Facebook Discover, kullanıcıların siteleri metin formatında görüntüleyebilmesini sağlıyor

Video, ses ve görsel gibi veri tüketimi yüksek olan formatların görüntülenmesini devre dışı bırakan Discover, düşük veri paketlerine sahip kullanıcıların bilgi erişimini artırıyor.
Facebook Discover, kullanıcıların siteleri metin formatında görüntüleyebilmesini sağlıyor

Facebook, çevrimiçi olarak bilgiye erişemeyen kitleler için yeni Discover uygulamasını yayına aldı. Discover, mobil tarayıcı ve Android uygulamaları üzerinden kullanıma açılan Discover, kullanıcıların siteleri metin formatında görüntüleyebilmesini sağlıyor.

Böylece video, ses ve görsel gibi veri tüketimi yüksek olan formatların görüntülenmesini devre dışı bırakan Discover, düşük veri paketlerine sahip kullanıcıların bilgi erişimini artırıyor.

Facebook'ın Free Basics inisiyatfinin bir parçası olan Discover uygulaması için şirketin Bitel, Claro, Entel ve Movistar mobil operatörleriyle iş birliği yaptığını söyleyelim. Şu an için Peru kullanıcılarına açık olan uygulama, henüz test aşamasında. 

Discover, Peru'daki kullanıcılara her gün 10 MB'lık ücretsiz veri kullanım hakkı tanımlıyor. Facebook yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre; günlük veri tanımlamaları şirketin ortaklık yaptığı mobil operatörler tarafından belirleniyor. Bu noktada Discover uygulamasının test edileceği diğer ülkelerde, günlük veri kullanım hakkının günde 20 MB'a yükselebileceği tahmin ediliyor. 

Facebook yetkilisinin yaptığı açıklama çerçevesinde, ücretsiz veri limitinin insanların Discover'ı nasıl kullandığı ve günlük olarak ne kadar veri tükettiğine bağlı olarak yeniden düzenlenebileceğini de söyleyebiliriz. 

Facebook'un yıllardır geniş kitlelere internet getirmek amacıyla pek çok projeye imza attığını hatırlatalım. Uzun yıllardan beri bu kapsamda Internet.org projesi üzerinden ilerleyen şirket, Hindistan'da Express WiFi projesini hayata geçirerek bölgedeki internet kullanımının artmasını amaçladı. Express WiFi projesiyle birlikte Facebook'un 10 binden fazla ticari işletme ve dükkanla ortaklık yaparak internet planları sattığını söyleyelim.

Facebook'un Ürün Yöneticilerinden Yoav Zeevi konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

“Koronavirüs halk sağlığı krizi sırasında insanların bağlantıda kalmalarına yardımcı olmanın ve internetteki sağlık bilgilerine ve diğer kaynaklara erişimi artırmanın yollarını araştırmanın özellikle önemli olduğuna inanıyoruz. İnsanları doğru sağlık bilgilerine bağlamak için devam eden çalışmalarımızın bir parçası olarak, coronavirus sağlık kaynakları Discover ana sayfasında vurgulanacaktır.

Bu arada Hindistan'da yaşanan dezenformasyon problemlerinin Internet.org projesinin bölgeden çekilmesiyle sonuçlandığını hatırlatalım. Ağ tarafsızlığı prensiplerini ihlal ettiği gerekçesiyle yasaklanan yerel yönetimlerin yasakladığı Internet.org, Discover şapkasıyla bölgede kendine yeniden yer edinebilir. 

Google ve Wikimedia'nın Internet.org benzeri projelerini durdurduğunu da söylemekte fayda var. Google, Hindistan'daki ücretsiz Wi-Fi Station projesini askıya alırken, Wikimedia,  Wikipedia Zero projesini 2018 yılında durdurdu. Böyle bakıldığında Facebook'un Discover ile açılan bu boşluğu doldurmayı hedeflediğini söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.