda uygun fiyatlı bir akıllı saati de tanıttı. Aslında etkinlikten beklentilerimizi anlattığımız yazıda Apple'ın iPhone SE tadında bir saat çıkarabileceğini yazmıştık. Tam da dediğimiz gibi oldu ve Apple, Watch SE adlı uygun fiyatlı akıllı saatini tanıttı. 8. nesil iPad ile iPad Pro'yu aratmayan iPad Air da Apple'ın bir diğer yenilikleri olarak karşımıza çıktı. Apple bu etkinlikte, günler öncesinden Apple Music kodlarından sızan abonelik paketi Apple One'ı da es geçmedi.

Her şey böyle özetleyince kulağa "normal bir Apple etkinliği" gibi gelse de Webrazzi ekibi olarak dikkatimizi çeken bir nokta oldu; Apple'ın sivri dili. Zira Apple ürünlerini tanıtırken daima bir kıyaslama içinde. Şirket kendi eski ürünleriyle yenilerini kıyasladığında kulağa çok garip gelmiyor; ancak bu etkinlikte Apple, Windows, Andorid, Chromebook ve HP'yi hedef tahtası olarak seçmiş. 

İlk olarak iPad'in Ürün Müdür'ü Ted Merendino, iPad'i tanıtırken şöyle uzun bir cümle kurdu:

This new iPad with the A12 Bionic is up to two times faster than the top-selling Windows laptop. It's up to three times faster than the top-selling Android tablet and it's up to a whopping six times faster than top-selling Chromebook. iPad leaves the competition in the dust.

Özetlemek gerekirse Merendino, A12 Bionic'e sahip iPad'in en çok satan Windows dizüstü bilgisayardan iki kat, en çok satan Android tabletten 3 kat ve en çok satan Chromebook'tan 6 kat hızlı olduğunu söyledi. "Ne var bunda?" diyebilirsiniz, ancak özellikle bir önceki Apple etkinliği "Appledroid" kıvamında geçmiş ve Android cihazlara uzun zamandır olan birçok özellik -ki buna iOS 14'ün tasarımı da dahil- Apple için yenilik olarak aktarılmıştı. O yüzden Apple'ın kendi etkinliğinde ayan beyan böyle bir kıyaslama yapması ilerleyen süreçte Android'in Apple'ın bizden aldığı özellikleri biz kaç yıldır sunuyoruza dönerse markanın yenilikçi imajı da sıkıntıya düşecektir.

Bir diğer dikkat çeken nokta da Apple'da Platform Architecture VP'si Tim Millet'in, isim vermeden ancak "the best-selling laptop in it's price range" dediği noktada devasa bir HP laptop görselinin belirmesiyle HP'ye atıfta bulunması oldu. Öncelikle Tim Millet'in kurduğu cümleyi aşağıya bırakalım:

When you compare the new iPad with the A14 to the best-selling laptop in it's price range, a device nearly three times thicker and four times heavier, the new iPad has up to two times faster graphic performance in it's incredibly thin and light design.

Millet, HP'nin A14'e sahip iPad'den üç kat kalın ve dört kat ağır olduğunu söyledi. Yeni iPad'in inanılmaz derecede ince ve hafif bir tasarıma sahip olduğunun da altını çizdi. Evet, bunun su götürmez bir gerçek olduğunu zaten hepimiz biliyoruz ve açıkçası Apple ürünlerinin sevmemin en önemli nedenlerinden biri de kompakt olmaları. Fakat bunun kocaman bir HP görseliyle resmi bir Apple etkinliğinde, bir Apple çalışanın söylemesi ne kadar doğru? Tabii burada şunu da belirtmek lazım iPad'in gösterildiği ekranlarda beyaz arka plan, ferahlık varken HP'deki içi boğan siyahlık da gözden kaçmıyor. Karşılaştırmanın eşit şartlarda olduğunu söylemek mümkün değil.

Önümüzdeki günlerde markaların birbirlerine attıkları Diss'leri heyecanla takip edeceğiz görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.