Depo yönetimi ve lojistik sistemlerinin 2022'de 40 milyar $'lık gelir getirmesi bekleniyor. Salgın döneminde artan siparişleri daha hızlı teslim etmek için daha çok efor sarfeden şirketler hala lojistik süreçlerini daha iyileştirmek ve müşteri beklentilerini karşılamak için çalışmaya devam ediyor. Salgından önce çok öne çıkmayan bu süreçler e-ticaretin daha sık tercih edilmeye başlaması ile en sık konuşulan konuların arasında yer alıyor.
E-ticaret şirketlerinin depo ve ikmal merkezlerinin kapasitesini artırmak için istihdam ile birlikte fiziksel alanlarını da artırdığını bu süreçte görmekteyiz. Buna en yakın zamanlı örnek olarak Amazon'un sene sonuna kadar virüs nedeniyle işleri etkilenen perakendecilerin mağazalarını satın alarak ikmal merkezlerini artırmasını verebiliriz. İflas başvurusu yapan JCPenney ve Sears'in lokasyonlarında varlığını genişletme planları olduğu belirtilen Amazon'un mağazaları depo ve ikmal merkezi ile Whole Foods'dan bağımsız bir süpermarket ile çeşitlendireceği söylentileri var.
Boşalan büyük mekanları bu şekilde dönüştürmek lojistik açıdan kolaylığı artırırken iflas eden şirketlerin taşınmazlarının değerlenmesini de sağlıyor. E-ticaret şirketleri açısındansa stok kapasitesini ve ürün çeşitliliğini genişletmek, teslimat opsiyonlarını artırarak daha hızlı ürün ulaştırmayı sağlamak açısından büyük katkı sağlayacak bir operasyon. Salgın döneminde bir anda artan talepleri karşılamakta zorlanan birçok e-ticaret sitesi için teslimat süreleri, stok yetersizliği ve ürünlerin bulunamaması önde gelen problemlerdendi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap