YouTube test ettiği 15 saniyelik videolar ile TikTok'a rakip olmaya hazırlanıyor

Dün test ettiği yeni özellikleri açıklayan YouTube, mobil için tasarlanan yeni 15 saniyelik video formatını da duyurdu.
YouTube test ettiği 15 saniyelik videolar ile TikTok'a rakip olmaya hazırlanıyor

Etkileşim ve büyüme verileriyle TikTok, sosyal ağların yıldızı olmaya hazırlanırken, YouTube video içerik konusunda liderliği elinde tutmaya kararlı. Dün test ettiği yeni özellikleri açıklayan YouTube, mobil için tasarlanan yeni 15 saniyelik video formatını da duyurdu. Yeni video formatının, uzunluk açısından TikTok ile aynı olmasının yanı sıra video kaydetme özelliklerinin de TikTok'a benzemesi dikkat çekti.

Özellik kapsamında kullanıcılar, mobil yükleme akışında "video oluştur" seçeneğiyle karşılaşacak. Tıpkı TikTok'ta olduğu gibi, kullanıcılar kayıt butonuna basılı tutarak video kaydedebilecek. Kullanıcıların, düğmeye tekrar basarak ya da basmayı bırakarak kayıdı durdurabileceğini belirtelim. 15 saniyelik video oluşturulana kadar bu süreç böyle devam ediyor. Ardından YouTube çekilen videoları birleştirerek, tek bir video halinde platformuna yüklüyor. Tüm bu sürecin TikTok ile benzerliği akıllara, Facebook'un Snapchat'i kopyalayarak Instagram'a Hikayeler formatını kazandırmasını getiriyor. 

Bu yeni test edilen özellikle birlikte, YouTube uygulaması üzerinden 15 saniyeden uzun video kaydetmek isteyenler, bundan böyle bunu yapamayacak. Onun yerine kullancıların video içerikleri telefonları üzerinden kaydedip bu içeriği YouTube yüklemesi gerekiyor. 

Daha önce Facebook'un ardında Instagram Hikayeler formatını mobile taşıyan YouTube, kısa video formatlarıyla olan rekabetine devam ediyor. Yine de, YouTube'da içerik tüketmeyi seven kişilerin TikTok'un kullanıcı tabanıyla ayrıştığını söyleyebiliriz. TikTok kullanıcılara, challengeları, şarkıları ve hashtagleriyle bambaşka bir deneyim sunuyor.

YouTube da bunun farkında olmalı ki; 15 saniyelik video içeriklerin, Hikaye kısmında yayınlanmayacağını belirtiyor. Özellik hakkında daha fazla detay paylaşmayan şirket, bu yeni video formatının mobil arayüzde nasıl konumlanacağına dair herhangi bir ipucu da vermiyor. Şimdilik az sayıda içerik üreticisine açılan özelliğe, YouTube'un iOS ve Android uygulamalarından erişilebiliyor.

Sosyal ağ platformlarının uzun süredir, video içerikler üzerine ciddi savaşlar verdiği söyleyebiliriz. Geçmişte YouTube'un hızına yetişmeye çalışan Facebook ve Instagram, Watch ve IGTV özelliklerini tanıtırken, Instagram kısa video formatında gücünü arttırmak için TikTok klonu olan Rees'i yayına aldı. Tıpkı TikTok gibi Gen Z'ye odaklanan Snapchat ise uzun video formatında YouTube premium'un da yaptığı gibi orijinal içerikler üretmeye devam ederken, AR ve Harita  özelliklerine odaklanarak hem Gen Z ile bağını güçlendirirken, küçük işletmeleri hedeflemeye başladı. Tüm bu gelişmelere rağmen, TikTok'un uzun video formatına yönelik herhangi bir adıma atmadığını belirtmekte fayda var. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.