155 milyar dolarlık Apple geliştirici ekosistemine bu yıl Türkiye'den katılmaya hak kazanan 6 öğrenci

Bu dönemde değeri daha da anlaşılan geliştirici ekosistemine Apple tarafından seçilen isimler belli oldu. 22 Haziran'da gerçekleşecek WWDC'ye seçilen öğrenciler ve yaptıkları projelerin detayları...
155 milyar dolarlık Apple geliştirici ekosistemine bu yıl Türkiye'den katılmaya hak kazanan 6 öğrenci

Apple'ın her yıl düzenlediği Apple Dünya Geliştiriciler Geliştiriciler Konferansı (WWDC)'nin için basın davetlerini yollanmaya başlandığını duyurmuştuk. 31'inci kez düzenlenen konferans, bu sene diğerlerinden farklı olarak Covid-19 önlemleri kapsamında ilk kez online olarak düzenlenecek. WWDC, Apple’ın yeni yazılımlarını ve ürünlerini tanıttığı genel olarak yazılım dünyasındaki insanları kapsayan bir etkinlik. Dört gün sürecek etkinlik bu sene ücretsiz ve herkese açık. Bu sebeple diğer yıllara göre bu sene katılımın daha yüksek olması bekleniyor.

2008'den beri geliştiricilere 155 milyar dolardan fazla para ödeyen Apple sadece geçtiğimiz yıl 40 milyar dolara yakın bir ödeme gerçekleştirdi. Buradaki büyümeye baktığımızda ilerleyen yılları tahmin etmek hiç de zor değil. Burada önemli olan nokta ise ilerleyen yıllarda bu pazarda hangi geliştiricilerin yer alacağı. Ülkemizde yazılıma karşı her geçen gün artan ilgiye Apple da destek oluyor ve burslu öğrenciler seçerek WWDC'ye katılma hakkı sunuyor. Apple bir taraftan öğrenim hayatına devam eden geliştiricilere kendi Swift oyun alanları tasarlama fırsatı sunduğu Swift Student Challenge’ı daha önce paylaşmıştı. Bugün itibarıyla Türkiye'den katılmaya hak kazanan altı isim belli oldu. Yaşları 15 ila 20 arasında değişen katılımcılar, yazdıkları uygulamalarla Swift Playgrounds, Swift programlama dilini öğrenmeyi etkileşimli ve eğlenceli hale getiriyor. Katılımcılar, Apple mühendisleriyle tanışacağı için heyecanlı...  Hepsi bunun önemli bir fırsat olduğu görüşünde birleşiyor.

Türkiye'den etkinliğe katılma hakkı bulan katılımcıların kimi evrim teorisine kafa yorarken, bir diğeri konuşma bozukluğuna çare bulmaya çalışıyor, NLP konusunda farklı bir yerden bakıyor. Bazıları ise dünyayı saran Corona virüs ile ilgili çalışıyor.

İlk kez başvurmuştu

Can Balkaya

Can Balkaya, ilkokuldan bu yana kodlama yapıyor. Şu an lise üçüncü sınıfta okuyor. Eğitimine İngiltere'de devam ediyor. Swift'i iTunesU’tan öğrenmiş.16 yaşındaki Balkaya, burs programına ilk defa başvurduğunu söylüyor. Evape adlı uygulama ile katılmayan hak kazanan Balkaya sözlerine şöyle devam ediyor:

"İleride temel olarak yapmak istediğim şey, daha çok insana ulaşmak ve onlara yarar sağlamak. Yazılımı da bu yüzden seviyorum; yazılım, insanlara diline, etnik kökenine bakmaksızın dünya üzerindeki herkese etki etmemi sağlayan muhteşem bir araç. Bunun önemli bir ayağı da tabii ki günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan mobil uygulamalar. İleride de şu an yaptığım gibi özellikle mobil teknolojilerde yeni ürünler geliştirmeyi düşünüyorum. Bunların yanı sıra, başka insanlarla kolektif çalışarak ortaya kayda değer işler koymak. Bu yüzden, ileride şimdi olduğundan daha fazla topluluk ve organizasyonda yer almak istiyorum. Şu an bünyesinde bulunduğum TurkishKit ve Betamat topluluklarında da temel amacım bu..."

