iOS 14'ün Android ekosisteminden aldığı 9 özellik

iOS 14 ile birlikte platforma eklenen çoğu özellik yıllardır Android ekosisteminde karşımıza çıkan özellikler. Bu haberimizde ise iOS 14'ün Android platformundan aldığı özelliklere yakından bakıyoruz.
iOS 14'ün Android ekosisteminden aldığı 9 özellik

Geçtiğimiz Pazartesi günü online olarak düzenlenen Dünya Geliştiriciler Konferansı WWDC 2020 ile birlikte Apple'ın mobil işletim sistemi olan iOS'in yeni versiyonu da tanıtıldı. iOS 14 ile karşımıza çıkan yeni özellikleri sizlere aynı gün aktarmıştık.

iOS 14 ile birlikte işletim sistemine eklenen yeni özellikler aslında oldukça tanıdık geliyor. Eklenen çoğu özellik yıllardır Android ekosisteminde karşımıza çıkan özellikler. Bu haberimizde ise iOS 14'ün Android platformundan aldığı özelliklere yakından bakıyoruz.

Ana Ekran Widget desteği

Android platformunun temelini oluşturan özelliklerden biri olan Widget desteği nihayet tam anlamıyla iOS platformuna da geldi. Apple, iOS 13 işletim sistemi ile kısıtlı bir Widget desteği sunmaya başlamıştı. iOS 14 işletim sistemi ile birlikte ise gelişmiş bir Widget desteği sunuldu. iOS 14 ile birlikte Widget'ları ana ekranda istediğiniz yere koymak veya Widget'ların boyutlarını seçmek mümkün. Tabii bu özelliklerin ve gelişmiş Widget desteğinin uzun zamandır Android ekosisteminin bir parçası olduğuna da ekleyelim.

Uygulama listesi

Bildiğiniz gibi iOS platformunda kullandığınız tüm uygulamalar ana ekranınıza ekleniyordu herhangi bir uygulama çekmecesi bulunmuyordu. Android platformunda ise bu konuda kullanıcıların bir seçim şansı bulunuyor. Kullanıcılar dilerse uygulamalarını ana ekran üzerinde dilerlerse ise uygulama çekmecesinde kullanabiliyorlar. iOS 14 ile birlikte gelen "App Library" özelliği ile birlikte aynı seçenek iOS platformu için de gelmiş oldu. App Library ile birlikte iOS kullanıcılarını ana ekranlarındaki karmaşadan kurtulabilecekler.

Varsayılan uygulama seçimleri

Apple, iOS platformunda E-posta ve internet tarayıcısı uygulamalarının varsayılan olarak başka uygulamalar ile değiştirilmesine izin vermiyordu. iOS 14 ile birlikte bu kararını değiştiren Apple, 3. parti uygulamaların varsayılan olarak kullanabilmesine olanak tanıyacak. Kısacası iOS 14 ile birlikte e-posta uygulaması olarak Gmail'i, internet tarayıcısı olarak ise Chrome'u veya başka uygulamaları varsayılan olarak kullanabileceksiniz. Tabii ki bu özellik yıllardır Android sisteminde aktif olarak olarak kullanılıyor. Hatta bu özelliğin Android sisteminde çok daha kapsamlı bir şekilde kullanıldığını, sadece e-posta ve internet tarayıcısı ile sınırlı olmadığını da ekleyelim.

Ekranın tamamını kaplamayan aramalar ve akıllı asistan

Bugüne kadar iOS platformunda bir arama bildirimi aldığınızda tüm ekranınız bu bildirim ile kaplanıyordu. iOS 14 ile birlikte bu da değişti. Artık tıpkı Android platformunda da olduğu gibi telefonu kullandığınız esnada bir arama bildirimi aldığınızda bu bildirim ekranın üst kısmında bir bildirim olarak görünecek. Aynı durum Apple'ın akıllı asistanı olan Siri için de geçerli. Siri'yi kullanmak istediğinizde bugüne kadar tüm ekranı kaplıyordu. Fakat iOS 14 ile birlikte tıpkı Google Asistan'da da olduğu gibi sadece ekranın alt kısmında yer alacak.

App Clips

iOS 14 ile tanıtılan en önemli yeniliklerden biri ise App Clips oldu. Apple, "App Clips" ile uygulamaların küçük bir kısmını indirmeden kullanmanızı sağlıyor. Google'ın "instant apps" adı ile sunduğu benzer bir özellik ilk kez 2017 yılında karşımıza çıktı. Sonrasında ise Android P ile "Slice" adı verilen özellik 2018 yılında kullanıma sunuldu.

Bisikletler için yol tarifi

iOS 14 ile birlikte Apple'ın Harita uygulamasına bisiklet kullanıcıları için yol tarifi özelliğinin eklendiği duyuruldu. Şu an için bu özellik sadece New York, Los Angeles, San Francisco, Shanghai ve Beijing şehirlerinde kullanılabiliyor. Google Haritalar uygulaması ise aynı özelliği 2010 yılından beri kullanıcılarına sunuyor. 

Çeviri uygulaması

Apple, iOS 14 işletim sistemi ile birlikte çeviri uygulaması olan Apple Translate'i tanıttı. Android ve Google ekosisteminin çeviri uygulaması olan Google Translate ise yıllardır hayatımızda. Apple Translate'in şu an için sadece 11 dil desteği sunacağını da ekleyelim.

Picture in Picture modu

iOS 14 ile gelen özelliklerden bir diğeri de Picture in Picture modu oldu. Bu özellik sayesinde ana ekrana dönseniz bile oynattığınız video veya görüntülü aramanız ana ekran üzerinden oynamaya devam edecek. Picture in Picture özelliği ilk olarak 2017 yılında Android 8.0 işletim sistemi ile kullanıma sunulmuştu. Sonrasında iOS 11 ile iPad modelleri için de gelen özellik yıllar sonra iPhone'lara da gelmiş oldu.

Şifre bildirimleri

Apple'ın internet tarayıcısı olan Safari'ye eklenen yeni bir özellik sayesinde kullanıcının herhangi bir şifresi kullanıldığında bu durum bildirim olarak kullanıcıya gidecek. Aynı özellik geçtiğimiz yılın sonunda Google tarafından Chrome için kullanıma sunulmuştu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.