Fintech Talks'un ilk oturumunda, WhatsApp Business'ın şirketlere ve müşterilere sağladığı faydalar gündemdeydi

"Finans Sektöründe WhatsApp’ın Yeri" paneli, Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde, Facebook'tan Kaan Camgöz ile Yapı Kredi'den Evren Şahin'in katılımıyla gerçekleşti.
Fintech Talks'un ilk oturumunda, WhatsApp Business'ın şirketlere ve müşterilere sağladığı faydalar gündemdeydi

Bu haftadan itibaren 5 hafta boyunca her perşembe, finansal servisler ve teknoloji sektöründeki yenilikleri ve gelişmeleri herkesin erişimine açmak için Facebook ile birlikte hayata geçirdiğimiz Fintech Talks'un ilk oturumu sona erdi. "Finans Sektöründe WhatsApp’ın Yeri" paneli, Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde, Facebook'tan Kaan Camgöz ile Yapı Kredi'den Evren Şahin'in katılımıyla gerçekleşti.

Aslında hepimizin bileceği üzere 2014 yılında Facebook, WhatsApp'ı 16 milyar dolara satın aldı ve bu satın alma o dönemde gündeme bomba gibi düştü. O dönemde sadece bir "mesajlaşma uygulaması" diyebileceğimiz WhatsApp, Facebook öncülüğünde işlevini her geçen gün artırmaya devam ediyor.

İzlemek isteyenler için video linkini paylaşıp devam edelim:

Fintech Talks - Finans Sektöründe WhatsApp'ın Yeri

Facebook ile birlikte bu haftadan itibaren her perşembe finansal servisler ve teknoloji sektöründeki yenilikleri ve gelişmeleri herkesin erişimine açmak için Fintech Talks canlı yayın serisini başlatıyoruz.

Gepostet von Webrazzi am Donnerstag, 25. Juni 2020

Türkiye'de akıllı telefonu olan hemen hemen herkes WhatsApp kullanıcısı

Facebook Mobil Uygulamalar, Telekom ve Finansal Servisler Strateji Lideri Kaan Camgöz'ün Fintech Talks seyircileri ile paylaştığı bilgilere göre, globalde akıllı telefon kullananların yüzde 90'ı mesajlaşma uygulamalarını da kullanıyor, bu uygulamaların en popüleri ise hiç şüphesiz WhatsApp. Türkiye'de ise akıllı telefonu olan hemen hemen herkesin telefonunda WhatsApp uygulaması yüklü. Aslında Facebook'un açıkladığı birinci çeyrek verilerine göre WhatsApp'ın şu anda 2 milyarı aşan aktif kullanıcısı var, bu sayının ilk kez açıklandığının da altını çizelim.

Covid-19 döneminde mesajlaşma trafiği yüzde 50, grup aramaları iki kat arttı

WhatsApp'ı bu denli öne çıkan bir uygulama haline getiren ise basit ve sade oluşu, hızlı olması ve anında iletişim sağlaması, uçtan uca şifreleme yöntemini kullandığı için güvenilir olması. Camgöz'ün paylaştığı bilgilere göre Covid-19 döneminde de mesajlaşma trafiği yüzde 50, grup aramaları ise iki kat arttı. Kısacası WhatsApp, her geçen gün daha kullanışlı olma yolunda ilerliyor.

Yapı Kredi, WhatsApp Business'ı ilk kullanan şirketlerden

WhatsApp'ın 2017 Eylül'de tanıttığı, ülkemizde ilk olarak 2018 Ocak ayında Android kullanıcıları için aktif edilen, sonrasında ise iOS kullanıcılarına açılan WhatsApp Business uygulamasını ilk kullananlardan biri ise Türkiye'nin öncü bankalarından Yapı Kredi. Yapı Kredi Dijital Bankacılık Kanalları Direktörü Evren Şahin'in paylaştığı bilgilere göre şirketin WhatsApp Business'ı kullanma fikri bir strateji ile beraber geldi. Yapı Kredi, müşteriyi merkeze alan ve müşterinin olduğu her yerde finansal servisilerini sunması gerektiğini savunduğu için, şu anda Türkiye'de her akıllı telefon sahibine ulaşabileceği WhatsApp'ı kullanmayı tercih etti. 

İnovasyon için müşteriye odaklanmak gerekiyor

Şahin'in sözlerine göre müşteri dikeyinde inovasyon yapmak için müşterinin davranışlarına odaklanmak gerekiyor. Bu noktada WhatsApp kullanımı ise ciddi bir fırsat yaratıyor. İnsanların chatbot'larla ya da yazışarak iletişim kurması, temel bir müşteri davranışı olarak karşımıza çıkıyor. Müşteriler bu şekilde bankacılık odağında ihtiyaçlarını daha hızlı bir şekilde gidermek istiyorlar.