72 saatlik online ders ile başardı

Ali Eren Ak

Sabancı Üniversitesi'nde okuyan Ali Eren Ak, geçtiğimiz Ocak ayında Swift öğrenmiş. Bunu birinci sınıfın dönem arasında Udemy'den aldığı 72 saatlik online ders ile başarmış. 20 yaşına yeni basan Ak, bu bursa ilk kez başvuranlardan...Yarışmaya başvurduğu projesi NLP'nin de bir alanı olan bilgisayarların kelimelerin anlamını kavrayabileceği, "Semantic Space"lerde insanların kendi kelime uzaylarını yaratabileceği bir proje... Bu projede Semantic Space konusunu oyunlaştırarak anlatmayı ve görselleştirmeyi hedeflemiş. İki ana oyun ve bir son görselden oluşan 3 bölümden oluşuyor. Projesinin ismi "iSemanticSpace"... Ali Eren Ak gelecek planlarıyla ilgili şöyle konuşuyor:

Şu an Sabancı Üniversitesi'nde bölümümü seçmemiş olmama rağmen bilgisayar bilimi ve ekonomi alanlarında çift ana dal düşüncem var. Kendimi olabildiğince multi-disipliner geliştirerek lisans eğitimim sonrası yurt dışında iyi bir üniversitede eğitimime devam etmek istiyorum. Şu anda Deep Learning ve NLP ilgimi çeken alanlar, bu alanda önümüzdeki yaz bir NLP laboratuvarında staj fırsatım olacak. Bu staj sonrası Apple'ın da ilgili departmanlarında staj ve araştırma olanaklarını değerlendirmek, kendimi bu alanlarda geliştirip bu departmanları hedeflemek beni heyecanlandırıyor

Konuşma bozukluğunu keşfedecek uygulama

Ataberk Turan

Ataberk Turan, Ankara Yüce Koleji Lise 3 öğrencisi... Aynı zamanda TurkishKit Blog Direktörü olan Turan, Swift'i dokuzuncu sınıftayken kendi imkanlarıyla öğrenmiş. "16 yaşındayım. Çocukluğumdan beri Apple şirketine ve yazılım işine tutku ile bağlıyım" diyen Turan, kodlama bilgisinin ve yaratıcılığının sınırlarını zorlamak için programa başvurduğunu söylüyor.

Projesinin adı LalopathyAI... Konuşma bozukluğunu(Lalopathy) makine öğrenmesini tespit ediyor. Bu rahatsızlığın insanlar üzerindeki etkisini anlatan bir proje...  Bunu yaparken Apple’ın en yeni teknolojilerini kullanarak yapmaya özen gösterdiğini söylüyor. Örneklerle konuşma bozukluğunu anlatıyor ve kullanıcıya eğlenceli bir demo ile konuşma bozukluğu testi yaptırıyor. Bunu yapmaktaki amacının tıp alanında makine öğrenmesiyle yapılabileceğini kanıtlamak olduğunu belirtiyor.

WWDC Swift Student Challenge’ı kazandıktan sonraki hedefi bu tutkuyu daha fazla insana yayabilmek için çeşitli topluluklarda bulunmak. Üniversite sırasında kendi uygulama şirketini kurmak en büyük hedefi. "Hayat mottom; Teknolojinin olumsuz yönlerini olumluya çevirmek" diye konuşuyor.

Yeni teknolojilere merakı var

Alkan Caner

Alkan Caner, İstanbul Rami Atatürk Anadolu Lisesi’nde okuyor. İki senedir kendi imkan ve yöntemleriyle Swift öğreniyor. 16 yaşındaki Caner, bu programı TurkishKit’in etkinliklerinde duymuş.

Interactive Picture uygulamasıyla, animasyon tekniğini kullanarak tablolar yaratıyor. Yazılım alanında çalışmak istediğini söylüyor. Çünkü yeni teknolojileri öğrenmek ve deneyimlemek onu heyecanlandırıyor.

İlkokuldan beri kodlama merakı var. Buraya neden başvurduğunu şöyle anlatıyor:

Orta okulda eğitim görürken bilişim dersi öğretmenimin yönlendirmesi üzerine kodlama öğrenmeye başladım. Zamanla yeni detaylar öğrenmek ve bu detaylar sayesinde kafamda yaptığım projeleri kodlamak daha da ilgimi çekti. Bir süre başlangıç dillerinde çalışmalar denedikten sonra mobil proglama üzerine yoğunlaştım ve Swift dilini keşfettim. Swift dilini öğrendikçe WWDC etkinliği dikkatimi çekmeye başladı ve bu etkinliğin bir parçası olmak istedim. Sonrasında WWDC’nin burs programı olduğunu öğrendim ve başvuru yaptım. Bu bursun bana ve yaptığım çalışmalara katkısı olacağını düşündüğüm için katıldım. Bu sene bu etkinlik, burs yerine Swift Student Challenge adı altında yapıldı ve kazandım. 

En genç katılımcı

M. Bertan Tarakçıoğlu

İlkokuldan beri kodlama yapan Mehmet Bertan Tarakçıoğlu henüz 15 yaşında... Altı kişinin içindeki en genç katılımcı... Ankara'da yer alan Zafer Koleji'nde okuyor. Kütüphanede gördüğü kitap sayesinde Swift öğrenmeye başlamış. Bunun çok kolay ve iyi bir yazılım dil olduğunu söylüyor. Gelecekte bu işi mesleği olarak yapmak istiyoru. Yaptığı yazılımlar ile hem insanların yaşam kalitesini artırmayı hem de doğayı korumayı hedefliyor. Bunun haricinde ise, kodlama bilgimi olabildiğince çok insan ile paylaşarak onları da aynısını yapmaya teşvik etmek istiyor.

Bu yıl konferans online olarak düzenlendiği için kimsenin yaka kartı olmayacak, o yüzden insanların kendilerine yaka kartı tasarlayabilecekleri bir yazılım yaptı. Yaptığı projeyi WWDC Badge Creator diye isimlendiriyor. 15 yaşındaki Mehmet Bertan Tarakçıoğlu, "Konferanstaki diğer geliştiriciler ile tanışıp, kodlamaya olan ilgimi ve yaptıklarımı herkesle paylaşmak. Ayrıca, söylemeliyim ki WWDC'nin bir parçası olma düşüncesi gerçekten heyecan verici" diyerek yarışmaya neden katıldığını anlatıyor.

TÜBİTAK 3'üncüsü de listede...

20 yaşındaki ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğrencisi Deniz Karakay da liseden beri kod yazmakla ilgileniyor. Hatta henüz lisede CodeKAL (Kadıköy Anadolu Lisesi) kodlama kulübünü kurmuş. 2018 TÜBİTAK yarışmasında Türkiye üçüncüsü olmuş ve buraya katılma sürecini şöyle anlatıyor:

Yarışmaya katılmak için bir Mac cihazına ihtiyacım vardı, ancak Mac’im olmadığı için Google’ın lise öğrencileri için düzenlediği Google Code-In yarışmasına katıldım ve yarışmayı kazananlardan biri olarak San Franciso’ya gitme ve Google mühendisleriyle tanışma fırsatım oldu. Daha sonra Swift ile iOS uygulamalar geliştirmek için ailem bana bir Mac aldı ve kendimi bu konuda geliştirmeye başladım.

WWDC bursluları hakkında birçok blog yazısı okumuş ve hatta geçtiğimiz yıl katılımcı olan biriyle konuşma fırsatı bulmuştum. Bu beni Apple’ın düzenlediği yarışmaya katılma konusunda heyecanımı arttırdı ve yarışmaya hem Swift konusunda kendimi geliştirmek hem de bu seneki WWDC’nin bir parçası olabilmek için başvurmak istedim. Dünya çapında aynı tutkuyla aynı heyecanla aynı amaçla bir araya gelen bu geliştirici topluluğunun bir parçası olmak ve Apple’ın yeni teknolojilerini daha yakından öğrenmek adına da yarışmaya başvurumu yaptım.

Deniz Karakay

Projesinin adı “Stop Pandemic!”... Bu oyunu Corona virüs yüzünden tüm dünyanın evde kaldığı bir dönemde insanları eğlendirmek ve bilgilendirmek adına geliştirdi. Oyundaki amaç insanlığı (emoji ile simgeleniyor) enfekte etmeye gelen virüsleri yok ederek kurtarmaya çalışmak. İnsanlık virüsler tarafından zarar aldıkça gülen yüz emojisi maskeli yüz emojisine ardından hasta yüze dönüşüyor. Oyun kısmının ardından da Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) sitesinden aldığım “Coronavirüs hakkında mitler ve gerçekler” ile ilgili bir soru soruluyor. Buradaki amaç, bu Pandemi sürecinde insanların sosyal medyada gördükleri her şeye inanmaması ve bunun yerine doğruları öğrenmesi ve bunları uygulamasıdır.

Şirket bu sene öğrencilere burs olarak oturum ve laboratuvarlara katılım hakkı ve bir senelik geliştirici hesabı üyeliği veriyor. Etkinliği, 22 Haziran akşam saatlerinde Webrazzi'den canlı bloglama ile takip edebileceğinizi hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.