Yapı Kredi'nin WhatsApp'la buluşması ise aslında şirketin 4 yıllık AR-GE serüvenin sonucunda gerçekleşiyor. Yapı Kredi kendi laboratuvarında kendi botunu üretip bunu test etmeye başladığı sırada, WhatsApp Business'ın onaylı hesaplar için açılacağı bilgisi paylaşılıyor, Yapı Kredi'nin altyapısı da zaten bu sisteme hazır olduğu için 1 hafta ila 10 gün arasında hayata geçirildi.

WhatsApp Business, hem müşteriye hem de şirketlere kolaylık sağlıyor

WhatsApp'ın ticaret odağında birçok artısı mevcut. Zira kullanıcıların büyük bir kısmı WhatsApp sayesinde, gerek KOBİ gerek kurumsal olsun işletmelerle bağ kurabildiğini söylüyor. İletişimin en önemli noktası olan "ilişki başlatmak" kısmında WhatsApp önemli bir görev üstleniyor. WhatsApp Business'ı herkes rahatlıkla kullandığı için hem müşteri hem de şirketler için büyük bir kolaylık sağlanmış oluyor.

Yapı Kredi'nin her 4 müşterisinden 3'ü dijital olarak aktif

Yine Evren Şahin'in aktardığına göre Yapı Kredi'nin her 4 müşterisinden 3'ü dijital olarak aktif. Hatta Covid-19 döneminde bankanın mobil uygulamasına günlük olarak giriş yapılma sayısı 8 milyona ulaşmış durumda. Ancak bu noktada WhatsApp'ın yeri daha farklı, çünkü "insan dokunuşu" yönü daha fazla. Diğer kanalları kullanmak için dijital okur yazarlığın bir daha üst seviyelerde olması gerekliyken WhatsApp'ı hemen hemen herkes rahatlıkla kullanabiliyor, bu da iletişimin artmasına olanak sağlıyor.

Covid-19 döneminde WhatsApp'ta 1,2 milyon sohbet gerçekleştiren Yapı Kredi'nin aylık 150 binlerdeki görüşme sayısı 250 binlere çıktı ve daha önce üst sıralarda yer almayan "temassız" kelimesi, bu dönemde ilk 10'da kendine yer buldu.

Müşteriler, çağrı merkezini arayıp sorabilecekleri her şeyi WhatsApp üzerinden sorabiliyor

Şu anda Yapı Kredi müşterileri WhatsApp üzerinden birçok işlemi yapabiliyor. Her türlü soruyu sorabilecekleri gibi kredi konusunda bilgi alabiliyor, hesaplamalar yapabiliyor ve hatta kartlarını kapatmak için bile iletişime geçebiliyorlar. Yapı Kredi'yle WhatsApp üzerinden iletişime girmek için bankanın müşterisi olmak da gerekmiyor. Çünkü müşteri olmak isteyenler WhatsApp üzerinden bunu talep ettiklerinde banka kendilerini bu konuda yönlendiriyor. Kısacası müşteriler, çağrı merkezini arayıp sorabilecekleri her şeyi WhatsApp üzerinden sorabiliyorlar. Türkçe dil işlemeyle çalışan chatbot'lar hala yüzde yüz mükemmelikte çalışmadığı için Yapı Kredi, komplike senaryolarda gerçek çalışanlarını devreye sokuyor.

Covid-19 döneminde şirketler WhatsApp ile hız kazandı

Kaan Camgöz'ün aktardığına göre Covid-19 döneminde WhatsApp hattını devreye alan şirketlerden biri de Hepsiburada. Şirketin sunduğu iletişim hizmeti ise bununla birlikte sesli aramaya oranla yüzde 30 daha hızlandı. Aynı şekilde WhatsApp Business'ı kullanan bir başka şirket olan Renault ise bu dönemde WhatsApp üzerinden 7 otomobil satışı gerçekleştirdi. 

Pandemi ile gelen regülasyonlar, bankacılık sektörünün önünü açabilir

Covid-19 dönemiyle birlikte, uzaktan müşteri edinebilme konularında ve ödeme kuruluşlarının uzaktan kart hizmeti verebilme konusunda yeni regülasyonlar yayına alındı. Bunlar da aslında ciddi gelişmeler, çünkü bu regülasyonlar dijital alanda bankacılık sektörünün önünü ciddi anlamda açabilir.

Fotoğraf gönderir gibi para göndermek için: WhatsApp Payments

WhatsApp ise şu anda Brezilya, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerde testlerinde devam ettiği WhatsApp Payments özelliğini yakında yayına almayı planlıyor. Bu özellikle uygulama üzerinden fotoğraf gönderir gibi karşı tarafa para göndermek mümkün olacak. Hem kişilere hem de işletmelere para gönderilebileceği gibi pin kodu ve parmak izi gibi güvenlik önlemleri de alınacak. WhatsApp Business'ı globalde 5 bin işletme kullanıyor ve bu sayı WhatsApp Payments'ın hayata geçirilmesi konusunda büyük bir önem teşkil ediyor.

Fintech Talks'un önümüzdeki haftalarda gerçekleşecek oturumları ve bu oturumların bilgileri için takipte kalın!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.